FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - FCSB

De ce Dinamo - FCSB a rămas Derby-ul și după ce Gigi a pierdut numele + Diferență URIAȘĂ în cifrele contabile

Transferul lui Dennis Man a umplut conturile lui FCSB prin ale lui Dinamo bate vântul +38   FOTO
Transferul lui Dennis Man a umplut conturile lui FCSB prin ale lui Dinamo bate vântul

Articol de , , - Publicat marti, 02 februarie 2021 13:16 / Actualizat marti, 02 februarie 2021 13:33

Niciodată nu a existat o diferență atât de mare între Dinamo și FCSB din punct de vedere economic. Pe „câini” îi mai țin în campionat doar suporterii, roș-albaștrii tocmai au încasat 11 milioane de euro din transferul lui Dennis Man, cea mai mare afacere din istoria campionatului românesc.

  • Dinamo și FCSB se înfruntă miercuri, 3 februarie, într-un meci din etapa 21 a Ligii 1. Partida va începe la ora 20:45 și va putea fi urmărită în format liveTEXT pe GSP.ro;
  • FCSB s-a impus în tur în fața lui Dinamo, scor 3-2.

Dinamo și FCSB au rămas într-o rivalitate și după ce clubul lui Becali a continuat în Liga 1 în locul vechii Steaua București, adversara tradițională a roș-albilor. De aceea partida de miercuri seară va constitui un derby, unul dezechilibrat în afișul meciului.

Dinamo trăiește din chetă

Cea mai clară diferență apare din contabilitate. Dinamo mai există în prima ligă doar pentru că suporterii au strâns încontinuu bani cu care au alimentat clubul pentru achitarea datoriilor presante. Clubul rămâne, chiar și așa, înglodat în datorii, încă mai caută o soluție salvatoare pentru finanțare.

Diferența dintre dinamoviști și steliști nu a fost niciodată atât de mare, ca date economice. „Câinii” au încasat pentru sezonul acesta 875.000 de euro din drepturile TV și au mai primit un ajutor de aproape un milion de euro de la suporteri, din cotizații și din bilete virtuale vândute pentru fiecare meci de pe terenul propriu.

Asociația „Doar Dinamo București” adună banii și-i injectează în club sub formă de credite. DDB a scos la vânzare bilete virtuale inclusiv la partide de pe Arena Națională și a vândut 50.000 de tichete, a fost sold-out. Un bilet costa 5 lei, ceea ce înseamnă că echipa s-a ales cu 50.000 de euro la fiecare astfel de meci pentru care suporterii au achiziționat bilete inexistente în realitate.

Dinamo - FCSB, cu fotbaliști reali și bilete virtuale

FCSB a încasat cu mult mai mulți bani pentru drepturile TV, 2.000.000. Echipa lui Becali a terminat a cincea sezonul trecut, dinamoviștii au încheiat penultimii și ar fi retrogradat dacă Federația nu ar fi hotărât să mărească numărul echipelor din prima ligă de la 14 la 16.

Suporterii steliști s-au împărțit ca urmare a proceselor Talpan-Becali, deci s-a împuținat masa fidelă FCSB-ului, și oricum nu sunt atât de organizați cum este DDB, ca să contribuie în mod concret în activitatea clubului. Dar bugetul roș-albaștrilor nici nu are nevoie de o chetă, situația e diferită de aceea de la Dinamo. 

FCSB tocmai l-a vândut pe Dennis Man la Parma cu 11 milioane de euro, o sumă pe care o încasează într-o singură tranșă, cel mai mare export din istoria campionatului românesc.

Afacerea îi permite lui Becali să-i vâneze în continuare pe tinerii cei mai buni din campionat și să-și etaleze și de-acum încolo jucătorii în vitrină, cu speranța că vor mai urma și alte venituri impresionante. Dinamo nu are nimic concret de vândut, comercializează doar bilete virtuale.

Diferență uriașă între FCSB și Dinamo după 20 de etape!

Diferența dintre veniturile lui Dinamo și ale FCSB-ului apare și pe teren, în meciurile din campionat. Clasamentul le desparte în mod clar pe cele două rivale: Dinamo are 25 de puncte, FCSB are 45. Distanța e uriașă, așadar, de 20 de puncte adunate în numai 20 de etape! „Câinii” mai speră, chiar și așa, să prindă un loc de play-off, după ce au învins-o pe UTA în deplasare cu 1-0. 

Roș-albii s-au clasat penultimii în sezonul trecut, dar au continuat în primul eșalon grație extinderii competiției, iar cu un an în urmă încheiaseră pe poziția a 9-a, una care era, în acel moment, cea mai slabă din istoria clubului. FCSB a fost mereu în play-off de când există sistemul acesta de desfășurare a campionatului.

Și salariile au fost virtuale la Dinamo

Cu venituri certe foarte mici, Dinamo a angajat cheltuieli imense, neobișnuite în campionatul românesc. Cortacero și oamenii lui au preluat conducerea clubului în vara anului trecut și au început să semneze contracte cu salarii uriașe. Borja Valle, mijlocașul ofensiv spaniol, a primit 32.000 de euro lunar, portarul de rezervă Rene Hinojo avea 25.000 de euro, fundașii laterali Isma Lopez și Alexandro Gonzalez câștigau câte 16.000 de euro. 

Paul Anton a fost ademenit cu 30.000 de euro pe lună și a refuzat astfel oferta pe care o avea de la CFR, unde ar fi primit numai 25.000 de euro. Cortacero promitea să asigure un buget de 10 milioane de euro în sezonul acesta, bani pe care nu i-a mai adus. Suporterii din DDB au negociat cu jucătorii și au obținut reducerea salariilor unora sau rezilierea, din partea altora. În urma tratativelor tot mai rămân însă datorii către foștii angajați și către actualii.

Citește mai multe știri din Liga 1:

Toni Petrea mizează pe coșmarul lui Dinamo în derby! » Andone l-a „visat” un an: „S-a rupt totul atunci”

Laszlo Balint, după ce a văzut analiza lui Crăciunescu pe arbitrajul cu Dinamo: „Te pune pe gânduri!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (48)
creeperno290
creeperno290  •  02 Februarie 2021, 22:58

Important e ca inca avem peste 13000 de dinamovisti fanatici care sunt dispusi sa salveze clubul. Pana in 2022 o sa fim peste 25000 si o sa putem sustine un budget demn de echipa de playoff. Pana atunci, sper sa reusim sa evitam falimentul, sa preluam clubul si Dinamo sa fie doar a suporterilor

883135188391540
Popa Corneliu  •  02 Februarie 2021, 19:13

Nu prea am înțeles, din materialul celor trei minunați redactori a GSP (am zis bine, d-le administrator IT, nu mă bănezi, nu?), cum este cu impărțirea suporterilor, adică 5% CSA Tălpănică și 95% Fotbal Club Steaua București (Madam Justiție nu s-a referit la abrevieri, deci e permis, cam nașpa!)? Sa fie clar, pentru procurori, judecători și necorupta mass-media: „acuala FCSB este evident continuatoarea pe linie sportivă a Stelei, după cum atestă și forul european de fotbal, UEFA!!! Tălpăniștii sunt adepții unei simple clone, de prost gust, a acestei formații celebre în lume; o echipă surogat a Armatei ce n-are nici o legatură sportivă cu Steaua București din 1986, nici cu cea înființată în 1947 și nici cu cea care continuă astăzi istoria de legendă a acestui club, sub denumirea de Fotbal Club Steaua București!” (n. a. - ultima parte, citatulde final, am preluat-o, cu copy/paste de la „tictris ”, fără aprobare, dar cu mulțumiri anticipate!)

danut1971
danut1971  •  02 Februarie 2021, 19:08

dinamo spulbera fcsbeul gigist iar gigeii intra in doliu

Vezi toate comentariile (48)
Comentează