SPORTURI  »  TENIS  »  FEDERAȚIE

Scandalul dintre Răzvan Itu și George Cosac s-a mutat la tribunal: „L-am dat în judecată pentru hărțuire”

Răzvan Itu
Răzvan Itu

Articol de - Publicat sambata, 11 februarie 2023 17:30 / Actualizat sambata, 11 februarie 2023 17:47

Fostul tenisman George Cosac (55 de ani) a câştigat, vineri, 10 februarie, alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Române de Tenis (FRT), dar este contestat vehement de fostul director general Răzvan Itu (53 de ani).

Cosac a rămas fără rivali, după ce ceilalţi patru candidaţi, Răzvan Itu, Dumitru Hărădău, Tudor Napoleon Spartacus Iacov şi Mihai Rusu s-au retras din cursa electorală.

Răzvan Itu și George Cosac, cândva prieteni buni și colegi în echipa de Cupa Davis, sunt acum la cuțite. ”Frecușurile au început când l-am anunțat că voi candida”, spune Itu.

Cosac îl acuză pe Itu că a trecut în tabăra principalului inamic al FRT, Marius Vecerdea, iar Itu susține că a fost demis abuziv din funcția de Director General la 31 ianuarie 2023.

”Eu i-am deschis lui Cosac un dosar de hărțuire la locul de muncă, pentru injuriile și calomniile pe care mi le-a adresat. Dosarul este la Tribunal”, a precizat Răzvan Itu, pentru GSP.ro.

Fostul Director General al FRT consideră că acuzațiile lui George Cosac la adresa lui sunt nefondate. 

„20 de bilete de avion pentru călătorii în străinătate”

Președintele FRT a precizat pentru GSP.ro că Răzvan Itu a fost demis pentru că a făcut cheltuieli în interes personal din banii Federației și că nu are studii superioare.

„În 2021, parte din angajații Federației mi-au transmis că au apărut mai multe cheltuieli din banii Federației făcute de domnul Itu în interes personal. 

M-am întâlnit cu el la o cafenea și i-am adus la cunoștință. Îmi dau lacrimile, îi dau lacrimile. El îmi spune că s-a îndrăgostit și că nu va mai face greșelile astea

Am descoperit că sunt aproximativ 20 de bilete de avion pentru călătorii în străinătate, achiziționate pe o singură factură. 

Suma era foarte mare, zeci de mii de euro, pentru a fi vorba de un singur bilet. Când am verificat la agenția care a livrat biletele și am descoperit că, de fapt, domnul Itu, mergea însoțit de asistent-manager în deplasări”, a dezvăluit Cosac.

Întrebat dacă asistent managerul era femeie sau bărbat, George Cosac a început să râdă: „Vă dați seama ce era. Eu nu pot să spun decât că era asistent manager. De aici a pornit scandalul”.

Răzvan Itu: „Sunt niște afirmații grave. Poate și asistentul sau asistenta are și o viață privată”

Pe tema acestui subiect, Răzvan Itu a reacționat. ”Vorbește despre niște chestiuni de acum doi ani, dacă avea ceva împotrivă trebuia să le spună de atunci.

”Domnul Cosac știa foarte bine că toate deplasările mele au fost făcute în scopul candidaturii la Tennis Europe. Domnul Țiriac mi-a semnat adresa de a candida la Tennis Europe. Am fost ales în 2020. Am și depus dovezile”, a declarat Itu pentru GSP.ro.

N-am făcut deplasări pe banii Federației în interes personal. Toți veneau cu asistenți, asistente. Sunt niște afirmații grave. Nu poți să arunci cu noroi. Poate și asistentul sau asistenta are și o viață privată. Nu poți să spui așa ceva. 

Eu i-am deschis lui Cosac un dosar de hărțuire la locul de muncă, pentru injuriile și calomniile pe care mi le-a adresat. Dosarul este la Tribunal. Și eu aș putea spune multe lucruri despre el, dar nu are legătura viața personală cu activitatea de la Federație

- Răzvan Itu

Răzvan Itu: „Îndrăgostit? Am vorbit la un pahar. Cosac are un comportament de copil”

Răzvan Itu s-a arătat deranjat de faptul că George Cosac se folosește de discuții personale în disputa profesională. 

”Am văzut că a spus și că la o întâlnire cu el i-am zis că sunt îndrăgostit. Nu înțeleg ce discuții sunt astea. Am stat de vorbă la un pahar, ca doi oameni normali, adulți, care conduc o federație. 

De unde, până unde să spună asemenea prostii. Dacă îți asumi ceva, vino cu dovezi. Așa oricine poate să spună orice. 

Dacă ai, cât de cât, o etică și te dai președinte nu poți să vii cu minciuni de genul ăsta, că te-ai îndrăgostit și de aia pleci în deplasări. Cosac are un comportament de copil”, a răbufnit Itu. 

„I-am spus lui Cosac că nu am studii superioare. Mi-a zis: «Lasă-i dracu pe ăștia, că vorbesc eu cu ei»”

Răzvan Itu a abordat frontal și tema angajării sale ca Director General, dezmințind faptul că George Cosac nu a știut că nu are studii superioare.

Înainte de alegeri, șeful FRT l-a acuzat pe Itu că a mințit în privința studiilor sale. „Din păcate, el a depus la dosar acte doar pentru 10 clase. Când i s-a cerut de la resurse umane să completeze dosarul a început scandalul. 

Nu știu ce minciuni a invocat și a refuzat să prezinte documentele cerute. Noi aveam anumite informații. Ne-a păcălit că are studii superioare. Nu și-a mai completat dosarul. El stătea, oarecum, ascuns. Mai rar așa ceva, director general cu 10 clase”.

În replică, Răzvan Itu a precizat: ”Cosac a știut de la început că n-am studii superioare. Minte când spune că abia acum a aflat. În 2018, m-a chemat la el în birou, la Dinamo. M-a rugat de o mie de ori să devin director general al Federației Române de Tenis. 

Până atunci angajase 8-9 directori generali. Dacă nu eram eu, Cosac nu mai era președinte. Toți au hotărât: «Da, hai să iei tu postul»”, a povestit Itu. 

Acesta a continuat: ”Eu i-am spus: «George, știi situația mea, nu am studii, nu mă ascund». Iar el a zis: «Lasă-i dracu pe ăștia, că vorbesc eu cu ei. Nu ne interesează, noi știm cine ești, ce ești. Avem încredere, nu are legătură una cu alta». Nu mi s-a spus că trebuie să-mi completez studiile”. Nu am 10 clase, cum spune el, am terminat liceul”. 

Răzvan Itu consideră că nu este obligatoriu ca o persoană să aibă studii superioare pentru a fi angajat director general la Federația Română de Tenis. 

”Până la urmă, degeaba ai studii, dacă nu ai competențe sportive. Înaintea mea a fost unul de la bancă, dar nu avea competențe pe partea sportivă. Avea salariu 12.000 de lei pe lună, dar l-au dat afară după șase luni. 

Eu consider că am competențe în sport, cel mai important pentru a conduce o federație. Pentru aspecte juridice au fost angajați experți. Degeaba ai șapte diplome, dacă pe partea sportivă ești praf”, crede Itu.

Ce prevede Statutul FRT pentru angajarea Directorului General

Potrivit Statului FRT președintele numește Directorul General, cu care încheie un contract de muncă. Nu este menționat însă ce studii ar trebui să aibă Directorul General, cum nu se menționează nici pentru președinte

”Statutul este prost făcut”, a comentat Răzvan Itu. Directorul General conduce activitatea FRT, fiind subordonat Comitetului Director.

Cosac l-a mai acuzat pe Itu că după ce a fost demis și a rămas fără salariu de la FRT a trecut în tabăra lui Marius Vecerdea, inamicul numărul 1 al Federației:

„În momentul în care a rămas fără salariu a început să spună că sunt probleme la Federație. Cinci ani cât și-a luat salariu n-a fost absolut nicio problemă. Sunt zeci, sute de mesaje și comunicări în care Vecerdea era dușmanul lui de moarte”.

„Pe mine m-a convins Vecerdea că are dreptate”

Itu a replicat: ”N-am nicio tabără. Este vorba de legalitatea actelor Federației Române de Tenis și de pus la punct un Statut corect. Le-am cerut de trei luni celor din conducere să ne așezăm la masă să oprim toate procesele. Federația a cheltuit foarte mulți bani cu aceste procese, peste 250.000 de euro.

Să vedem cine are dreptate. Poate și domnul Vecerdea are dreptate. Pe mine m-a convins că are dreptate, aplecându-mă din ce în ce mai mult asupra acestor documente. Domnul Cosac, domnul Marcu și doamna Cercel nu au binevoit să ne așezăm la aceeași masă, să punem la punct aceste acte și să oprim procesele. Nu sunt în tabăra lui Vecerdea”.

În noiembrie 2022, la meciul din FedCup, România - Ungaria, de la Oradea, domnul Cosac l-a contactat pe domnul Vecerdea, printr-un intermediar ca să medieze cu el intrarea în legalitate a Federației. Am martori. El nu vrea să spună asta. S-a întâmplat înainte să-l contactez eu pe Vecerdea. 

Veneau alegerile și lui Cosac îi era frică să nu piardă împotriva mea. Își căuta aliați. Domnul Vecerdea a acceptat să medieze, dar pe acte și dovezi, să pună Federația în legalitate. Ăsta e singurul punct în care ne înțelegem eu cu Vecerdea. Să oprim procesele. E timpul să pornim de la zero

- Răzvan Itu

7.000 de leia avut salariu Răzvan Itu, ca director general la FRF, în ultima perioadă, iunie 2022 - 31 ianuarie 2023. Cea mai mare parte din mandat a primit 4.000 de lei

Răzvan Itu a fost vicepreședinte al FRT, între 2013 - 2018, apoi a fost numit Director General.

Răzvan Itu a fost ales ales în Consiliul de Administraţie al Tennis Europe, cu prilejul Adunării Generale a forului continental, desfăşurată în perioada 22-24 octombrie 2022.

George Cosac e noul președinte al Federației Române de Tenis

Scandal-monstru în tenisul românesc! George Cosac, acuzații grave la adresa lui Răzvan Itu: „A cheltuit în interes personal din banii Federației. Mi-a zis că era îndrăgostit”
TENIS
Scandal-monstru în tenisul românesc! George Cosac, acuzații grave la adresa lui Răzvan Itu: „A cheltuit în interes personal din banii Federației. Mi-a zis că era îndrăgostit”
George Cosac e noul președinte al Federației Române de Tenis » Cât timp va ocupa această funcție
FRT
George Cosac e noul președinte al Federației Române de Tenis » Cât timp va ocupa această funcție

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează