SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, DEPISTATĂ POZITIV

Cum a comentat un doctor din cadrul Societății Române de Medicină Sportivă cazul Simonei Halep: „Nu am auzit ca cineva din România să fi luat substanța asta”

Simona Halep
Simona Halep

Articol de GSP - Publicat sambata, 22 octombrie 2022 10:55 / Actualizat sambata, 22 octombrie 2022 11:54

Alin Popescu (48 de ani), doctor în cadrul Societății Române de Medicină Sportivă, a comentat cazul Simonei Halep, jucătoare depistată pozitiv cu roxadustat, o substanță interzisă, la US Open 2022. 

Medicul este de părere că eroarea Simonei Halep constă în lipsa unui medic competent care să îi prezinte sportivei lista cu substanțele interzise.

GSP l-a întrebat pe Mouratoglou care este poziția lui în „cazul Simona Halep” » Răspunsul primit după 6 ore de tăcere
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
GSP l-a întrebat pe Mouratoglou care este poziția lui în „cazul Simona Halep” » Răspunsul primit după 6 ore de tăcere

Doctorul Alin Popescu: „Legislația antidoping este extrem de clară”

„Cred că trebuie să facem niște precizări. Legislația antidoping este extrem de clară, extrem de limpede. Sunt liste de substanțe interzise agreate la nivel mondial. Avem o legislație clară în domeniu. Orice sportiv este complet responsabil de orice se găsește în organismul lui. 

Eu nu cred că substanța luată de Simona Halep a avut un rol real, că a fost dorința de a trișa. Cred că a fost o eroare umană, o proastă sfătuire a ei de către membrii staff-ului. Medicina sportivă ar trebui să fie în prima linie. Medicul specialist știe foarte bine aceste aspecte și nu se avântă în situații nedorite. 

Diferența între cazul ei și cel al Andreei Răducan este aceea că în cazul gimnastei a fost vorba despre o substanță banală, dar care se poate administra tot din eroare, pe când în cazul Simonei vorbim despre o substanță mult mai rar folosită și, din acest punct de vedere, poate dintr-o anemie, a determinat să îi fie prescris acest medicament. 

Pe plan intern, nu am auzit de sportivi care să fi luat această substanță, dar evident că există. 

Faptul că an de an apar substanțe noi... medicii trebuie să își actualizeze cunoștințele. Lista suferă modificări, dar trebuie precizat clar că 85%-90% din listă rămâne neschimbată an de an. 

Există sportivi care au nevoie de anumite substanțe de pe lista interzisă, iar pentru uz terapeutic se poate face o excepție. Se aprobă uzul terapeutic de către o comisie, iar cu respectiva scutire sportivii pot participa fără probleme la competiția respectivă. Dacă era un staff serios, chiar dacă ar fi fost nevoie prin absurd de respectiva substanță, se putea cere o scutire la WADA (n.r. - Agenția Mondială Antidoping) și se obținea scutirea respectivă”, a declarat doctorul Alin Popescu, la DigiSport. 

VIDEO. Simona Halep, depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open!

Citește și:

Eduard Novak, mesaj pentru Simona Halep » Ce spune ministrul Sportului în scandalul de dopaj

Sorana Cîrstea, mesaj pentru Simona Halep: „O spun chiar dacă nu suntem cele mai bune prietene”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  22 Octombrie 2022, 22:37
Postat de cirus11 pe 22 Octombrie 2022, 12:13

Tipul asta greseste, nu poate sa fie vorba de vreo ignoranta... Simona Halep nu a lucrat cu amatori, cine a facut-o, a facut-o intentionat.

Ba tocmai că a lucrat cu amatori. Doctorul ei e de profesie ORL-ist.

Trandafir
Trandafir  •  22 Octombrie 2022, 14:56

De unde sa stie Simona ce este aia, ca doar nu este doctor in farmacologie. Toata afacerea asta mi se pare foarte suspecta. Nu risca numai Simona, dar si antrenorul - seful unei academii de tenis in care nu mai poti avea incredere.

cirus11
cirus11  •  22 Octombrie 2022, 12:13

Tipul asta greseste, nu poate sa fie vorba de vreo ignoranta... Simona Halep nu a lucrat cu amatori, cine a facut-o, a facut-o intentionat.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează