SPORTURI  »  HANDBAL  »  REGULĂ

Schimbări fără precedent în Liga Națională: reguli noi pentru jucătorii străini care vin în România

Articol de - Publicat miercuri, 12 februarie 2020 16:24

Reprezentanții echipelor din Liga Zimbrilor cer schimbarea actualelor reguli prin care sunt aduși jucătorii străini pentru că altfel nivelul competiției va scădea alarmant. 

Reprezentanții cluburilor din Liga Națională masculină s-au reunit marți, la București, pentru a stabili noi criterii de valoare pentru jucătorii străini care pot evolua în România la nivelul primei divizii. 

Cluburile sunt nemulțumite de faptul că actualele reguli impuse de federație nu pot fi atinse decât într-o mică măsură de echipele românești. Din cele 14 cluburi din Liga Națională, 11 au avut delegat la întâlnirea de la București. Au lipsit CSM Reșița, CSM Bacău și Potaissa Turda. 

"Este prima oară după foarte mulți ani când stăm la o masă 11 reprezentanți ai cluburilor din prima ligă. A fost un dialog civilizat între toți, iar toată lumea a fost de acord cu propunerile, în unanimitate. Încercăm să intrăm în normalitate și, chiar dacă nu avem o Ligă Profesionistă de Handbal, care să ne reprezinte, să încercăm să ne comportăm noi, reprezentanții cluburilor, ca o Ligă Profesionistă", a declarat Daniel Georgescu, reprezentantul lui Dinamo la întâlnirea de la București.

Revenire la vechile criterii 

Cluburile au ajuns la concluzia că vechile criterii, impuse pentru prima dată de FRH în sezonul 2016-2017 erau mult mai în folosul handbalului. "În urma acelor criterii handbalul masculin românesc a ajuns pe locurile 9-11 în Europa în baza coeficientului EHF. Actualele criterii nu și-au atins scopurile. 

Cluburile nu și-au putut permite să aducă jucători de valoare care se înacdrează în criterii, echipele, cu excepția CS Dinamo, nu au reușit să se califice în grupele Cupei EHF, iar salariile jucătorilor au crescut foarte mult, peste valoarea sportivă a acestora, în lipsa unor soluții viabile", a fost concluzia trasă de reprezentanții echipelor din handbalul masculin.

Actualele criterii cerute de FRH din 27.04.2018:

  • Primii doi jucători de altă cetățenie decât română pot evolua pentru un club fără îndeplinirea criteriilor valorice 
  • Începând cu al treilea jucător de altă cetățenie decât română se pot legitima la un club din prima ligă dacă:

a) S-au clasat pe locurile 1-10 la ultima ediție a Mondialelor sau Europenelor pentru seniori; 
b) S-au clasat pe locurile 1-10 la Jocurile Olimpice (cu condiția să nu fi trecut mai mult de doi ani calendaristici de la disputarea ultimei ediții a J.O.); 
c) Au participat la cel puțin o ediție din ultimii doi ani a Final Four-ului Ligii Campionilor sau Cupei EHF.

12 străini, doar trei în criterii! 

Dinamo a obținut în ultimii ani, în handbalul românesc masculin cele mai bune rezultate la nivel european. Echipa din Ștefan cel Mare are în momentul de față 12 jucători străini legitimați, care fuseseră aduși, marea majoritate, înainte de impunerea noilor criterii. 

Prin absurd, dacă Dinamo ar trebui să le înnoiască angajamentele jucătorilor săi, în acest moment nu ar putea păstra la echipă, în fara celor doi handbaliști la care nu se cer criterii, doar alți trei: brazilianul Nantes Campos, egipteanul Shebib Mamdouh și croatul Jakov Vrankovici. 

În rest, ar trebui să renunțe la 7 jucători, între aceștia fiind Amine Bannour, Kamel Alouini, Makrem Missaoui, Stefan Vujici, Muhamed Zulfici, Iman Jamali, Saeid Heidarirad, Alireza Mousavi, Ante Kuduz.

 Constanța a încercat la începutul actualului sezon să aducă ceva jucători străini pentru a întări echipa, dar nu a găsit decât doi egipteni și un brazilian. 

Alți jucători im portanți din campionatul României care nu ar mai putea fi păstrați în Liga Națională: sârbul Nemanja Grbovici (Steaua), sârbul Zoran Nikolici (HCDS Constanța), georgianul Irakli Cikovani (Constanța), bosniacul Dejan Malinovici (Constanța), sârbul Milos Dragas (Turda).

Și fetele sunt în aceeași situție 

Și la fete, cluburile ar fi în aceeași situație. Sunt jucătoare de mare valoare, care evoluează pentru echipele lor naționale, dar care nu ar intra în criteriile impuse de FRH. 

Jucătoare gen Irina Glibko (Vâlcea), Asma Elghaoui (Vâlcea), Ann Grete Norgaard (Vâlcea), Samara da Silva (Vâlcea), Jelena Grubisici (CSM București), Elizabeth Omoregie (CSM București), Daria Ilina (Gloria Bistrița), Linnea Torstensson (CSM București), Natalia Vasileuskaia (Bistrișa) ar trebui să-și caute alte campionate și să plece din România!

Cum erau criteriile în 2016-2017? 

Pentru jucători de până la 33 ani:

  • să fie component al lotului național (cel puțin un joc în ultimele 365 zile)
  •  să fie component al lotului național sau să aibă minimum 10 selecții în lotul național de seniori 
  •  să provină de la echipe participante în Liga 1 din campionatele primelor trei națiuni valorice, conform clasamentului EHF pe anul în curs

Pentru jucători de peste 33 de ani:

  •  să fi participat la cel puțin un joc oficial al lotului național de seniori în ultimii doi ani.

Vor echipe de tineret! 

FRH a introdus din viitorul sezon și două reguli privind jucătorii U21 și U23. Cluburile vin cu alternativa obligativității înființării echipelor de tineret, cu minimum 7 jucători sub 23 de ani! E o măsură cu care toți cei prezenți au fost de acord, considerându-se un mai mare ajutor oferit handbalului la nivel de reprezentative. Această măsură ar urma să intre în vigoare din ediția 2021-2022.

Vor maximum 8 jucători străini pe foaia de joc! 

O altă măsură discutată și aprobată în întâlnirea de la București a fost aceea ca, la fiecare meci din Liga Națională, o echipă să nu poată trece pe foaia de joc mai mult de 8 jucători străini. 

„Această regulă înseamnă faptul că fiecare club din prima ligă va avea nevoie în lot de cel puțin 8-10 jucători autohtoni. În aceste condiții ar fi un mare plus pentru echipele naționale", au ajuns la concluzia reprezentanții cluburilor masculine. Aceste propuneri urmează să fie înaintate Consiliului de Administrație al FRH pentru a fi aprobate sau nu în ședința din 25 februarie.

Vezi și: 

INTERVIU // Cristina Neagu despre calificarea la Jocurile Olimpice: „Pornim cu șansa a treia. Trebuie să fim realiști”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
mehighms
mehighms  •  13 Februarie 2020, 10:44
Postat de maccsero pe 12 Februarie 2020, 18:21

Mult zgomot pentru un sport aproape fără public. În fond, cui îi pasă de cupele europene la handbal? Mă mir că n-au cerut și ăștia bani de la guvern, doar sportul trebuie să fie prioritate națională.

pe bune??? aproape la fiecare meci sunt pline salile !!! daca tot te uiti la televizor fa bine si porneste-l!

cornelconasu
cornelconasu  •  12 Februarie 2020, 19:38

....interesantă imaginea articolului, in care Alouini parcă aruncă la poartă cu...capul adversarului !!!

cornelconasu
cornelconasu  •  12 Februarie 2020, 19:36
Postat de maccsero pe 12 Februarie 2020, 18:21

Mult zgomot pentru un sport aproape fără public. În fond, cui îi pasă de cupele europene la handbal? Mă mir că n-au cerut și ăștia bani de la guvern, doar sportul trebuie să fie prioritate națională.

Tu te-ai uitat la vreun meci ? Nu cred, altfel vedeai la fiecare meci sălile pline de cele mai multe ori ! Mai mult, la majoritatea meciurilor de handbal, audiența e mai mare decât pe stadioane ! Ex, la ultima etapă din Liga I a fost o medie sub 1000 de spectatori !!! Și atunci care sunt ....sporturile cu audiență mai mare în opinia ta ?!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează