SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

EXCLUSIV Răzvan Florea despre experiența la CE de juniori: „În delegația României este o atmosferă extraordinară”

Patrick Dinu și David Popovici în cursa de ieri de la ștafeta combinată FOTO Cristi Preda
Patrick Dinu și David Popovici în cursa de ieri de la ștafeta combinată FOTO Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat joi, 07 iulie 2022 07:21 / Actualizat joi, 07 iulie 2022 09:17

Patrick Dinu, cel care a înotat în ultimul schimb în ștafeta masculină de 4x100 metri liber, este produsul clubului lui Răzvan Florea, Atena Sport, el fiind cel care l-a învățat să înoate și îl îndrumă în continuare spre performanță

Prima medalie a României la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni a fost adusă de ștafeta de 4x100 metri liber, care s-a impus marți în fața Marii Britanii și a Italiei. În componența David Popovici, Vlad Stancu, Ștefan Cozma și Patrick Dinu, ei au schimbat argintul de anul trecut cu aurul. 

În ultimul schimb a înotat, ca și la Roma, Patrick Dinu, 17 ani, un puști născut în Constanța și crescut la clubul lui Răzvan Florea, cel care în urmă cu 18 ani cucerea bronzul în proba de 200 m spate. Miercuri dimineață, antrenorul și elevul său erau din nou în bazin. Pentru că o medalie nu schimbă rutinele, iar Patrick mai are de înotat la aceste CE.

- Răzvan, care e atmosfera în delegația noastră, în celelalte, cum simți tu atmosfera de la aceste Europene?
- Toți cei prezenți aici sunt mulțumiți de condițiile oferite, iar în delegația României este o atmosferă extraordinară. Demult nu am mai avut o asemenea echipă, cu asemenea rezultate, bineînțeles și datorită lui David Popovici, el este „The Great David”. Pentru ceilalți componenți este un imbold extraordinar. E important că-l au alături, că el este încă junior și este prezent printre ei.

- Patrick este un produs al proiectului tău, un club și un bazin construite din fonduri private, început după ce ai renunțat la cariera sportivă.
- Da, el a învățat cu mine să înoate, este un copil deosebit, unul muncitor și foarte atent în procesul de pregătire. Este sprijinit foarte mult de părinți și le mulțumesc pe această cale. Este un copil foarte bun, mă bucur că este din Constanța și că a crescut la noi la club. Mă bucur că acest oraș aduce după mulți ani doi sportivi la acest nivel: Patrick Dinu și Eva Paraschiv.

Răzvan Florea despre experiența la CE de juniori: „În delegația României este o atmosferă extraordinară”
Răzvan Florea pe marginea bazinului dându-i indicații lui Patrick FOTO Raed Krishan

„Extraordinar de bine”

- Ce a însemnat pentru el să încheie ștafeta?
- A fost o cursă spectaculoasă, Patrick a încheiat-o extraordinar de bine, cu un timp de personal best, toți componenții ștafetei au înotat la un nivel foarte ridicat, inclusiv David, și îi mulțumim că a înotat extraordinar de bine și le-a dat un avantaj celorlalți trei. A fost superb.

- A fost prima oară când a coborât sub 50 de secunde la 100 de metri, el înotând în 49,72?
- A doua oară, dar acum cu mai multe zecimi decât data trecută și dimineață înotase 49,98.

- Cât de greu se progresează în aceste probe de viteză, de 50, de 100?
- Depinde unde ne uităm. Dacă ne uităm la David, se progresează repede (zâmbește).

- Să-l scoatem atunci pe el din discuție.
- Da, este o muncă titanică, sunt foarte multe ore de antrenament pentru a progresa și odată înaintat în vârstă la nivel de juniori sau de seniori, timpii sunt din ce în ce mai tari, se înoată din ce în ce mai rapid la nivel mondial și atunci trebuie să lucrăm foarte atent în pregătire pentru a îmbunătăți lucrurile.

- Pentru Patrick a fost o revanșă pentru anul trecut, când în schimbul său a recuperat Rusia?
- (zâmbește) Cu siguranță, anul trecut au terminat cursa pe locul doi după ce au condus 99 la sută din timpul cursei și cred că toți componenții ștafetei s-au gândit că în fața propriilor suporteri, în fața apropiaților să facă o performanță extraordinară. Au reușit! Încă o dată, felicitări întregii echipe, au fost cinci sportivi minunați, să nu uităm de Alexandru Constantinescu din serii! Au înotat extraordinar, iată că s-au bucurat de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Răzvan Florea despre experiența la CE de juniori: „În delegația României este o atmosferă extraordinară”
Patrick Dinu și momentul său de bucurie, atunci când a văzut că a adus aurul FOTO Raed Krishan

- Cum a ales Patrick stilul liber?
- A fost un sportiv polivalent, el a înotat și spate, și bras, și craul. Odată cu vârsta, la 15-16 ani, ușor-ușor ne-am specializat pe craul și spate, iată că nu am greșit alegând acest procedeu. Să spunem că ne-am uitat și unde este locul cel mai potrivit pentru el. Ne gândeam la această ștafetă de juniori, ne gândim la o ștafetă de seniori pentru a ne califica la Jocurile Olimpice de la Paris, sperăm să aducem 4-5 sportivi de top care să ne ducă la JO.

- Cât e de greu să crești niște sportivi în zilele noastre în România?
- Este greu, dar la fel de frumos. Lucrurile nu sunt, poate, la cel mai înalt nivel, cred eu că putem progresa în continuare și ne putem gândi cu optimism către viitor.

- Ce greutăți ai întâmpinat pe parcursul creșterii lui Patrick?
- Nu au fost greutăți mari, dar încet-încet le-am rezolvat împreună cu școala, cu părinții, cu orele de antrenamente care uneori sunt anevoioase pentru că ne trezim dimineață la 5:30 să mergem la bazin și la 8:00 începe școala, dar lucrurile acestea fac parte din viața unui sportiv de performanță și ne-am obișnuit.

„David Popovici chiar este un fenomen”

- Rezultatele lui David Popovici le-au dat tuturor impresia că se poate, așa cum s-a întâmplat și cu Simona Halep?
- Da, s-a creat o emulație în jurul lui David. Dar el nu este un pionier al înotului, el confirmă că în România se pot naște sportivi de valoare, el chiar este un fenomen. Am mai avut medaliați la Mondiale și Jocuri Olimpice, dar David Popovici e un copil special, e un sportiv de echipă, chiar dacă înotul e un sport individual. Un sportiv care mie, personal, îmi place mult și căruia îi doresc să aibă performanțe din ce în ce mai bune pe viitor, le merită din plin. Iar ceilalți, care-l privesc în fiecare zi, să aibă câte ceva de învățat pentru că chiar ai ce să urmărești și să înveți de la David.

- În jurul lui Patrick câți oameni sunt?
- Sunt eu, este preparatorul fizic, sunt persoanele care-l ajută la refacere, masaj, clinici de recuperare. Am avut unele probleme de sănătate în ultimul timp, mă bucur că am trecut cu bine peste ele și am ajuns în cea mai bună formă.

- Deci nu mai e ca în trecut...
- Da, lucrurile s-au schimbat, trebuie o întreagă echipă care să aibă grijă de un sportiv de valoare. Înainte era mai ușor, antrenorul era tată, mamă, psiholog și antrenor de forță, dar lucrurile s-au schimbat și au evoluat.

Doar unu la sută merg spre performanță

- Ești mulțumit de ce s-a întâmplat cu clubul tău, asta ți-ai propus la începuturi?
- Prin construirea bazinului am zis să le ofer posibilitatea constănțenilor să vină să înoate. Dacă te gândești din prima la performanță nu știu dacă e o gândire foarte sănătoasă, important este să ai material, copii, să-i selecționezi, să-i antrenezi și să-i aduci la un nivel internațional foarte bun. Din fericire, iată că după nouă ani am descoperit un copil foarte bun, muncitor, care astăzi ne reprezintă cu brio și orașul, și țara.

- Din câți s-a ales el?
- Ooo, foarte mulți copii se perindă pe la înot, încep cursurile, dar, din păcate, foarte puțini sunt cei care ajung să înoate spre marea performanță. Din mai multe motive, școala e unul dintre ele, poate pune o piedică. Apoi, volumul de muncă pentru că acești copii nu mai sunt ca în trecut, foarte dispuși să facă eforturi, dar găsim. Sunt mulți, dar doar unu la sută merg spre marea performanță

2 medaliiare în palmares Patrick Dinu la aceste CE de juniori, un aur cu ștafeta masculină de 4x100 metri liber și un argint cu ștafeta combinată de 4x100 m liber

Timpii din ștafeta masculină  de 4x100 m liber

  • David Popovici 47,54 
  • Vlad Stancu 51,11 
  • Ștefan Cozma 50,56 
  • Patrick Dinu 49,72

E un lucru măreț pentru România organizarea acestei întreceri. Toți știm că nu am avut o infrastructură de asemenea nivel ca să putem organiza sau să ne putem gândi la organizarea unui concurs de asemenea anvergură, iată că 2022 ne-a adus acest bazin nou la Otopeni și, prin demersurile federației, am ajuns la acest Campionat European de juniori. Nu trebuie să uităm că în 2023 le vom avea pe cele în bazin scurt.

- Răzvan Florea

Eu cred că acesta este cel mai mare câștig al unui bazin sau al unei ramuri sportive, că sunt unii care fac doar de plăcere. Aduce copiii, îi dezvoltă sănătos și dacă lucrurile merg bine, îi selecționezi și mergi mai departe cu ei. Dar cel mai important lucru este ca acești copii să facă sport, nu neapărat înot, orice sport pentru că au nevoie.

- Răzvan Florea

Citește mai multe știri din natație:

România, două medalii în ziua a 2-a la Europenele de juniori de la Otopeni » Popovici, AUR la 200m liber + ARGINT la ștafeta combinată de 4x100m liber!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează