SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Stăpînele Europei » Echipa feminină de spadă a cucerit al șaselea aur continental

Articol de - Publicat miercuri, 10 iunie 2015 00:00

Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu au învins, pe rînd, Ucraina, Suedia și, în finală, Estonia.

De ce e nevoie pentru o medalie de aur? De răbdare, hotărîre, răutate, tupeu, încredere și meserie. Într-o ordine aleatorie.  Asta au cerut una de la alta în timpul zilei de ieri Ana Maria Brînză, Simona Ghernan, Simona Pop și Loredana Dinu. Și toate s-au regăsit în atitudinea lor de pe planșă. Cea mai gălăgioasă echipă de la Montreux, dar și cea mai strălucitoare.

Pentru că România ocupă locul al doilea în clasamentul mondial a avut liber în primul tur și a început parcursul de la Campionatele Europene de la Montreux cu Ucraina, echipă care o are în componență pe campioana olimpică Iana Șemiakina.

Fetele au trecut cu 31-25 și și-au dat întîlnire cu blondele suedeze. O echipă tînără care de la an la an a crescut și care își dorea prezența în finala mare. Gars, Bergdahl și Samuelsson au pus tușă lîngă tușă și înainte de schimbul al optulea conduceau cu 29-25.

Atunci antrenorul Dan Podeanu a înlocuit-o pe Simona Pop cu Loredana Dinu, revenită în sală în urmă cu șase luni. Și bine a făcut pentru că Lore a reușit să aducă România la egalitate cu Suedia, 31-31. Ana a încheiat în genunchi ultima bucată a întîlnirii. Dar în genunchi de bucurie pentru reușita echipei și a sa. România-Suedia 45-42.

Exuberanța româncelor

Trei ore mai tîrziu, a avut loc finala cu Estonia. În Auditorium Stravinski, cea care a deschis lupta ce făcea diferența dintre aur și argint a fost Simona Gherman. Sala destinată concertelor a amplificat zgomotul spadelor și vorbele coechipierelor. România a condus de la un capăt la altul întîlnirea, nelăsînd loc de prea multe speranțe lui Kirpu, Embrich și Beljajeva.

Picioarele s-au mișcat, brațele n-au simțit presiunea, iar emoțiile s-au ținut sub masca tricoloră și s-au eliberat la final, cînd podiumul de concurs a fost cucerit de exuberanța româncelor.

Ce înseamnă aurul pentru ele? "Fericirea absolută, satisfacția supremă, transformarea visului în realitate", a spus Ana înainte de Campionatele Europene. Este pentru a șasea oară cînd echipa de spadă urcă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la întrecerea continentală. Și asta în decurs de doar nouă ani.

Tatuaj cu noroc

Înainte să plece la Campionatele Europene de la Montreux, Simona Gherman și-a făcut un tatuaj. Pe mîna stîngă ea și-a scris prenumele fetiței sale, Teodora, și alături o spadă. "Mi-am dorit de multă vreme unul, dar am spus că o să-l fac atunci cînd o să am un copil", a spus ea.  Se pare că acesta i-a purtat noroc.

Revanșă pentru 2013

La Campiontale Europene de la Zagreb, în 2013, România în formula Ana Maria Brînză, Simona Pop, Maria Udrea și Amalia Tătăran pierdea în finală în fața Estoniei cu 20-27. După doi ani a venit revanșa. Una pe care fetele au sărbătorit-o cu o poză specială. După încheierea ultimului act de la Montreux, după salutul de rigoare și după felicitări, spadasinele române au fost prinse în aer. Asta arată cît de mult și-au dorit acest titlu.

Drumul spre aur

Sferturi de finală: România-Ucraina 31-25
Semifinale: România-Suedia 45-42
Finală: România-Estonia 45-35

  • Gherman-Kirpu 0-0 (0-0)
  • Brînză-Embrich 5-4 (5-4)
  • Pop-Beljajeva 7-4 (2-0)
  • Brînză-Kirpu 12-9 (5-5)
  • Gherman-Beljajeva 16-10 (4-1)
  • Pop-Embrich 24-21 (8-11)
  • Brînză-Beljajeva 27-22 (3-1)
  • Pop-Kirpu 33-27 (6-5)
  • Gherman-Embrich 45-35 (12-8)

Rezultatele echipei de spadă la ultimele cinci ediții ale CE

2011 Sheffield locul 1
2012 Legnano locul 2
2013 Zagreb locul 2
2014 Strasbourg locul 1
2015 Montreux locul 1

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (2)
76dani
76dani  •  10 Iunie 2015, 14:23

Domnilor de la GSP, ediţia de azi trebuia să înceapă cu asemenea titluri. Noi avem campioane europene şi voi scrieţi despre cum ar sărbători Maxim o eventuală calificare la europene sau cum îl ceartă Arla pe Becali şi Cojocaru. Ruşine vouă şi felicitări Campioanelor Europei!

karpov.anatoli
karpov.anatoli  •  10 Iunie 2015, 12:10

Aici nu comentează nimeni! Va îmbulziți la puzderia de *** din fotbal...pfu. Bravo Feteleeeee!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close