Articol de - Publicat duminica, 05 noiembrie 2023 15:23 / Actualizat duminica, 05 noiembrie 2023 17:23

Iosif Damaschin, unul dintre numele importante din istoria Rapidului, a prefațat într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor.

  • FCSB - Rapid se joacă de la ora 20:30. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizată pe Prima Sport 1, Orange Sport 1 și Digi Sport 1

A jucat la Rapid în anii '84-'90, bifând 124 de meciuri și 33 de goluri. De numele său este legată una dintre scandările celebre ale galeriei giuleștene, în semn de protest la adresa sistemului comunist: „Noi vi-l dăm pe Damaschin, voi ni-l dați pe Valentin”. 

Se umple Arena Națională! Câte bilete au mai rămas pentru derby-ul FCSB - Rapid
FCSB - RAPID
Se umple Arena Națională! Câte bilete au mai rămas pentru derby-ul FCSB - Rapid

La 57 de ani, fostul atacant Iosif Damaschin a revenit la clubul său de suflet, acum ca antrenor al echipei feminine, care domină autoritar seria a 4-a din liga a 3-a, cu victorii pe linie și un golaveraj incredibil, 40-1. 

Iosif Damaschin, înainte de FCSB - Rapid: „Necazul e că ne-au cam prins cam descoperiți”

- Domnule Damaschin, vă duceți pe stadion la meciul din această seară, cu FCSB?
- Nu, o să-l văd doar de la televizor. Dar emoțiile vor fi la fel de mari. Necazul e că ne-au cam prins cam descoperiți, cu accidentările celor mai buni atacanți, Rrahmani și Petrila. Dar acum Rapid e la alt nivel. Noi pe vremea mea ne băteam mai mult la salvare, acum ei au alt statut, sunt acolo sus și sper să găsească soluții, iar la finalul acestui derby să avem motive de bucurie. 

- E derby cel cu FCSB sau a fost cel din Cupă, cu CSA Steaua?
- E destul de complicată situația acolo, dar eu zic, mai ales după ultimele decizii ale instanțelor, că Steaua e cea a lui Talpan, a Armatei. Chiar dacă nu reușesc să facă ce trebuie ca să promoveze. Dar chiar și așa, rămâne un derby și cu FCSB, mai ales că se întâlnesc două echipe de pe podium, cu pretenții la titlu. 

Iosif Damaschin: „Mizez pe Ioniță și pe Funsho să marcheze”

- Aveți multe amintiri din meciurile cu Steaua. Care vă e cea mai dragă?
- Cea de la meciul din '85, când am deschis scorul. Steaua a venit și a propus conducerii noastre să câștige ei, dar să dea gol și Pițurcă, fiindcă trăgea la Gheata de Aur. Ne-au șantajat fiindcă noi aveam unii colegi care urmau să plece în armată, pe Goanță, Bacoș, Cârstea și alții, iar Steaua ne-a amenințat că dacă nu le dăm meciul, ne lasă fără ei. 

-Și?
- Conducătorii n-au avut ce face, au acceptat, au venit și au vorbit, dar numai cu bătrânii din echipă, s-o lase mai moale. Noi, cei mai tineri, nu știam nimic. Așa că la prima ocazie, eu am scăpat pe dreapta, am trecut de Bumbescu și i-am dat gol la colțul lung lui Duckadam. Mă felicitau numai colegii mai tineri, bătrânii nu. Nu știam de ce. Au câștigat ei până la urmă, au marcat Stoica și Belodedici, că au avut grijă bătrânii de la noi. Așa era atunci, nu puteam să riscăm să rămânem fără jucători.

- Ce credeți că va fi diseară?
- Eu zic că nu are cum să fie decât un meci frumos, echilibrat, încins. Sunt atâtea orgolii în joc. Plus că și cu absențele pe care le avem, nu văd Rapidul să joace defensiv. Nu poți să faci asta cu stadionul plin, cu galeria în spate. Nu e nimic decisiv, e abia jumătatea sezonului regulat, dar cel care învinge capătă un avantaj psihologic. Într-un meci ca ăsta se poate întâmpla orice. Eu sper să se mobilizeze băieții și să câștigăm. 

- Pe cine mizați?
- Mizez pe Ioniță, pe Funsho, să marcheze. Dar nu știu de ce, cred că până la urmă va fi o remiză. 

- E mai ușor la televizor?
- E greu oriunde, crede-mă. Dacă ai luat microbul, n-ai cum să n-ai emoții, trăiri puternice. E echipa mea de suflet, am jucat acolo atâția ani, când era greu și ne terorizau marile puteri comuniste. Astea nu se șterg, nu se uită și n-ai cum să nu suferi pentru Rapid. E destinul nostru, al foștilor. 

Pentru mine, Giuleștiul de acum e o bijuterie care are același farmec ca și vechiul stadion, mai ales că e făcut în aceeași locație. Poate e puțin mai mic, dar e și mai fierbinte, fiindcă galeria cântă mai mult chiar și decât pe vremea noastră. Și nu doar galeria, dar și toată lumea de la celelalte tribune. Nu există nicăieri atmosferă ca în Giulești.

- Iosif Damaschin, fost atacant Rapid

VIDEO Totul despre FCSB - Rapid

Citește și: 

Se umple Arena Națională! Câte bilete au mai rămas pentru derby-ul FCSB - Rapid

Antrenorul Rapidului care a umilit-o pe FCSB prefațează derby-ul: „Nu e favorită clară, dar va câștiga”

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga