SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

EXCLUSIV Românul care a jucat la Wimbledon studiază la academia lui Nadal și are un singur vis » Interviu amplu: „Aici, școala e bazată mai mult pe logică. La noi, doar pe memorare” + cum l-a dezamăgit România

Matei Chelemen, antrenându-se la academia lui Rafa Nadal / Sursă foto: Instagram +15   FOTO
Matei Chelemen, antrenându-se la academia lui Rafa Nadal / Sursă foto: Instagram

Articol de - Publicat miercuri, 19 iulie 2023 07:01 / Actualizat miercuri, 19 iulie 2023 07:38

Matei Chelemen, un tânăr de 13 ani din România care studiază și se antrenează în Spania, la Rafa Nadal Academy, și-a trăit visul săptămâna trecută, când a luat startul la Wimbledon în întrecerea dedicată juniorilor U14 ♦ Practic, aceeași categorie unde două românce își disputau trofeul anul trecut  ♦ Puștiul din Brașov a legat doua victorii înainte de a fi eliminat, iar apoi a acceptat să-și povestească experiențele într-un interviu în care a vorbit deschis despre tenis, obiective, viața la academia din Manacor, dar și despre diferențele dintre sistemul de învățământ din România și ce a găsit în Palma de Mallorca.

Gazeta Sporturilor l-a contactat prima oară pe Matei în week-end, când șansele lui de a avansa în turneu erau încă intacte. Tânărul a mulțumit politicos pentru invitație, apoi a revenit cu un refuz mai mult decât întemeiat: „Azi am două meciuri, cel mai bine ar fi mâine”. 

Răgazul s-a mai extins cu zi, timp suficient pentru a digera cum trebuie prima sa participare pe iarba de la All England Club. Matei încă n-are vârsta buletinului, dar compensează prin maturitate. Prin realism, vorbe bine alese și printr-un discurs care-i mai „îmbătrânește” puțin cei 13 ani împliniți în octombrie trecut.

Tânărul și-a expus marile speranțe, a povestit cum a ajuns în Spania și cum îl ambiționează Nadal sau Alcaraz, dezvăluind în final că România i-a refuzat recent participarea la Campionatele Europene „fiindcă nu mă antrenez și nu joc turnee în țară”.

Matei Chelemen, în premieră la Wimbledon: „ Am avut ocazia să întâlnesci ce mari jucători actuali”

- Matei, cum a fost la Wimbledon? Descrie-mi un pic parcursul tău de acolo, știu că e un sistem diferit, cu grupe… Ai legat două victorii, dar nu a fost de ajuns, nu? 
- A fost cel mai frumos turneu la care am participat eu până acum! Am avut ocazia să întâlnesc cei mai mari jucători de tenis actuali. Da, a fost un sistem diferit la U14. Au fost grupe, iar eu și primul loc din grupă am avut ambii două victorii. A contat, însă, meciul direct, nu seturile câștigate.  

- Prima oară la Wimbledon, deci. Cum te-ai simțit pe iarba de acolo? 
- Da, a fost prima oară pentru mine la Wimbledon, după ce acum trei săptămâni m-am calificat aici la pentru că am ajuns în finală la Roehampton, unde am fost învins de campionul Angliei pe iarbă, Rhys Lawlor. M-am simțit foarte bine, vedeam cum iarba era tăiată egal în fiecare colț al terenului...

Matei Chelemen / Sursă foto: instagram.com / https://matei_chelemen/
Matei Chelemen, alături de Rafa Nadal / Sursă foto: instagram.com / https://matei_chelemen/
Matei Chelemen, alături de Carlos Alcaraz / Sursă foto: instagram.com / https://matei_chelemen/
Matei Chelemen, antrenându-se la academia lui Rafa Nadal / Sursă foto: Instagram
+11 FOTO

- Vorbește-mi puțin despre tine și cariera ta încă fragedă. Ești la academia lui Rafa, deci te antrenezi și studiezi acolo, corect? Descrie conceptul pentru cei care nu sunt familiariazți.
- Am început tenisul în România, la vârsta de 6 ani, cu domnul Văideanu. Cu el am făcut până acum un an și jumătate, când am plecat la Rafa Nadal Academy. Cum e acolo? Păi, de la ora 08:00 pâna la ora 13:00 am școală. De la ora 15:45 am pregătire fizică si imediat după am tenis, de la 17:15 până la 20:00. Iar sâmbăta jucăm meciuri.

Matei Chelemen, românul care studiază la academia lui Nadal: „Aici, școala e bazată mai mult pe logică. În România, se baza doar pe memorare”

- Cum ți se pare academia? Ce ne poți spune despre facilități și în același timp despre școală, despre cum sunt studiile. 
- Este o școală internațională unde vin copii din toate țările, însă ei nu vin aici doar pentru tenis. Doar 20% dintre copiii din clasa mea fac și tenis. Școala este bazată mai mult pe logică și nu este adaptată neapărat pentru cei care fac tenis. Când mergi la turnee, de exemplu, ei sunt foarte stricți cu notele, iar noi, sportivii, nu avem timp de școală în timpul turneelor.

- Școală bazată mai mult pe logică. Interesantă afirmația ta
- Eu, când am plecat din România, școala de acolo era bazată doar pe memorare. Nu a fost nimic logic.

- Te feliciți, deci, că ai luat decizia - tu și părinții tăi, evident - de a pleca din România pentru a studia în străinătate? 
- Da, părinții au luat decizia de a pleca din țară, asta și pentru că nu mergeau lucrurile cum ar trebui cu tenisul.

- Pe partea de tenis, cum sunt antrenorii?
- La mine este o grupă de opt copii, cred. Sunt trei antrenori, schimbăm antrenorul destul de des în timpul antrenamentului.

- Simți că ai găsit în academie o pepinieră care să poată livra campioni de Grand Slam în anii viitori? Ai de gând să rămâi acolo pe partea de tenis? 
- Pentru copiii care sunt mai buni pe partea de tenis, cei din academie sunt destul de adaptați pe fiecare jucător în parte. Eu mă îngrijoram mai mult pe partea de pregătire fizică, fiindcă aproape totul e bazat pe forță. Dar da, este foarte bine aici. Orice jucător de vârsta mea ar progresa foarte mult la academie.

- Yaroslav Demin a făcut acum finală la Wimbledon în turneul băieților, nu? (n.r. - competiția principală de juniori). Știu că și el student la academie și e crescut de mult acolo
- Da, a făcut finala. Nu-l văd foarte mult, fiindcă el se antrenează acolo în special dimineața. Nu știu, sincer, de când este aici.

- În acest moment, sunt mulți români în academie? Ma refer la elevi, studenți...
- Anul acesta au fost foarte puțini români. Maximum cinci la tenis și școală.

Matei Chelemen, antrenându-se la academia lui Rafa Nadal / Sursă foto: Instagram
Matei Chelemen, alături de Rafa Nadal / Sursă foto: instagram.com / https://matei_chelemen/
Matei Chelemen, alături de Carlos Alcaraz / Sursă foto: instagram.com / https://matei_chelemen/
Matei Chelemen / Sursă foto: instagram.com / https://matei_chelemen/
+11 FOTO

„Obiectivul e să câștig un Grand Slam, nu contează care dintre cele patru!”

- Ce planuri ți-ai setat? Ești încă foarte mic, dar ce orizonturi ți-ai creionat pentru viitoarea carieră?
- Planul meu este ca vara aceasta să joc în continuare turnee U14 în Europa, iar din septembrie să încep să joc ITF-uri. Obiectivul meu de început este să câștig un Grand Slam. Nu contează care dintre cele patru. 

- Ai avut ocazia sa-l cunosti pe Rafael Nadal, nu? Ce impresie ți-a lăsat și cum ți se pare moștenirea pe care el o construiește acolo, în Manacor? 
- Am avut ocazia să îl cunosc, dar nu să vorbesc cu el. El nu stă la antrenamentele noastre, deci nu l-am cunoscut foarte bine. Ce construiește acolo este exact cum este format și el ca jucător, adică pregătirea fizica este focusată mai mult pe forță, iar tenisul pe spin și consistență.

Matei Chelemen, alături de Carlos Alcaraz / Sursă foto: instagram.com / https://matei_chelemen/
Matei Chelemen, alături de Rafa Nadal / Sursă foto: instagram.com / https://matei_chelemen/
Matei Chelemen / Sursă foto: instagram.com / https://matei_chelemen/
Matei Chelemen, antrenându-se la academia lui Rafa Nadal / Sursă foto: Instagram
+11 FOTO

Vremuri noi, idoli noi: „Alcaraz e cel mai modest jucător de tenis pe care l-am întâlnit”

- Dacă ar fi să numești o trăsătură de caracter care-ți place la el, care ar fi aceea?
- Mie, personal, ce îmi place la Rafa este că e printre singurii jucători care știu că un meci de tenis se termină doar când bați palma la fileu.

- Finala de la Wimbledon ți-a plăcut? Cum ți se pare Alcaraz? 
- Finala băieților a fost cea mai intensă finală de Grand Slam pe care am văzut-o eu. Alcaraz este un jucător care are toate abilitățile posibile, are o viteză incredibilă atât în braț, cât și în picioare. Și la cât de bun este, este cel mai modest jucător de tenis pe care l-am întâlnit. Are un viitor imens în fața sa. Cu siguranță, e actualul meu jucător preferat!

E mai bun Alcaraz decât a fost Nadal la 20 de ani? Două mari întrebări după ce spaniolul a rescris istoria la Wimbledon
WIMBLEDON
E mai bun Alcaraz decât a fost Nadal la 20 de ani? Două mari întrebări după ce spaniolul a rescris istoria la Wimbledon

„România nu m-a luat la Europene doar pentru că nu mă antrenez în țară”

- Aș vrea să închei tot cu o întrebare legată de facilități și infrastructură. Din perspectiva unui puști de aproape 14 ani, cât de mari ți se par diferențele între Spania și România, la nivel de condiții în tenis, la nivel de implicare și așa mai departe...?
-  În primul rând, trebuie să spun că, după cum cred că știți, România nu m-a ales pentru Campionatele Europene doar pentru că nu ma antrenez în țară. Acel turneu era unul dintre cele mai importante anul acesta, iar mie nu mi se pare OK să nu mă aleagă doar pentru că nu mă antrenez în țară. Am fost surprins să văd că am fost refuzat.

- Când s-a întâmplat asta, mai exact? Iar explicația a fost, pur și simplu, că... 
- Acum trei săptămâni, cred. Explicația a fost că nu mă antrenez în țară și nu am putut juca turnee în România.

Matei Chelemen la Wimbledon 2023:

FazăRezultat
Round Robin (Grupă)Matei Chelemen - Svit Suljic (Slovenia, 14 ani, cap de serie #3) 4-6, 3-6
Round Robin (Grupă)Matei Chelemen - Izyan Ahmad (SUA, 13 ani, cap de serie #7) 6-2, 6-4
Round Robin (Grupă)Matei Chelemen - Leo Wright (Marea Britanie, 14 ani) 6-1, 7-6 (4)
Consolation Play-offsMatei Chelemen - Marcel Latak (SUA, 14 ani) 3-6, 2-6

Condiții de prim rang la academia lui Nadal

Academia a fost inaugurată pe 19 octombrie 2016 cu Roger Federer invitat special. Dispune de 140 de locuri de cazare pentru elevi, iar din 2019 s-a mărit numărul terenurilor de la 27 la 45, dintre care 19 sunt de hard outdoor, 15 de zgură, 4 de hard indoor și 7 de zgură semiacoperite. Există de asemenea un teren de fotbal, terenuri de padel, squash, piscine, sală de forță și spa, alături de colegiu de instruire bilingvă, restaurant, cafenea și muzeu.

Românul care a jucat la Wimbledon studiază la academia lui Nadal și are un singur vis » Interviu amplu: „Aici, școala e bazată mai mult pe logică. La noi, doar pe memorare” + cum l-a dezamăgit România
Imagine din exterior cu academia spaniolului

Citește și alte știri din tenis:

Lecția de la Wimbledon a lui Carlos Alcaraz: „Pot să mă mențin bine fizic și mintal timp de cinci ore contra unei legende”

DEZBATERE E mai bun Alcaraz decât a fost Nadal la 20 de ani? Două mari întrebări după ce spaniolul a rescris istoria la Wimbledon

Rafael Nadal i-a transmis un mesaj emoționant lui Carlos Alcaraz, imediat după finala de la Wimbledon: „Acolo unde este, s-a bucurat pentru tine”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
Mira01
Mira01  •  21 Iulie 2023, 00:53
Postat de Eu.Sa.Fiu.Sanatos pe 19 Iulie 2023, 15:21

*** asta vobeste de parca el chiar ar face scoala pe bune

Normal ca face scoala, in orice caz mai mult decat ar face in romania…

Eu.Sa.Fiu.Sanatos
Eu.Sa.Fiu.Sanatos  •  19 Iulie 2023, 15:21

*** asta vobeste de parca el chiar ar face scoala pe bune

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează