FOTBAL  »  Superliga  »  PROBLEMĂ

Liga 1 îl îngrijorează pe Edi Iordănescu » Studiu neverosimil: doar 3 campionate au fotbal mai sărac în ocazii

Într-un fotbal închis, cu ocazii puține și cu timp efectiv sub o oră, CFR Cluj s-a impus în ultimii ani tocmai cu jocul ei eficient, dar lipsit de spectaculozitate // foto: Imago Images
Într-un fotbal închis, cu ocazii puține și cu timp efectiv sub o oră, CFR Cluj s-a impus în ultimii ani tocmai cu jocul ei eficient, dar lipsit de spectaculozitate // foto: Imago Images

Articol de , , - Publicat joi, 17 februarie 2022 07:46 / Actualizat joi, 17 februarie 2022 08:30

Edward Iordănescu e îngrijorat fiindcă timpul de joc efectiv în Liga 1 e foarte mic și a povestit că a discutat cu Răzvan Burleanu despre un raport care ilustrează „urâțenia” campionatului. Competiția noastră este pe locul 33 din 36 în analiza la care s-a referit selecționerul.

Jucătorii simulează mult, arbitrii întrerup des jocul. Dintr-un meci de 90 de minute mai rămâne, de fapt, mai puțin de o oră de joc real, iar întreruperile durează mai mult de o jumătate de oră. Așa arată, ca medie, o partidă din campionatul românesc, o competiție pentru care televiziunile plătesc 28,5 milioane de euro în fiecare sezon.

Orlando Nicoară, directorul eAD, despre introducerea sistemului pay-per-view pentru Liga 1: „Abonatul TV din România primește mult și plătește prea puțin”
TELEVIZARE
Orlando Nicoară, directorul eAD, despre introducerea sistemului pay-per-view pentru Liga 1: „Abonatul TV din România primește mult și plătește prea puțin”

Liga 1 îl supără pe Edward Iordănescu: un meci are aproape 58 de minute

Edi Iordănescu a povestit la Digisport că a discutat cu Burleanu despre cât de fragmentate sunt meciurile din campionatul nostru și că speră să găsească o soluție împreună cu președintele FRF. 

Ei iau în calcul să-i instruiască pe arbitri să lase jocul mai liber, să nu mai sancționeze ușor pentru fault un duel care poate fi continuat. Și șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vassaras, a discutat recent despre subiect. A fost de acord că meciurile din România sunt întrerupte prea des.

Iordănescu a citat dintr-un studiu care subliniează în mod clar cât de puțin și cât de urât se joacă în România. Analiza a fost realizată de CIES Football Observatory și plasează Liga 1 pe locul al 24-lea în clasamentul celor 36 de campionate luate în considerare. Până și în Belarus se joacă mai mult.

O partidă din liga noastră durează, în medie, numai 57 de minute și 54 de secunde. Hagi s-a enervat după un meci al Farului cu Sepsi și i-a criticat pe fotbaliștii care simulează accidentări serioase ca să tragă de timp: „L-ați văzut pe Ștefănescu? Un jucător tânăr! Să se ridice, să joace și să dea goluri, nu să provoace situații care nu au vreo legătură cu fotbalul!”.

După două luni de la declarațiile acelea, inclusiv Hagi a căutat să tragă de timp într-un meci cu Voluntari, când formația lui conducea cu 2-0. „Regele” l-a certat pe un copil de mingi care a repus rapid balonul pe teren în loc să-l mai "aresteze" un pic.

Ai, n-ai mingea, nu tragi la poartă!

În trecut, antrenorii glumeau cu jucătorii când le transmiteau tactica pentru vreun meci: „Ai, n-ai mingea, dai la poartă!”. Acum puțini mai dau la poartă, chiar dacă au mingea.

Aceeași analiză a CIES bazată pe monitorizarea InStat plasează campionatul românesc pe locul al 33-lea din 36, după numărul ocaziilor de gol! În medie, apar nouă ocazii în fiecare joc din Liga 1. Mai închis de atât se joacă în Cipru, în Grecia și în liga a doua spaniolă.

Tot Hagi remarcase în trecut și urâțenia din campionat: „Nu mai vedem un atacant care să dea peste 20 de goluri pe sezon, nu mai vedem jucători care să paseze, să dribleze. Toți joacă «lungă și p-a doua»! O aruncăm în față și sărim la cap. Că d-aia ne spargem capetele!”

63 de minute și 21 de secundedurează, ca timp efectiv de joc, o partidă din campionatul Olandei, competiția în care meciurile sunt întrerupte cel mai puțin. În România, un meci are 57 de minute și 64 de secunde

Trebuie să stimulăm cumva un joc mai liber, mai dinamic, mai combativ. În campionatele importante din Europa, timpul efectiv de joc e cu 11 la sută mai mare decât la noi. E nevoie și de o altă manieră de arbitraj, una mai liberă.

- Edward Iordănescu, selecționerul României

Când jucam cu CFR mă durea capul de nervi dacă ajungeau ei să conducă. Lua Camora mingea ca să bată aut, o dădea de pământ de trei ori, pe urmă își lega șireturile și lua mingea iar. Jucătorii lor experimentați se pricepeau la astfel de tertipuri care-i făceau foarte greu de învins.

- Bogdan Andone, fost antrenor al Astrei

Cel mai frumos e în Germania 

Studiul ajunge la o concluzie pe care o bănuiau și telespectatorii din România: campionatul german e cel mai spectaculos, cu cele mai multe ocazii. Bundesliga ocupă primul loc la capitolul acesta, cu 11,9 ocazii pe meci. 

Alte ligi spectaculoase: Elveția, Olanda, Austria, Belgia, Norvegia, Italia, divizia a doua germană, Anglia. Serie A apare printre competițiile cu cele mai multe ocazii în meciuri după decenii în care își crease reputația unui campionat închis, cu foarte puține goluri marcate și cu echipe care se bazau mai ales pe apărări greu de penetrat, nu pe tactici ofensive.

VIDEO » Edward Iordănescu a detaliat motivele pentru care a plecat de la FCSB și CFR Cluj: „Respectați-vă principiile!”

Mai multe știri din Liga 1: 

Ce a decis comisia FRF în cazul lui Irobiso, jucătorul dorit de Dinamo

Conducătorii din Liga 1, luați în colimator de un oficial al LPF: „Există o aroganță, că ei le știu pe toate, dar nu e așa!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
kensan.gmm
kensan.gmm  •  17 Februarie 2022, 12:20

Trageti cortina peste forbalul romanesc, e mort de 16 ani daca nu mai mult. Macar nu ne mai facem de rusine in lume.

vasileroaita
vasileroaita  •  17 Februarie 2022, 12:20
Postat de dresko321 pe 17 Februarie 2022, 09:24

e slabă pentru că toată presa promovează antijocul CFRULUI și pt că CFR a adus politicul in fotbal

Când te vei trezi, Universul va fi dispărut de mult!

vasileroaita
vasileroaita  •  17 Februarie 2022, 12:18
Postat de Michele Marinela pe 17 Februarie 2022, 10:04

Sunteti penibili! Corectati statisticile prezentate. Ca sa spui ca in Romania un meci dureaza 57 de minute si 64 de secunde, suntet de-o prostie crasa. Cate secunde are 1 minut?!

Nu ai tinut cont de prelungirile acelui minut!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează