SPORTURI  »  ALTELE  »  OLIMPISM

Ce se întâmplă cu Jocurile Olimpice? Poziția Comitetului Internațional Olimpic și a guvernului japonez

În istorie, doar Războaiele Mondiale au anulat Jocurile Olimpice
În istorie, doar Războaiele Mondiale au anulat Jocurile Olimpice

Articol de - Publicat joi, 19 martie 2020 15:03

Comitetul Internațional Olimpic și guvernul japonez susțin că Jocurile Olimpice se vor desfășura la datele prevăzute, 24 iulie-9 august, în timp ce sportivii se revoltă.

Pandemia de coronavirus a determinat oprirea sportului la nivel mondial. Evenimente majore au fost amânate sau anulate, iar acum toți ochii se îndreaptă spre ce se întâmplă cu Jocurile Olimpice de la Tokyo, competiție care ar trebui să debuteze pe 24 iulie. 

Jocurile Olimpice rămân în picioare

Membrii Comitetului Internațional Olimpic (CIO) participă în acest zile la mai multe conferințe cu cei implicați, fie că e vorba de autoritățile japoneze, de șefii comitetelor olimpice naționale sau de membrii comisiei sportivilor. Mesajul care a fost transmis printr-un comunicat de presă de către CIO este ca sportivii să-și continue la capacitate maximă pregătirea pentru JO.

Sportivii nu sunt de acord cu deciziile Comitetului Internațional Olimpic

Un mesaj care i-a înfuriat pe o parte dintre sportivi. „Mesajul nu a fost «Protejați-vă pe voi și comunitatea», ci «Găsiți un mod de a vă antrena»", a subliniat jucătorul de tenis american de origine chineză Han Xiao, citat de New York Times.

Președintele Comitetului Olimpic din Spania, Alejandro Blanco, a spus că ținerea Jocurilor Olimpice la datele stabilite ar fi nedreaptă pentru sportivii din țara lui și din altele afectate de pandemia de coronavirus, toate sălile de antrenament fiind închise, iar oamenii obligați să rămână în case.

„Ideea din aceste zile, să stăm în siguranță, nu este deloc compatibilă cu antrenamentele sportivilor care se pregătesc pentru Jocurile Olimpice. Anulați-le!", a scris canotorul britanic Matthew Pinsent pe Twitter.

„Nu există amânare, nici anulare, dar CIO ne pune viața în pericol. Toți ne dorim ca JO de la Tokyo să aibă loc, dar dacă nu e așa, care e planul lor B? Aflând despre o opțiune ar putea influența în mod major pregătirea mea pentru că acum îmi asum niște riscuri pe care nu mi le-aș lua dacă aș ști că există un plan B", a spus pentru Reuters grecoaica Katerina Stefanidi, campioană olimpică la săritura cu prăjina.

În plus, multe dintre competițiile de calificare s-au amânat din cauza situației din Europa și deocamdată CIO nu a venit cu soluțiile, promițând că până la finalul lunii va comunica și aceste lucruri.

Românii se pregătesc în condiții speciale

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, și-a afirmat sprijinul pentru acțiunile CIO. „Noi am solicitat ministrului Tineretului şi Sportului şi celorlalte instituții care sunt implicate în a gestiona această stare ca sportivii noștri să-şi poată desfășura pregătirea în continuare în condiții speciale, în bazele de pregătire", a spus Covaliu pentru Agerpres.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a spus că s-a consultat cu liderii țărilor din G7, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și SUA, și că toți au fost de acord că Jocurile Olimpice ar trebui să se desfășoare în acest an. „Ar fi o fi o dovadă că rasa umană va învinge noul coronavirus", a spus Abe.

În Japonia s-au înregistrat mai puțin de 1.000 de infectări cu COVID-19 și sub 40 de decese, însă specialiștii susțin că acest lucru este și pentru că japonezii nu testează atât de mult pe cât o fac alții. Cifrele spun că în ultima luna au fost 32.125 de teste, un număr pe care Coreea de Sus îl face în trei zile, după cum susține New York Times.

Doar războaiele au anulat JO

De asemenea, pierderile financiare pentru Japonia ar fi imense, la fel și pentru CIO, doar pentru construcția stadioanelor și a locurilor de cazare s-au investit între 32 și 41 de miliarde de dolari. 

Conform unui sondaj făcut de agenția de știri Kyodo News, șaptezeci la sută dintre japonezii chestionați cred că Jocurile Olimpice de la Tokyo nu se pot ține la datele stabilite. Doar cele două războaie mondiale au anulat desfășurarea Jocurilor Olimpice de vară în 1916, 1940 și 1944.

Rugăminte către japonezi

Oficialii japonezi i-au rugat pe concetățeni să nu se înghesuie să urmărească flacăra olimpică de pe marginea străzilor în traseul care ar urma să înceapă pe 26 martie în prefectura Fukushima.

„Ștafeta torței olimpice ar trebui să fie un eveniment care să mărească entuziasmul pentru Jocurile Olimpice, dar pandemia de coronavirus a schimbat aceste lucruri", a spus pentru Japan TimesToshiro Moto, CEO al Comitetului de Organizare. 

Programul ștafetei flăcării olimpice ar trebui să străbată toate cele 47 de prefecturi ale Japoniei în 121 de zile.

11.000este numărul estimat de sportivi care ar trebui să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo

12 miliarde de dolariar fi bugetul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă experții financiari susțin că el ar fi de fapt dublu

126 de zileau mai rămas până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Citește alte știri despre cum afectează coronavirus sportul mondial:

  1. EURO 2020 devine EURO 2021! Șefii fotbalului mondial au decis să amâne cu un an competiția anului în fotbalul internațional.
     
  2. UEFA a stabilit reprogramarea competițiilor Champions League și Europa League. 
     
  3. Voleiul, primul campionat decis de coronavirus. Federația Română de Volei a decis închiderea campionatului în curs și a anunțat cine primește titlul de campioană. 
     
  4. FRF, LPF și cluburile din Liga 1 au convenit cele două scenarii în care competiția ar putea fi dusă la capăt.
     
  5. Fanii Football Manager se pot juca gratis în perioada următoare după decizia luată  de producătorii jocului.
     
  6. Peste 140 de vedete din sportul românesc fac parte din campania #vafibine, lansată de Gazeta Sporturilor, în contextul panicii generate de coronavirus.
     
  7. Sala de presă a Arenei Naționale a fost transformată în sediu pentru operatorii ce răspund la TELVERDE, linia specială realizată pentru întrebări legate de coronavirus.
     
  8. Fotbalul din Serie A ar putea reveni la începutul lunii mai.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  19 Martie 2020, 15:42

Cred ca amanarea cu un an a competitiei, ca in cazul turneului UEFA, poate fi o solutie.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează