INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFAGATE

Misterul milioanelor » Bănuit că a luat 1,8 milioane de euro bani negri de la Blatter în 2011, Platini le-a scris tuturor federațiilor

Articol de - Publicat miercuri, 30 septembrie 2015 00:00

L'Equipe are o explicație: Platini ar fi luat inițial 900.000 de euro, în 2002, și renunțase la restul sumei în numele prieteniei cu președintele FIFA.

Însă, în 2011, văzînd că Blatter nu renunță la scaunul de la Zurich, francezul i-ar fi cerut banii din urmă. "Va ajunge această justificare?", se întreabă jurnalul parizian

Asediul procuraturii elvețiene împotriva lui Sepp Blatter, acuzat de corupție, aproape că a trecut în planul doi. Presa mondială discută doar de cazul " Michel Platini", cel bănuit de justiția din Țara Cantoanelor că ar fi acceptat două milioane de franci elvețieni (1,8 milioane de euro) bani negri în 2011 chiar de la șeful FIFA.

"Am lucrat full-time la FIFA"

Președintele UEFA, care candidează pe 26 februarie la succesiunea lui Blatter, le-a scris luni tuturor celor 209 de președinți ai federațiilor afiliate forului internațional, motivîndu-le: "A fost plata muncii mele între 1998 și 2002. În acea perioadă am lucrat full-time la FIFA, pe mai multe subiecte legate de fotbal. Am ajuns atunci la un acord asupra salariului, mi s-a achitat un avans, apoi remunerația finală mi-a intrat în cont în februarie 2011".

"Sînt conștient că evenimentele din ultima vreme îmi pot afecta imaginea și reputația, inclusiv la UEFA"
Michel Platini, președinte UEFA

"Dă-mi un milion pe an!"

Totuși, au observat ziarele britanice, "francezul n-a spus nici acum de ce a primit acei bani la nouă ani după finalizarea contractului". Cînd tocmai această diferență de nouă ani este suspectată de magistrații elvețieni.

L'Equipe a găsit o explicație, din surse apropiate fostului mare fotbalist. "Dă-mi un milion pe an! Tu alegi moneda", i-ar fi zis amuzat Platini lui Blatter, odată devenit consilierul său. I s-ar fi propus doar 274.000 de euro anual. Însă n-a fost plătit mult timp. "La un moment dat, a încasat 900.000 de euro. Să fi fost un avans?", se întreabă jurnalul parizian. Care susține că legendarul număr 10 al "cocoșilor", prieten cu Sepp la acea vreme, ar fi vrut să renunțe la restul de bani. Dar ceea ce a urmat l-ar fi făcut să se schimbe.

"Spiritul revanșard"

Văzînd că Blatter nu se mai retrage, așa cum îi promisese, Michel ar fi căutat să se răzbune.

"Nu doar că Platini a cerut ce mai avea de primit, ci ar fi renegociat totul de la început. Și a ajuns la 730.000 de euro anual"

L'Equipe, cotidian parizian

Iar în februarie 2011, ar fi primit încă 1,8 milioane de euro. "Spiritul revanșard al francezului a declanșat această plată, mare și atît de tîrzie", crede L'Equipe. "Va fi suficientă explicația în fața Comisiei de Etică FIFA?", vine întrebarea. Pînă pe 26 octombrie, data-limită pentru depunerea candidaturilor la președinția FIFA, Comisia de Etică va investiga dosarul. Și Platini riscă să piardă totul.

Warner exclus pe viață

După ce l-a concediat în urmă cu două săptămîni pe Jerome Valcke, secretarul general FIFA, forul mondial mai ia o măsură necruțătoare: Comisia de Etică l-a exclus ieri pe viață din fotbal pe Jack Warner, fostul vicepreședinte FIFA, implicat în mai multe cazuri de corupție. Comisia de Etică îl poate suspenda și pe Sepp Blatter, pus sub urmărire penală la Zurich, chiar dacă acesta pretinde că n-a făcut nimic ilegal și nu se gîndește să demisioneze.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
1003204896396659
Teo Ovidiu  •  30 Septembrie 2015, 20:44

boss

ottobraun
ottobraun  •  30 Septembrie 2015, 09:42

micului Napoleon i se pregateste o insula!

vasilepopa
vasilepopa  •  30 Septembrie 2015, 09:15

Cum zicea un personaj antologic? "Se strange latul!"

Vezi toate comentariile (3)
Comentează