INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  PSG - BASAKSEHIR

EXCLUSIV Primul antrenor de culoare din fotbalul românesc, tranșant în scandalul „Colțescu”: „De asta s-a ofensat Webo. UEFA va pedepsi doar pentru a da un exemplu”

Aime Lema, la GSP Live
Aime Lema, la GSP Live

Articol de GSP - Publicat marti, 15 decembrie 2020 09:20 / Actualizat marti, 15 decembrie 2020 11:14

Aime Lema, primul antrenor de culoare din fotbalul românesc, a fost invitat în această dimineață la emisiunea GSP Live, în cadrul căreia a comentat incidentul cu tentă rasistă petrecut în timpul meciului dintre PSG și Istanbul Basaksehir, atunci când Pierre Webo (38 de ani) a fost numit „ăla negru” de către Sebastian Colțescu (43). 

Aime Lema, fost fotbalist și antrenor în ligile a treia și a patra din România, spune că motivul furiei antrenorului secund al lui Istanbul Basaksehir a fost cartonașul roșu pe care l-a primit înainte ca scandalul să izbucnească pe „Parc des Princes”.

Aime Lema: „Webo era supărat că a fost eliminat”

„Am rămas puțin șocat. Pe vremea mea, când am început să cochetez cu fotbalul, prin 1992, lucrurile erau mult mai evidente, dar oamenii nu se supărau așa mult. 

Mi s-a părut ciudat să nu se întrebe ce înseamnă acest cuvânt. Din punctul meu de vedere, singura greșeală este că în acel balamuc nu a putut nimeni să explice lucrurile. În America, de exemplu, dacă zici «black», e «black». Dacă îi spui cuiva «negro» acolo, atunci e o problemă. Dar aici în România cu ce poți înlocui «negru»?

Webo s-a simțit ofensat că a văzut cartonașul roșu, era supărat că a fost eliminat. Când se zice «negru», trebuie să înțelegi dacă a spus-o în franceză, engleză sau limba română. În franceză suna prost”, a declarat Lema la GSP Live. 

Când jucam în deplasare, spectatorii de acolo încercau să mă distragă, să mă enerveze. Nu pot să îți spună «frumosule» ca să te enerveze. Spun alte cuvinte. Dar după meci când stăteam de vorbă cu ei nu mai aveau atitudinea respectivă. Îmi spuneau «ce voiai să fac, trebuie să țin cu echipa mea, dar nu am nimic personal cu tine».

Toată viața noastră o să ne gândim la ce a fost cu străbunicii noștri, că au fost sclavi? Eu nu sunt sclavul cuiva. Dacă dumneavoastră mă invitați la emisiune și mă respectați, de ce trebuie să mă gândesc la cei care nu i-au respectat pe străbunicii mei? Problemele alea trebuie să rămână acolo ca să evoluăm. Nu trebuie ca orice cuvânt să ne frustreze. «Nenorocitul ăla de negru» sau «negrul ăla urât», astea sunt apelative.

UEFA a greșit din punctul meu de vedere. Primul lucru pe care ar fi trebuit să-l facă e să ceară explicații, iar arbitrul să spună că așa e în România. Când s-a făcut pauza aia, trebuia ca turcilor să le fie explicată situația. Fotbalul nu poate să se oprească pentru că cineva acuză pe altcineva că e rasist.

Din punctul meu de vedere, cred că va fi pedepsit de UEFA doar ca să dea exemplu. Dar nu știu dacă e un exemplu bun. Așa cum vrei ca lumea să înțeleagă un fenomen, trebuie ca și ceilalți să înțeleagă că fiecare țară are o limbă și o cultură.

- Aime Lema

În cele din urmă, UEFA a retras cartonașul roșu acordat lui Pierre Webo, astfel că antrenorul camerunez a stat pe bancă după ce meciul a fost reluat, o zi mai târziu, cu o altă brigadă de arbitri. PSG a învins cu 5-1, iar Pierre Webo a fost răsplătit de către parizieni cu un tricou personalizat. 

Citește mai multe știri despre scandalul de rasism de la PSG - Basaksehir:

Porumboiu vine cu un nou scenariu în scandalul de rasism care-l are în centru pe Colțescu: „El era total absent! Șovre a aruncat treaba asta pentru că e orgolios și s-a răzbunat”

Avocatul lui Colțescu: „Eu l-am căutat ca să-l apăr! E un caz fără precedent, dar e nevinovat"

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (25)
mgexpert
mgexpert  •  16 Decembrie 2020, 18:11

..are dreptate omul

kordell
kordell  •  15 Decembrie 2020, 20:40
Postat de badie pe 15 Decembrie 2020, 15:43

Am vazut emisiunea din dimineata asta. Imi place de el, om de calitate!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

badie
badie  •  15 Decembrie 2020, 15:43

Am vazut emisiunea din dimineata asta. Imi place de el, om de calitate!

Vezi toate comentariile (25)
Comentează