SPORTURI  »  ALTELE  »  CONTROL

DOPAJ ÎN HANDBAL // Ce riscă cele trei jucătoare ale României suspectate de dopaj » Suspendare drastică dictată de Agenția Anti-Doping într-un caz similar

Articol de - Publicat marti, 19 noiembrie 2019 16:51

Înotătorul Ryan Lochte a fost sancționat de Agenția Anti-Doping americană din cauza unei perfuzii, care nu conținea însă substanțe interzise.

  • CONTEXT: GSP.ro a dezvăluit luni seară în exclusivitate că lotul Coronei Brașov este suspectat de DOPAJ de ANAD. 3 jucătoare, Cristina Laslo (23 de ani), Bianca Bazaliu (22) și Daciana Hosu (21), au fost deja notificate oficial că ar fi apelat la terapia cu laser intravenos, practică interzisă de WADA! Primele două jucătoare sunt în lotul României pentru Campionatul Mondial, care începe pe 30 noiembrie (Detalii pe larg AICI)
  • Primele reacții oficiale: Alexandru Dedu, președintele FRH - AICI, și Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului - AICI
  • Pe cine convoacă Tomas Ryde în locul celor trei jucătoare: AICI  

Anul trecut, în iulie, Lochte primea devastat sentința de suspendare pe o perioadă de un an și două luni. Sportivul în vârstă de 34 de ani, de 12 ori medaliat olimpic, a încălcat regulamentul antidoping și s-a dat singur de gol. 

Cum? A postat pe rețelele de socializare o fotografie în care apărea stând pe un fotoliu, cu o perfuzie în brațul stâng, însoțită de textul: „Recuperare sportivă cu perfuzie". A adăugat hashtag-ul „vitamine", dar și numele clinicii unde era tratat. 

USADA, Agenția Americană Anti-Doping, s-a autosesizat, a investigat cazul și a dictat sancțiunea împotriva lui Lochte. Înotătorul a fost cooperant pe durata întregii anchete, care a revelat faptul că el a primit substanțe permise în volum mai mare de 100ml în interval de 12 ore, fără să aibă o recomandare speciale. 

Regulamentul antidoping interzice asemenea proceduri, cu excepția situațiilor în care e vorba de tratament recomandat sau în cazul unor intervenții chirurgicale.

DOPAJ ÎN HANDBAL // Ce riscă cele trei jucătoare ale României suspectate de dopaj » Suspendare drastică dictată de Agenția Anti-Doping într-un caz similar


Nu am luat niciodată substanțe interzise și nu am încercat să obțin vreun avantaj în fața concurenței punând ceva ilegal în corpul meu. Nu aș încălca în mod intenționat regulamentul. Din nefericire, această regulă e mai nouă și nu atât de cunoscută", a declarat Lochte.

O situație asemănătoare e cea a fostului mijlocaș de la Manchester City Samir Nasri, care a fost suspendat pe o perioadă de 6 luni tot pentru un tratament neautorizat cu perfuzie făcut în 2016, într-o clinică din Los Angeles. Fotbalistul era în vacanță, dar tot a încălcat regulamentul antidoping.

„Regula e regulă și accept că e vorba de o încălcare tehnică. Nu am luat nimic interzis și sper că sportivii vor învăța din greșeala mea" 
Ryan Lochte 

12 medalii olimpiceare Ryan Lochte în palmares, dintre care 6 de aur, dar și 27 de podiumuri mondiale în bazin olimpic și 38 în bazin scurt

Metode interzise

În afara listei substanțelor prohibite, care se actualizează anual, WADA consideră doping și alte acțiuni. „Manipularea sângelui și a componentelor acestuia" este una dintre ele, cu unele prrecizări distincte.

Este vorba despre „administrarea sau reintroducerea de sânge sau de celule roții de orice origine în sistemul circulator", de „creșterea artificială a transportului sau cantității de oxigen" și de „orice formă de manipulare intravenoasă a sângelui sau componentelor lui prin metode fizice sau chimice".

Perfuziile sau injecțiile sunt permise doar în limita a 100ml în 12 ore, cu recomandare medicală avizată. Terapia cu laser intravenos este interzisă, intrând sub incidența paragrafului M1.3 din regulament, la „manipularea sângelui și a componentelor acestuia".

VEZI ȘI:

DOPAJ ÎN HANDBAL // EXCLUSIV Agenția Antidoping a „descins” azi în cantonamentul naționalei de handbal! 6 jucătoare testate

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
ovidiu2019
ovidiu2019  •  19 Noiembrie 2019, 18:29

E posibil sa primeasca 6 luni, altfel li se va distruge cariera! Dar si pentru ca clubul a apelat de mai multe ori, eu cred ca vor primi fiecare 1 an. 2 ani ar fi mult si injust, deoarece terapia a fost publica. Acum e unul ma intreb, de ce clubul Corona nu se documenteaza?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează