INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  FIORENTINA - WEST HAM 1-2

Omul momentului » Amenințat cu retrogradarea și demiterea, David Moyes e acum în vârful Europei: „Cea mai bună zi”

David Moyes e omul momentului. Foto: Imago Images
David Moyes e omul momentului. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 08 iunie 2023 16:34 / Actualizat joi, 08 iunie 2023 16:58

La 60 de ani, 25 ca antrenor, David Moyes a cucerit primul său trofeu european cu West Ham, la capătul unui sezon în care a salvat echipa de la retrogradare și a supraviețuit planului de concediere. În finala Conference League, 2-1 cu Fiorentina, Jarrod Bowen (26 de ani) marcând golul victoriei în minutul 90.

David Moyes are 60 de ani, i-a împlinit pe 25 aprilie. Scoțianul din Glasgow, fost jucător, fundaș central inclusiv la Celtic, antrenează de un sfert de secol.

Cristiano Bergodi îi ia locul lui Dan Petrescu la CFR Cluj + Angajat dat afară după ce a scurs informații din club
CFR CLUJ
Cristiano Bergodi îi ia locul lui Dan Petrescu la CFR Cluj + Angajat dat afară după ce a scurs informații din club

David Moyes: după Everton, dezamăgirea Manchester United

După 11 ani la Everton, a fost adus pe Old Trafford în vara lui 2013, ca urmaș al celui mai faimos manager britanic, un compatriot, Sir Alex Ferguson. Dar nu a rezistat decât zece luni, un sezon plin de dezamăgiri și o singură bucurie, mică, Supercupa câștigată printre „Red Devils”, 2-0 cu Wigan.

Au urmat două experiențe scurte, la Real Sociedad și Sunderland, încă la fel de rapidă, la West Ham. Când s-a întors însă la West Ham, pe 29 decembrie 2019, nu a mai vrut să plece.

După ce a salvat echipa, evitând retrogradarea, a propulsat-o pe locul 6 la primul sezon complet, apoi a încheiat pe 7 în Premier League. Ultima stagiune a fost dificilă, „ciocănarii" au fost mult timp în coada clasamentului, în zona roșie, riscând să alunece în Championship. Iar Moyes a fost amenințat cu demiterea.

David Moyes, 14 victorii în Conference League, 3-1 și 3-0 cu FCSB

La sfârșitul sezonului, a dat cel mai bun răspuns. A încheiat pe 14 în campionat și a avut un traseu fără greșeală în Conference League. Invincibil! 15 meciuri, 14 victorii (3-1 și 3-0 cu FCSB în grupe), un egal, golaveraj 35-9.

A cucerit trofeul, primul european pentru el, al doilea al clubului, după Cupa Cupelor, în 1965. Au trecut 58 de ani! Și West Ham va participa a treia oară la rând în competițiile continentale, premieră în istoria londonezilor.

Înaintea finalei cu Fiorentina, de la Praga, Moyes spunea: „Am avut o carieră foarte bună. Să antrenez de la 35 de ani, să adun peste 1.000 de meciuri, probabil 600 în Premier League. Am disputat câteva finale, am reușit câteva promovări, însă acesta e cel mai important moment. Pentru orice antrenor, nou sau veteran, e o performanță. Să ajung cu echipa într-o finală europeană e un vârf. Mi se pare ceva suprarealist. Sper să trec la nivelul următor. Să înving”.

David Moyes: „Vreau să rămân la West Ham”

A atins acel nivel. Este primul manager britanic care câștigă o cupă continentală după 15 ani, de la Ferguson, campion al Ligii cu United, în 2008. În minutul 90, după golul de 2-1 al lui Bowen, Moyes sprinta pe teren, ca Mourinho.

„Aceasta este cea mai bună zi a carierei mele. După ce învingi în ultimele minute, sărbătorești alături de familie. În viață, nu trăiești de multe ori asemenea clipe", a declarat antrenorul. „Dacă mi-ar fi spus cineva în urmă cu trei ani că nu vom retrograda și vom juca atât de sus în Europa, l-aș fi numit nebun. Sezonul trecut în semifinalele Europa League, anul acesta în finala Conference și să câștigăm. Wow!”.

Își mai dorește un singur lucru acum. Prelungirea contractului, care expiră în 2024: „Vreau să rămân. Ce e mai bun de-abia acum vine!”

Citește și:

Klopp și-a luat decar! Campion mondial pentru revenirea în Champions League

Jude Bellingham, al doilea cel mai scump transfer din istoria Realului și al 5-lea din istoria fotbalului

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
contrabas3
contrabas3  •  08 Iunie 2023, 20:20

Well done, sir!

DMA87
DMA87  •  08 Iunie 2023, 18:41

David Moyes îmi aduce aminte de un 5-1 pentru Dinamo cu Everton, prin 2005, parcă. Și, bineînțeles, de mandatul de la Manchester United. Complet ratat. Venea ca înlocuitorul perfect după Sir Alex. Yeah, sure! :)))

VardyParty
VardyParty  •  08 Iunie 2023, 17:07

Vai de noi…

Vezi toate comentariile (3)
Comentează