INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  RUSIA

FOTO Pianistul și Zenit » Fanii echipei lui Lucescu au celebrat 110 ani de la nașterea lui Dmitri Șostakovici

Coregrafia dedicată de ultrașii lui Zenit memoriei lui Dmitri Șostakovici +2   FOTO
Coregrafia dedicată de ultrașii lui Zenit memoriei lui Dmitri Șostakovici

Articol de - Publicat duminica, 09 octombrie 2016 00:00

Fanii echipei lui Lucescu au celebrat 110 ani de la nașterea lui Dmitri Șostakovici, unul dintre marii compozitori europeni ai secolului trecut și fervent suporter al lui Zenit.

La cel mai important meci al sezonului, cu Spartak, pe 2 octombrie, galeria lui Zenit i-a întâmpinat pe jucători cu o întreagă peluză dedicată lui Dmitri Șostakovici.

În mijloc, portretul celebrului compozitor și pianist din Sankt Petersburg, deasupra stadionului Petrovski. În dreapta, Opera capitalei culturale a Rusiei. În stânga, Ermitaj, unul dintre marile muzee ale lumii. Și nu lipsesc portativele.

Pe 25 septembrie, s-au împlinit 110 de ani de la nașterea muzicianului (s-a stins pe 9 august 1975), o emblemă a orașului de pe Neva. Și clubul alb-albastru i-a invitat la duelul cu Spartak pe fiul, nepotul și strănepotul artistului.

A adus acasă toți jucătorii lui Zenit

Șostakovici a fost magnetizat de Zenit și de fotbal. Fost arbitru, compozitorul era mereu în tribună la partidele formației preferate și amintea de Zenit de câte ori se întâlnea sau coresponda cu prietenul său Isaak Glikman.

Acesta a povestit că, odată, când soția lui era plecată în week-end, Dmitri i-a invitat acasă, după meci, pe toți jucătorii lui Zenit, cărora le-a interpretat la pian capodoperele sale.

"Baletul maselor"

El a descris fotbalul, plastic, drept "baletul maselor", dar vedea și părțile negative. În 1930, a compus Vârsta de Aur, un balet ce avea în prim-plan povestea unei echipe devenite victima unui meci aranjat, sfârșind în închisoare.

Și tot Șostakovici deplângea situația dificilă a fotbalistului din perioada sovietică: "E foarte greu să te eliberezi în alergare, când privești mereu peste umăr". Speriat să nu fie urmărit, speriat de ce i s-ar putea întâmpla.

"Ce l-a atras pe Șostakovici la fotbal a fost viziunea idealizată a jocului. Realiza coregrafia eleganței fotbalului"
Isaak Glikman, prieten al muzicianului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează