FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

S-a spulberat mitul: FCSB „vopsește” antrenori » Marele bonus al colaborării cu Gigi Becali a dispărut

În ultimul deceniu, cu excepția lui Reghecampf, care a plecat de două ori la contracte de milioane de euro având scris în CV că a pregătit clubul lui Becali, ceilalți tehnicieni nu s-au ales cu nimic în urma aventurii la FCSB
În ultimul deceniu, cu excepția lui Reghecampf, care a plecat de două ori la contracte de milioane de euro având scris în CV că a pregătit clubul lui Becali, ceilalți tehnicieni nu s-au ales cu nimic în urma aventurii la FCSB

Articol de , , - Publicat vineri, 21 mai 2021 07:57 / Actualizat vineri, 21 mai 2021 10:01

În ultimul deceniu, cu excepția lui Reghecampf, care a plecat de două ori la contracte de milioane de euro având scris în CV că a pregătit clubul lui Becali, ceilalți tehnicieni nu s-au ales cu nimic în urma aventurii la FCSB: au fost angajați la echipe mediocre de liga a II-a ori chiar a III-a sau chiar au rămas șomeri o perioadă bună.

Pe vremuri exista o axiomă, general valabilă: „Steaua nu se refuză". Era valabilă și pentru fotbaliști, dar și pentru antrenori și în ea se regăsea tentația irezistibilă de a evolua la cel mai titrat și bogat club din România și automat de a prinde un contract valoros în străinătate. 

Ultimul argument a împins mulți antrenori, mai ales în ultima perioadă, să accepte să lucreze la FCSB, chiar în condițiile impuse de Gigi Becali: acelea de a accepta orice formă de imixtiune. 

Țelul suprem pentru respectivii "principali" era acela de a-și trece în CV că au pregătit echipa numărul 1 din România. În acest mod ar fi fost căutați de echipe importante din străinătate și ar fi dat lovituri financiare la eventuale cluburi din Golf.

Mit spulberat: FCSB nu mai propulsează antrenorii

Totuși, cu o singură excepție, în ultimul deceniu, niciun antrenor care a pregătit FCSB nu a plecat imediat după despărțirea de roș-albaștri la o echipă respectabilă sau la un club din Golf, unde să-și sporească masiv veniturile. 

Dică. Nu Șumudică! » Gigi Becali îl readuce la FCSB, după ce în 2018 îl făcea praf la TV: „I-a luat mințile, a vrut să își bată joc de mine!”. Contre și cu MM Stoica
FCSB
Dică. Nu Șumudică! » Gigi Becali îl readuce la FCSB, după ce în 2018 îl făcea praf la TV: „I-a luat mințile, a vrut să își bată joc de mine!”. Contre și cu MM Stoica

Excepția se numește Laurențiu Reghecampf, care a avut două mandate la FCSB și după ambele a prins contracte de milioane. Primul în Arabia Saudită, la Al Hilal, cea mai bogată grupare din zonă, dar atunci venea după două sezoane realmente fantastice în Ghencea. 

Câștigase două titluri de o manieră entuziasmantă, iar în Europa bifase două performanțe mari: calificare în grupele Champions League după o pauză de 5 ani și atingerea optimilor de finală, după ce a eliminat-o pe Ajax. 

Apoi, al doilea mandat n-a mai însemnat titlul, ci doar grupe de Europa League, dar tot a fost suficient pentru a ajunge în Emirate, la Al Wahda!

Ceilalți foști antrenori de la FCSB: șomeri, Chiajna, Iași, Tiraspol sau Liga 3

Atât, în rest, toți ceilalți antrenori n-au fost deloc sau aproape deloc ajutați de numele clubului lui Becali pentru a-și găsi angajamente senzaționale. Nici chiar Costel Gâlcă, autor al triplei, titlul, Cupa, Cupa Ligii, în 2014-2015. 

După ce FCSB nu i-a mai propus prelungirea, 6 luni a stat pe margine, nefiind căutat de nimeni, după care a ajuns la Espanyol, mai degrabă în baza faptului că era un fost jucător decât a CV-ului care conținea rubrica "antrenor un sezon la FCSB".

Restul au avut doar speranțe după experiența de la FCSB, dar mai mult de cluburi precum Anorthosis, Șeriff Tiraspol și Astra n-au prins. Mai mult, unii care aveau un nume important ca fotbaliști, Dică și Rădoi, nu s-au ales chiar cu nimic. 

Mirel a luat o pauză de peste 2 ani de la antrenorat, în vreme ce Dică a ajuns în Liga a II-a, dar după o jumătate de an de la despărțirea de FCSB, perioadă în care n-a pregătit pe nimeni. 

Mirel avusese rezultate dezamăgitoare, dar Dică bifase totuși o primăvară în Europa League, unde a și învins-o pe Lazio, în tur, scor 1-0.

Ultimul exemplu, adică predecesorul lui Toni Petrea, a coborât nivelul cel mai de jos posibil. Bogdan Vintilă, după ce a fost "principal" la FCSB vreme de 8 luni, singurul job care i s-a oferit a fost la Liga a III-a, la echipa secundă a roș-albaștrilor!

Unde au ajuns antrenorii care au pregătit FCSB, imediat după despărțirea de roș-albaștri

S-a spulberat mitul: FCSB „vopsește” antrenori » Marele bonus al colaborării cu Gigi Becali a dispărut

În primii ani de FCSB, antrenorii au plecat bine!

Au existat și perioade în care cei care au pregătit clubul patronat de Becali au plecat la cluburi mari din Europa sau la formații extrem de potente din ale continente. 

Primul exemplu a fost Victor Pițurcă. În toamna lui 2004, la 3 luni după ce a demisionat de la FCSB, din cauza imixtiunii patronului, tehnicianul a fost numit selecționer al României, post în care mai fusese între 1998 și 2000, când a calificat naționala la Euro 2000. 

Apoi, Walter Zenga, care a fost demis de Becali cu 3 etape înainte de finalul sezonului 2004-2005, când echipa a câștigat titlul, a semnat imediat cu un nume mare: Steaua Roșie Belgrad

Și Protasov a plecat la mai bine. După doar o jumătate de an pe banca roș-albaștrilor, iulie-decembrie 2005, a dat curs ofertei de la Dnepr, în Ucraina, unde a activat timp de 2 ani și jumătate. 

Ultimul pe această listă e Olăroiu. După titlul câștigat în 2006, dar mai ales după semifinala de Cupa UEFA, reușită în acel sezon, dar și calificarea și parcursul bun în grupele Champions League, în iunie 2007 a fost ofertat de Al Hilal. 

Nedorind să plece din Ghencea și pentru a scăpa de insistențele arabilor, Oli le-a cerut o sumă imensă, 2,5 milioane de dolari, crezând că îi va fa face pe aceștia să renunțe. Clubul saudit i-a acceptat pretențiile și a plecat!

9 aniau trecut de când FCSB a instalat ultima dată un antrenor care avea la acel moment în CV măcar un trofeu ca tehnician, e vorba despre Mihai Stoichiță. A mai existat și Reghecampf, dar la revenirea la FCSB în 2015

5 antrenoriau câștigat titlul cu FCSB în cei 18 ani și jumătate de existență ai clubului: Zenga (2005), Protasov și Olăroiu (2006), Reghecampf (2013, 2014) și Gâlcă (2015)

2 ania fost cel mai lung mandat al unui antrenor, în întreaga istorie a clubului FCSB, bifat de Reghecampf în perioada iunie 2012 - iunie 2014

Citește și alte știri despre FCSB: 

UPDATE E gata, s-a făcut! FCSB are un nou antrenor din această seară! Informații de ultimă oră obținute de GSP.ro

Dică. Nu Șumudică! » Gigi Becali îl readuce la FCSB, după ce în 2018 îl făcea praf la TV: „I-a luat mințile, a vrut să își bată joc de mine!”. Contre și cu MM Stoica

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
2457921934218538
Constantin Nica  •  21 Mai 2021, 18:06

De ce dezinformați? Telul antrenorilor e sa-și treacă in CV echipa numărul 1 ?!? Care echipa ? Care număr 1 ?!? Aia care e vicecampioana de serviciu? Glume gazetaresti

florar
florar  •  21 Mai 2021, 13:56

Deci GSP ne spune ca Radoi si Dica la echipele nationale nu au avut de castigat!!!!Astept ca si GSP sa transfere un ziarist cu adevarat la un ziar de sport!!!!

adi_stelistul
adi_stelistul  •  21 Mai 2021, 12:58

Parerea mea e ca faceti o confuzie intre cauza si efect. Nu are treaba cu numele echipei ci cu performantele ei si cu numele antrenorului. Performante... asa cum se stiu. Antrenori, asa cum se stiu, de nivel secund sau mai jos pentru ca postul de principal e ocupat. Andronache? Who is Andronache, scuze? De Petrea a auzit cineva pana anul trecut? Cum ar putea astfel de nume sa-si gaseasca angajamente? Daca reuseau ceva semnificativ, poate. Dar n-au reusit si, trebuie s-o spun, nici nu prea aveau cum. N-are sens sa enumeram motivele. Cu alte cuvinte, nu numele echipei e decisiv, ci performantele si numele antrenorului. Uitati-va la Dan Petrescu. A plecat de la Unirea Urziceni in Rusia. Ceea ce, pentru antrenorii nostri (si nu numai) e o chestie importanta. A contat numele echipei de la care venea? Sa fim seriosi. A contat ca a luat titlul in Romania si parcursul din UCL cu o echipa necunoscuta si ca el insusi era foarte cunoscut.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează