FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

Efect devastator în acest sezon! FRF și-a bătut joc de propria regulă

Articol de , , - Publicat miercuri, 10 februarie 2021 08:22 / Actualizat miercuri, 10 februarie 2021 09:32

ANALIZĂ GSP. Cifre incredibile: în primele 175 de meciuri ale actualului campionat s-au realizat 114 schimbări ale jucătorilor U21 pe parcursul primei reprize, dintre care 49 (!) în primele 10 minute. Sezonul precedent am avut parte doar de 3 astfel de momente în primele 60 de secunde, dar erau permise doar 3 schimbări în loc de 5.

Regula U21 s-a întors ca un bumerang împotriva Federaţiei Române de Fotbal. Fiind introdusă la startul sezonului 2016-2017 şi privită ca un mare succes după primii 3 ani, administrația Burleanu a plusat pe această lege şi a ridicat la 2 numărul tinerilor care trebuie să fie titulari, dar fără obligativitatea ca amândoi să joace tot meciul. Impunerea rămânea valabilă pentru unul singur.

În plus, la startul actualului sezon, FRF a anunţat că va permite efectuarea a 5 schimbări, însă n-a modificat nimic la regula U21! Iar efectul a fost unul devastator pentru scopul legii! Antrenorii au apelat masiv la scoaterea din teren a unuia dintre cei doi fotbalişti pe parcursul primei reprize şi de foarte multe ori chiar în primele 10 minute. Au fost cazuri, inclusiv în ultima rundă, de tineri înlocuiţi la prima oprire a jocului, care s-a produs după mai puţin de un minut!

114 schimbări în Liga 1 ale jucătorilor sub 21 de ani

Cifrele sunt realmente şocante şi demonstrează că FRF s-a păcălit rău. În actualul sezon, în primele 22 de etape nu s-a disputat un singur meci, Argeş - Sepsi, rezultă un total de 175 de partide în care au fost produse peste 100 de schimbări ale tinerilor jucători pe parcursul primelor 45 de minute! Mai precis 114 înlocuiri care au avut loc până înainte de expirarea primei reprize.

Dintre acestea, peste 40% au fost bifate în primele 10 minute!!! Este o schimbare majoră, în rău, faţă de sezonul precedent, când, având la dispoziţie posibilitatea de a face numai 3 schimbări, tehnicienii n-au apelat atât de des la scoaterea jucătorilor U21 în mod rapid. Au apărut cazuri în care chiar după doar câteva zeci de secunde, antrenorii au apelat la înlocuire, iar cei pe care i-au scos nici măcar n-au avut timp să atingă balonul.

Foarte probabil, FRF va proceda la schimbarea regulii, mai ales că în momentul de față există pe masa lui Burleanu un raport care îi arată eșecul update-ului pe care l-a bifat regulamentul în 2019! 

Cred că este necesară o schimbare, care se va produce la finalul sezonului și care va fi activă din startul următorului campionat. Dacă mă întrebați pe mine, cred că ar fi bine să fie consolidată poziția celui de-al doilea fotbalist U21, nu să revenim la regula dintre 2016 și 2019, cu doar un fotbalist pe teren", a declarat Andrei Vochin, la Telekom Sport.

Sezonul trecutParametruSezonul actual
25Etape*22
175Meciuri175
54Schimbări în prima repriză114
3Schimbări în primele 10 minute49

* sezonul trecut, Liga 1 a avut doar 14 echipe

Recordurile negre: 8 schimbări făcute în primele 100 de secunde ale meciului

Jucător / EchipăSecunda în care a fost scorAntrenor
1. Lucian Buzan / Hermannstadt 31 Ruben Albes
2.  Ionuț Moisă / Poli Iași 32 Andrei Cristea
3-4. Dan Tălmaciu Poli Iași 44 Daniel Pancu
      Ionuț Oprescu / FC Argeș 44 Ionuț Badea
5. Andrei Cozma / FC Argeș52Ionuț Badea
6. Andrei Mirică / FC Argeș54Ionuț Badea
7.Andrei Mirică / FC Argeș68Ionuț Badea
8. Andrei Mirică / FC Argeș93Ionuț Badea

Clinceni, record de schimbări rapide

Dintre cluburile din Liga 1, doar două n-au apelat niciodată la schimbarea unui fotbalist U21 pe parcursul primei reprize: Viitorul și Chindia. În schimb, Academica Clinceni aproape că și-a făcut un obicei din a modifica rapid și a scoate din teren unul dintre cei doi jucători tineri. Și FCSB apare în acest top, însă a fost o situație specială în meciul de la Iași, când a avut foarte multe improvizații în echipă și a apelat la 4 schimbări în minutul 28, toți cei scoși fiind eligibili pentru naționala mică: Șut, Cană, Istrate și Ad. Petre. 

  • Clinceni: 20 (de schimbări în prima repriză)
  • Gaz Metan: 14
  • Astra: 11
  • Sepsi: 11
  • FC Botoșani: 9
  • Poli Iași: 8
  • CFR Cluj: 7
  • Dinamo: 7
  • FC Argeș: 7
  • Hermannstadt: 6
  • FCSB: 5
  • U Craiova: 5
  • UTA: 3
  • FC Voluntari: 1

Ionuț Badea, inamicul numărul 1 al jucătorilor U21

Dintre toți antrenorii care au bifat cel puțin un sfert din etapele de până acum, Ionuț Badea e singurul care are procentaj de sută la sută în privința numărului de schimbări în prima repriză raportat la numărul de jocuri. În fiecare dintre cele 6 etape în care a stat pe banca Argeșului, Badea a scos repede și foarte repede unul dintre fotbaliștii U21. Cu el pe bancă, gruparea din Trivale a făcut doar două puncte dintr-un maximum posibil de 18. Comparativ, cu cuplul Ianovschi - Prepeliță, FC Argeș a strâns nu mai puțin de 12 puncte în ultimele 6 runde, perioadă în care nu a suportat niciun eșec. 

AntrenorSchimbări/ Meciuri bifateProcentaj
Ionuț Badea (FC Argeș)6/6100%
Ilie Poenaru (Clinceni)20/2291%
Jorge Costa (Gaz Metan)12/1580%
Leo Grozavu (Sepsi)11/2250%
Marius Croitoru (Botoșani)9/2241%
Daniel Pancu (Poli Iași)6/1931%

Cel mai bun „11" al jucătorilor U21 din actualul campionat: A. Vlad - Vlădoiu, Haruţ, V. Ghiţă, Boboc - Moruţan, Itu, Olaru - Oct. Popescu, Fl. Coman, Măţan

FRF nu l-a ascultat pe Vochin

În momentul în care FRF a pregătit ridicarea ştachetei în privinţa regulii U21, de la unul la doi jucători, Andrei Vochin, consilierul lui Răzvan Burleanu şi cel care avusese ideea acestei legi iniţiale în 2016, le-a spus celor din Casa Fotbalului o cu totul altă formă sub care trebuie introdusă. Şi anume: fie obligativitatea ca şi a doilea să evolueze tot meciul, fie varianta ca unul să fie U21, iar al doilea să fie U23, tocmai pentru a le da posibilitatea celor care terminau generaţia de la tineret să joace în continuare în Liga 1. Cei din FRF, în frunte cu Mihai Stoichiţă, n-au acceptat propunerea şi au votat-o în forma de acum: doi U21 titulari, dar doar unul obligatoriu 90 de minute. 

Să apelezi la bunăvoinţa antrenorilor nu e o soluţie şi nici faptul că s-a trecut de la 3 la 5 schimbări nu e cauza principală pentru care se fac aceste schimbări masive. În urmă cu 40-45 de ani, când era o lege asemănătoare pe la Divizia B, erau antrenori care procedau la fel, chiar dacă atunci erau permise doar două modificări 
- Andrei Vochin, consilier Burleanu

FRF nici n-a fost atentă la avertismentul lui Panduru

Tot atunci, imediat după ce Comitetul Executiv a aprobat legea U21 cu doi fotbaliști, Basarab Panduru a tras un semnal de alarmă: "Îi anunț de acum pe cei de la FRF să o modifice și să nu o lase așa fiindcă nu va fi bine. Vor fi schimbări multe în primele minute și mai mult rău o să le facem jucătorilor tineri. M-am uitat și în China, unde vedeam schimbări meci de meci, produse în primele 15 minute, mi s-a părut ciudat așa ceva, m-am interesat exact și au o lege la fel, care nu ajută la nimic. E timp să o schimbăm înainte să fie aplicată". N-a fost nici Pandi luat în calcul, iar FRF a rămas fermă pe poziție: doi titulari U21, dintre care unul singur să joace 90 de minute. 

Au apărut situații care nu ajută absolut deloc. Am văzut la începutul sezonului că la FC Argeș a existat o non-performanță a echipei cu tot cu aceste schimbări rapide ale jucătorilor U21. Cred că un antrenor bun, dacă are posibilitatea să aibă un jucător pe care să-l pregătească timp de câteva luni, nu are cum să nu-l facă să reziste pe teren măcar o repriză
 - Răzvan Burleanu, președinte FRF

Din vară intră generația 2000

Pentru cluburile din Liga 1 nu e o veste bună că FRF pregătește schimbarea regulii, care cel mai probabil va obliga echipele să folosească doi jucători U21 pe parcursul tuturor celor 90 de minute. La vară se va intra pe următoarea generație, cea a fotbaliștilor născuți după 1 ianuarie 2000. Variantele disponibile pe piață nu sunt foarte ofertante. FCSB, de exemplu, se va putea baza pe Octavian Popescu, Perianu, eligibili fiind și nume precum Cană, Horșia, Robert Ion, Cristi Dumitru. CFR îl va avea pe Petrila, care va reveni după împrumutul la Sepsi, în vreme ce Craiova îi are pe Screciu, Câmpanu și Baiaram.

VIDEO Răzvan Burleanu: „Ne dorim ca la meciul cu Germania să avem fani în tribună, până la 30% din capacitate"

Citește mai multe știri din Liga 1: 

EXCLUSIV Marius Avram rupe tăcerea la 10 ani de la arestarea tatălui său: „A fost un șoc pentru familia noastră. E nevinovat!”

Supertransfer pregătit de Sepsi! Negocieri cu o vedetă cu peste 200 de meciuri în Anglia și Italia + EXCLUSIV Reacția lui Leo Grozavu: „Cum să nu-l iei?”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (22)
764468963651742
Ilie Golombioschi  •  23 Februarie 2021, 11:52
Postat de Ilie Golombioschi pe 10 Februarie 2021, 19:42

In anul 2011 intr-o emisiune la fotbal club la care participa ca invitati Andrei Vochin si Mircea Angelescu am propus regula 2U19 tot meciul la toate nivelurile. Dupa ceva ani FRF a introdus variantele actuale care sunt sub cea initiala , originala, a mea. Trebuie inteles ca prin aceasta regula, e adevarat impusa dar si aprobata de oamenii din fotbal, avem sansa sa crestem sistematic tineri fotbalisti si sa consolidam financiar cluburile, dand un suflu proaspat si pentru performanta sportiva.

Scuze, e vorba de Andrei Vochin si Mircea Radulescu fostul director al scolii de antrenori ai FRF in perioada de inceput a primului mandat al lui Razvan Burleanu.

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  10 Februarie 2021, 19:42
Postat de valeri.gazzaev.. pe 10 Februarie 2021, 09:23

Asta e efectul impunerii unor idei stupide. Nu trebuie sa faci ceva pt ca asa spune vochin si burleanu. Campionatul nostru oricum e unul de duzina, cu straini de mana a saptea si romani care iau fotbalul la misto. Ce ati reusit, domnilor?a crescut nivelul ligii 1 prin regula asta? V-ati facut bilantul? Burleanu a fost o calamitate de cand a venit in fruntea frf. Daca stau bine sa ma gandesc, de fapt el nici nu s-a evidentiat cu absolut nimic in afara de regula propusa de vochin. Bai nimic! Zero! Nicio idee! Daca ma mira ca a fost reales? Nu. E o reflectie a fotbalului romanesc.

In anul 2011 intr-o emisiune la fotbal club la care participa ca invitati Andrei Vochin si Mircea Angelescu am propus regula 2U19 tot meciul la toate nivelurile. Dupa ceva ani FRF a introdus variantele actuale care sunt sub cea initiala , originala, a mea. Trebuie inteles ca prin aceasta regula, e adevarat impusa dar si aprobata de oamenii din fotbal, avem sansa sa crestem sistematic tineri fotbalisti si sa consolidam financiar cluburile, dand un suflu proaspat si pentru performanta sportiva.

moshu_cu_ruc.sacul
moshu_cu_ruc.sacul  •  10 Februarie 2021, 11:29
Postat de xclx pe 10 Februarie 2021, 10:54

Au inpus chestia ce zici tu. Si ghici ce echipa, CFR a contestat la TAS decizia?

„inpus”!! ... Cine ți-a impus să scrii „chestia” asta aici, în văzul celor cu carte? Cum adică, a fost decizia ta”?!

Vezi toate comentariile (22)
Comentează