FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

ANALIZĂ GSP FCSB a dat lovitura: l-a adus pe cel mai bun din Liga 1 » Își surclasează rivalii pe post

Maclom Edjouma // FOTO: Imago
Maclom Edjouma // FOTO: Imago

Articol de , , - Publicat miercuri, 02 februarie 2022 16:42 / Actualizat miercuri, 02 februarie 2022 16:48

Transferat de FCSB, francezul Malcom Edjouma (25 de ani) e cel mai bun mijlocaș central din campionat, conform monitorizării InStat, peste Nistor, Albu, Droppa, Artean și Boateng.

Eu visam de mult timp la un jucător închizător care să urce cu mingea la picioare, să dea goluri. Am zis că nu mai dau bani pe jucători, dar el e ieșit din comun". 

Declarația îi aparține lui Gigi Becali și a fost făcută pentru as.ro, după ce a rezolvat achiziționarea lui Malcom Edjouma, de la Botoșani. 

Gigi Becali îl scoate din echipă pe fotbalistul care „va fi cel mai mare din România” » Cum va arăta primul „11” la FCSB
FCSB
Gigi Becali îl scoate din echipă pe fotbalistul care „va fi cel mai mare din România” » Cum va arăta primul „11” la FCSB

Mijlocașul francez e, într-adevăr, ieșit din comun raportat la ce închizători străini au venit să joace în Liga 1 în ultimii ani. Chiar și Dan Petrescu l-a remarcat după meciul direct de luni seară: „A fost pe tot terenul Edjouma, foarte bun fotbalist".

Edjouma, cel mai bun din Liga 1

Practic, FCSB l-a cumpărat pe cel mai bun mijlocaș central din actualul campionat. 

Concluzia aparține firmei InStat, care monitorizează partidele din Liga 1. Și care după 23 de etape are următoarea ierarhie, ținând cont de Indexul InStat (media tuturor reușitelor și nereușitelor unui fotbalist din timpul meciului):

JUCĂTORINDEX INSTAT
1. Edjouma247
2. Nistor241
3. A. Albu240
4. Droppa237
5. Șut237
6. Artean236
7. Boateng235
8. N. Păun234
9. Eder Gonzalez227
10. Ov. Popescu226

Cifrele lui Edjouma excelează aproape la orice capitol. Are produse nu mai puțin de 7 goluri. A marcat de 4 ori și are și 3 assisturi.

6,20e media notelor GSP ale lui Edjouma pentru prestațiile din acest sezon, e pe primul loc între jucătorii de câmp ai Botoșaniului, imediat sub portarul Pap (6,40)

Nivelul său e depășit, din lista de mai sus, doar de Nistor, care oricum are un profil mai ofensiv decât el. Nistor a produs 9 goluri, în rest, ceilalți nu sunt peste Edjouma: Albu (7), Droppa (2), Șut (1), Artean (1), N. Păun (1), Eder Gonzalez (1), Boateng (0), Ovidiu Popescu (0).

Francezul e lider absolut în privința unui capitol esențial pentru rolul de închizător: volumul duelurilor pe care le are și mai ales numărul celor câștigate.

E fotbalistul din Liga 1 care s-a impus în cele mai multe astfel de momente ale jocului, un total de 258, și are cea mai ridicată medie și raportat la fiecare 90 de minute, 13 dueluri câștigate. Cu minute mai multe bifate, Albu de la Rapid are cu 10% mai puține dueluri în care a fost implicat și cu aproape 25% mai puțin cele câștigate!

Surpriză: Edjouma e în topul celor mai buni dribleuri

Poate cea mai surprinzătoare concluzie din raportul InStat e cea referitoare la poziția pe care Edjouma se clasează în topul fotbaliștilor care driblează cel mai mult.  Deși e mijlocaș central defensiv, Edjouma prinde Top 10 Liga 1!

Primul e Omoh, cu o medie de 5 reușite pe meci, în vreme ce Malcom e al 7-lea, cu 3,3 pe meci. Ceilalți 5 aflați deasupra lui: Cordea (4,5), Pitu (4,4), Fl. Tănase (4), Omrani (4), Sidibe (3,4).

2goluri marcase Edjouma în întreaga lui carieră până să ajungă la Botoșani, unde în 21 de meciuri a înscris de două ori mai mult

Edjouma îi surclasează pe Șut și Ovidiu Popescu

În lotul FCSB-ului sunt doi jucători care au rol de mijlocași centrali defensivi: Șut și Ovidiu Popescu. Cei doi și-au cam împărțit pe parcursul actualului campionat meciurile în care au acoperit poziția respectivă din teren. O comparație însă între Edjouma și cei doi e extrem de dezechilibrată. În favoarea francezului.

Parametru / JucătorEdjoumaȘutOv. Popescu
Minute1.663790924
Goluri410
Assisturi300
Dueluri câștigate61% (13)49% (10)46% (6)
Deposedări3,42,51,7
Driblinguri3,30,40,56
Index InStat247237226

* au fost luate în considerare doar meciurile din campionat și jucătorii care au evoluat măcar 25% din cele 2070 de minute (23 de etape) 
* cu excepția minutelor, golurilor și paselor de gol, celelalte cifre sunt medii pe meci

Inflație de închizători la FCSB

Achiziționarea lui Edjouma ridică numărul fotbaliștilor deținuți de FCSB pentru postul de mijlocaș central defensiv la nu mai puțin de 6. Sub comanda lui Petrea se mai află Ovidiu Popescu, Șut și Perianu, în vreme ce Simion și Nedelcu, care au fost împrumutați la Aris Limassol și Fortuna Dusseldorf, vor reveni și ei în curtea roș-albaștrilor la finalul acestui sezon. 

În plus, în lotul actual se află alți doi fotbaliști care pot îndeplini rolul de închizător și chiar au și fost folosiți în acea zonă de teren: Oaidă și Iulian Cristea.

4 străiniva avea FCSB în lot după venirea francezului Edjouma, ceilalți 3 fiind brazilianul Vinicius, muntenegreanul Radunovici și croatul Mamut

Niciodată în prima ligă până să vină în România

Edjouma s-a născut în Franța, la Toulouse, și a evoluat exclusiv în această țară până să ajungă în România. A făcut-o însă doar la eșaloanele inferioare. A bifat nume precum Balma, Belfort, Concarneau, după care la Lorient și Chambly a bifat jocuri în liga secundă franceză. În ianuarie 2020, el a ajuns sub comanda lui Hagi, la Viitorul, unde a evoluat doar în 3 partide. 

A adunat numai 104 minute, după care a fost îndepărtat din lot. După un periplu nereușit și în Belgia, la Roeselare, Edjouma a fost semnat de FC Botoșani, în vara trecută. Sub comanda lui Croitoru s-a remarcat imediat și a fost titular în 20 dintre cele 21 de meciuri bifate în Liga 1.

8 jucătoria luat FCSB de la Botoșani în ultimii 5 ani, pentru care a achitat peste 3 milioane de euro: Golofca, Soiledis, M. Roman, Moruțan, Oaidă, Miron, Haruț și Edjouma

MM l-a pus în primul „11"

La finalul anului trecut, imediat după terminarea celor 21 de etape, Mihai Stoica a fost provocat într-o emisiune la Telekom Sport să alcătuiască primul „11" cel mai valoros, în viziunea lui, dintre jucători existenți la acel moment în Liga 1, în afara celor de la FCSB. A preferat un sistem 4-3-3, iar pentru postul de mijlocaș central l-a ales pe cel cu care va lucra peste o săptămână, Edjouma. 

„Pentru postul de mijlocaș central defensiv, anul trecut, cred că alegerea mea era Raţă, de la Chindia. Doar că Raţă a trecut pe altă poziție la Voluntari. Acum, merg pe Edjouma pentru că este un jucător atipic pentru poziţia respectivă şi chiar îmi place foarte mult", a spus MM. 

Formația aleasă de oficialul vicecampioanei îl conținea și pe Sorescu, ca fundaș dreapta, fiindcă la vremea respectivă el nu fusese achiziționat de polonezii de la Rakow.

Cum a arătat echipa aleasă de Mihai Stoica: Aioani - Sorescu, Ghiță, P. Iacob, Camora - Deac, Edjouma, Rață - Omrani, Koljici, A. Ivan

VIDEO Meci tare în Liga 1: totul despre FCSB - FCU Craiova

Citește și: 

Liga 1 are doi campioni: Toni Petrea și Marius Șumudică » De când a fost angajat, antrenorul de la FCSB e peste CFR Cluj și Dan Petrescu!

Regula draconică impusă de FCSB » Pleci, plătești sute de mii de lei!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (38)
wrx.
wrx.  •  02 Februarie 2022, 20:42
Postat de roost.eradevar.at pe 02 Februarie 2022, 20:01

Ii doare adevarul

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

roost.eradevar.at
roost.eradevar.at  •  02 Februarie 2022, 20:01
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Ii doare adevarul

legio.sud
legio.sud  •  02 Februarie 2022, 19:59
Postat de anduran pe 02 Februarie 2022, 17:46

cum sa ajunga cel mai bun mijlocas central din Romania la gaz metan? a ajuns la Steaua din liga 1.

Cel mai buna pana se îmbracă cu tricoul dat de GG ca după ii scade valoarea !

Vezi toate comentariile (38)
Comentează