FOTBAL  »  Superliga  »  FC BOTOȘANI

Interviu EXCLUSIV cu starul sirian de la FC Botoșani: „E o mândrie să fiu comparat cu Hagi”

Mahmoud Al-Mawas
foto: Cristi Preda/GSP
Mahmoud Al-Mawas foto: Cristi Preda/GSP

Articol de - Publicat miercuri, 03 martie 2021 10:45 / Actualizat miercuri, 03 martie 2021 14:40

Mahmoud Al-Mawas, 28 de ani, vorbește în premieră despre prima sa aventură europeană și explică de ce a ales să vină la FC Botoșani. 

Sirianul, liderul naționalei țării sale, spune că a renunțat la salarii consistente în zona arabă pentru a-și împlini visul de a evolua pe „Bătrânul Continent”

 - Mahmoud, ai aproape trei luni de când ai venit la FC Botoșani. Cum au fost aceste prime săptămâni petrecute în fotbalul românesc? 
- Sincer, la început mi-a fost teamă. Veneam pe alt continent, mă aștepta o lume nouă. Dar m-am acomodat repede cu Liga 1, un campionat cu jucători puternici și de calitate. Mi-am dorit foarte mult să fac pasul spre Europa, chiar dacă asta a însemnat și un important sacrificiu financiar. Mi-aș acorda însă nota 9 pentru această decizie. Nu zic 10, fiindcă e rezerva legată de temperaturile scăzute. Sigur, în Siria am mai jucat pe zăpadă și pe frig, dar sunt plecat de 11 ani din țară și am evoluat doar în Golf, în țări cu vreme călduroasă.

13 partidea disputat Al Mawas pentru FC Botoșani, înscriind trei goluri

- E vorba despre salariu când te referi la sacrificiu financiar? 
- În Golf, taxele sunt prietenoase, spre deosebire de Europa. A fost un detaliu greu de gestionat. Dar mi-am urmat visul de a prinde un contract aici, în speranța că FC Botoșani va însemna trambulina spre un campionat mai puternic. Știu că sunt mulți jucători arabi care au eșuat în Europa, însă-mi propun să arăt contrariul prin jocul meu, să progresez. 

Mahmoud Al-Mawas: „Croitoru e un maniac al ofensivei"

Interviu EXCLUSIV cu starul sirian de la FC Botoșani: „E o mândrie să fiu comparat cu Hagi”
Marius Croitoru (foto: Raed Krishan/GSP)

- Ce știai despre fotbalul românesc înainte să vii în Liga 1? 
- Am fost antrenat de doi români, Florin Motroc și Liviu Ciobotariu. Cu primul am tot discutat când a aflat că voi veni la Botoșani. Mi-a explicat cum se joacă în România, ce stil e. Apoi, m-a ajutat mult și Marius Croitoru încă de la venire. M-a impresionat gestul lui de a mă aștepta personal la aeroport. Mi-a dat un suflu extraordinar. A fost un mare semn de ospitalitate și de încredere, care mi-a adus o liniște sufletească. 

- Croitoru și-a asumat de la început un stil ofensiv, riscant uneori. Te avantajează această filozofie de atac? 
- Da, e maniac în ofensivă! Un tip puternic și inteligent. La început, m-am temut de acest stil, de deschiderea totală către atac, fiindcă presupune și anumite pericole. Dar m-am adaptat, am început să înțeleg și să aplic. Îmi place. Nu e o abordare frecventă în Liga 1. Cred că e un antrenor cu un viitor mare, interesant. 

Mahmoud Al-Mawas: „Ar fi fantastic un meci Siria – România la Mondiale" 

- Cum sunt colegii, adversarii? Ce impresii ți-au lăsat până acum? 
- N-am reținut încă numele adversarilor, dar îmi place jocul lui FCSB și al Viitorului. Pe Dinamo o mai urmărisem când evolua în preliminariile cupelor europene, dar acum e o formație mediocră, din păcate. Am auzit că au mari probleme cu banii, dar rămâne un club mare. Un jucător m-a impresionat însă în mod deosebit, fostul meu coleg, Denis Haruț. Un talent special, un muncitor. Sunt convins că va prinde un contract într-un campionat mare din Europa. 

5 victoriia obținut naționala Siriei, cu Al Mawas în efectiv, în primele 5 jocuri din grupa preliminară pentru CM 2022, adversarii din serii fiind China, Filipine, Maldive și Guam: din Asia se califică 4 formații direct, una merge la baraj cu zona Australia/Oceania, Qatar e calificată direct ca gazdă

- Hagi al Siriei. Așa a scris presa din România când ai venit la Botoșani. E o comparație măgulitoare, nu? 
- Nu știu dacă voi ajunge vreodată la nivelul lui Hagi, dar e o mândrie imensă să fiu asemănat cu el. În primul rând, Siria n-a ajuns niciodată la un Mondial, dar acum suntem foarte aproape. Am avut un parcurs excelent în preliminarii și suntem pe drumul cel bun pentru calificarea la turneul final din Qatar. Chiar mă gândeam că ar fi fantastic un meci Siria – România. 

Mahmoud Al-Mawas: „Nu mă pasionează rețelele sociale" 

- Ești de religie islamică, spune-ne cum a fost impactul în România din acest punct de vedere? 
- Nu se fac niciun fel de diferențe în vestiarul Botoșaniului. M-au acceptat toți colegii și m-au ajutat, mai ales că nu sunt singurul musulman din lot. Obișnuiesc să mă rog înaintea fiecărei partide, găsesc un loc unde o pot face și-mi sunt respectate obiceiurile și credința. E normal să fie așa.

- Accepți să discutăm despre situația politică din Siria? 
- Nu. 

8 formațiise află pe CV-ul lui Mahmoud Al-Mawas, majoritatea din afara Siriei, cazul lui Al-Ain (Emirate, '08-'09), Al Riffa (Bahrain, '13, '15-'16), Al Arabi (Kuwait, '13-'14) sau Umm Salal (Qatar, '17-'20)

- Cine este însă Al Mawas dincolo de terenul de fotbal? Ce pasiuni ai? Cu ce-ți umpli timpul liber? 
- Stau foarte mult în contact cu familia, care se află acasă, în Siria. La fel, cu prietenii de acolo. Mai joc FIFA pe Playstation. Și evit să mă expun pe rețelele sociale. Nu mă pasionează. Se întâmplă câteodată să ai meciuri nereușite și acolo ar începe să curgă, probabil, valuri de critici. Prefer să nu mă încarc cu astfel de situații. 

Mahmoud Al-Mawas: „Aș fi primul sirian în cupele europene" 

- Ai avut timp să vizitezi puțin orașul, împrejurimile, să simți atmosfera zonei? 
- Nu prea. Dar mi-aș dori. Am avut meciuri la intervale scurte de timp. Abia e vreme pentru recuperare. 

68 de selecțiiare Al Mawas în naționala Siriei, pentru care a marcat 11 goluri: e pe locul 8 în topul prezențelor all-time, lider fiind Maher Al Sayed (109 partide, 1998-2013)

- Cum te-ai autocaracteriza în câteva cuvinte sau expresii? 
- Entuziast. Joc un fotbal simplu. Sunt agresiv. Și-ncerc să marchez meci de meci sau să ajut la goluri. 

0,6 milioane euroe valoarea actuală a lui Al-Mawas pe portalul transfermarkt.de: nivelul cel mai înalt l-a atins în mai 2019 - 0,85 milioane euro

- Obiectivul personal pentru acest sezon? 
- Să ajungem în play-off. Să devin jucătorul care face diferența. Să prindem un loc în cupele europene. Aș deveni primul sirian participant în aceste competiții. 

Mahmoud Al-Mawas: „Am cântat în arabă în vestiar" 

Sirianul a povestit o întâmplare amuzantă petrecută în cabina Botoșaniului imediat după sosirea la echipă, când a trebuit să treacă prin „botezul” vestiarului: „Obiceiul e ca orice nou sosit să cânte o melodie. Eu am început să fredonez un cântec în limba arabă și toată lumea a început să râdă, fiindcă nimeni nu înțelegea ce spuneam. A fost un moment simpatic”. 

FC Botoșani e o echipă care are un joc asemănător cu FCSB. Mingea trebuie să circule la nivelul gazonului, caută combinațiile și traseele cele mai potrivite. Nimic nu mi se pare că e lăsat la voia întâmplării.

Știu că e dificil, dar mi-aș dori să ajung în campionatul din Anglia sau Spania. Orice fotbalist visează să evolueze acolo. Nimic nu e imposibil, dacă-ți fructifici în carieră fiecare șansă ivită.

Am crescut cu imaginea lui Ronaldo Fenomeno, brazilianul. Îl adoram la începutul anilor 2000, când era în mare vogă. De atunci m-am îndrăgostit și de Real Madrid.

Abia aștept să revină spectatorii în tribune. E o diferență enormă când joci în fața unor tribune goale. Se mai topește și din entuziasm, inclusiv pentru fani e o altă trăire să vezi un meci live decât la televizor.

Sunt un fan Range Rover, mașină pe care o conduc acasă, în Siria. Dar în România am primit un Mercedes.
- Mahmoud Al-Mawas, FC Botoșani

VIDEO. Marius Croitoru așteaptă mai multe de la Al Mawas: „Ne poate ajuta mult mai mult” + Ce l-a speriat pe sirian la venirea în România

Citește și alte știri din Liga 1:

După Becali, încă un patron din Liga 1 e gata să dea bani pentru VAR! Ce plan are LPF

EXCLUSIV Valeriu Iftime le răspunde rivalilor care acuză o prietenie între FC Botoșani și FCSB: „Îndreptați-vă mintea și filosofia!”

Citește și:

România - Bulgaria, toți ochii pe națională înainte de EURO 2024! Cum arată primul 11 gândit de Edi Iordănescu
Nationala
România - Bulgaria, toți ochii pe națională înainte de EURO 2024! Cum arată primul 11 gândit de Edi Iordănescu
Edi Iordănescu, forțat să decidă: 2 jucători VITALI sunt OUT! Lotul României pentru amicalul cu Bulgaria
Nationala
Edi Iordănescu, forțat să decidă: 2 jucători VITALI sunt OUT! Lotul României pentru amicalul cu Bulgaria
A tunat și fulgerat: „Ianis Hagi e doar frumușel, Pușcaș aleargă zăpăuc, iar Stanciu e la final de carieră. Ar fi o mare prostie să nu joace Coman titular”
Nationala
A tunat și fulgerat: „Ianis Hagi e doar frumușel, Pușcaș aleargă zăpăuc, iar Stanciu e la final de carieră. Ar fi o mare prostie să nu joace Coman titular”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (2)
tataika
tataika  •  03 Martie 2021, 12:59

Bai “jurnalistilor”, l-ati facut si p-asta Hagi?

the_fixer
the_fixer  •  03 Martie 2021, 11:39

Comparat cu Eanis

Vezi toate comentariile (2)
Comentează