FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ - FCSB

Jolly-joker-ul CFR-ului e acum la FCSB! Dar Iordănescu Jr. are un mare obstacol

Campion en-titre cu CFR Cluj, Edi Iordănescu are misiunea de a aduce primul titlu în vitrina celor de la FCSB după 6 ani de secetă
Campion en-titre cu CFR Cluj, Edi Iordănescu are misiunea de a aduce primul titlu în vitrina celor de la FCSB după 6 ani de secetă

Articol de - Publicat sambata, 28 august 2021 17:10 / Actualizat sambata, 28 august 2021 22:32

Campion en-titre cu CFR Cluj, Edi Iordănescu are misiunea de a aduce primul titlu în vitrina celor de la FCSB după 6 ani de secetă. Într-o situație aproape identică, antrenorul a reușit sezonul trecut să-și îndeplinească obiectivul pe banca adversarei de duminică.

  • CFR Cluj - FCSB se dispută duminică, de la ora 21:00. Meciul poate fi urmărit în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Look Sport+, Telekom Sport 1 și Digi Sport 1
  • Clasamentul actualizat din Liga 1

CFR Cluj și FCSB se întâlnesc la sfârșitul săptămânii în derby-ul campionatului. Clujenii stau pe un butoi cu pulbere, cu antrenorul demis și jucătorii ținuți cu forța în afara bazei de pregătire. Culmea, la FCSB pare mai liniște decât niciodată.

Deși vicecampioana e la 9 lungimi în urma liderului, roș-albaștrii au în sfârșit un antrenor principal capabil să țină piept derapajelor tehnico-tactice - și nu numai - de la palat. 

Pe primul loc în Liga 1, cu un parcurs perfect: 18 puncte din 6 meciuri, CFR a ratat calificarea în grupele Europa League, principalul obiectiv al echipei din această vară, iar Marius Șumudică a fost sacrificat.

În Gruia se întoarce tehnicianul-garant, Dan Petrescu, cel care în 2017 punea bazele campioanei ultimelor 4 ediții, imediat după ce Neluțu Varga a preluat frâiele clubului pe care l-a scos din insolvență. 

Cum sezonul regulat e abia la runda #7, duelul din Ardeal are mai mult o miză morală. Deși, în cazul în care CFR va triumfa, distanța dintre vișinii și FCSB va fi de 12 puncte! Un ecart considerabil chiar și înainte de înjumătățirea punctelor. 

Lăsând la o parte circul de la Cluj, întâlnirea dintre cele mai bune echipe ale României din precedentul deceniu propune un contrast demn de notat. Deși distanța din clasament este una impunătoare, statisticile formațiilor nu se află în niciun caz la poli opuși. Ba chiar sunt inexplicabil de apropiate. 

La capitole relevante precum goluri marcate, ocazii create/meci, șuturi cadrate sau numărul de dueluri câștigate, există doar diferențe insignifiante. Practic, CFR s-a desprins de FCSB în startul sezonului datorită unei apărări ceva mai exacte - dar nu cu mult: 3 goluri primite, față de 5 -, și a experienței care i-a ajutat pe Deac&Co. să țină de rezultat. 

De 4 runde, ardelenii înving doar cu 1-0. De altfel, toate partidele disputate de CFR sub comanda lui Șumudică în competiția internă au fost câștigate la limită.

Departe în clasament, FCSB se apropie de CFR Cluj la cifre

FCSBPARAMETRU*CFR CLUJ
236Index InStat241
8Goluri9
5Goluri primite3
1.5Puncte/meci3
6Ocazii5.8
14 (4.5) Șuturi (pe poartă) 14 (5.2)
485 (83%)Pase (reușite) 524 (81%)
51%Dueluri câștigate 53%
6.50Cornere 6
58%Posesie56%
2Intervenții portar1.6

*cu excepția golurilor, cifrele reprezintă media pe meci din acest campionat

CFR Cluj - FCSB » Repetă Iordănescu Jr. istoria?

În decembrie 2020, Iordănescu Jr. prelua CFR în urma plecării lui Dan Petrescu. Atunci, clujenii ocupau poziția a 3-a după 11 etape, la 6 puncte în spatele liderului FCSB. 

După 2-0 cu Poli Iași, prima partidă a lui Edward de la revenire, a urmat înfrângerea dramatică din grupele Europa League, 1-2 la Berna cu Young Boys, care a însemnat și eliminarea CFR-ului din cupele europene, apoi chiar derby-ul cu FCSB de pe teren propriu. 

La fel ca acum, al doilea meci în L1 al lui Iordănescu la noua echipă a fost împotriva marii rivale la titlu. În urmă cu aproximativ 9 luni, Iordănescu reușea să o învingă pe principala contracandidată (2-0), reducea handicapul din clasament și avea să câștige campionatul în final, primul din carieră.

Spre deosebire de stagiunea 2020/21, Edward se va duela acum cu Dan Petrescu, cel mai galonat antrenor din L1, nu cu allenatore Becali.

6 trofeea câștigat ca antrenor Dan Petrescu, între care 4 titluri în Liga 1: 3 cu CFR, 1 cu Unirea Urziceni

7 puncteerau între CFR și FCSB, de partea „feroviarilor”, la venirea lui Iordănescu pe banca bucureștenilor

CFR Cluj - FCSB » Primul examen major pentru Edi Iordănescu la oaspeți

La debutul pe banca FCSB-ului, Edi Iordănescu a obținut doar o remiză pe teren propriu cu Sepsi, echipă care venea după 3 eșecuri la rând. 

Deși la impresia artistică FCSB a furat privirile cu o determinare vizibil îmbunătățită, raportul partidei încheiată la egalitate, 1-1, demonstrează că Edward nu a reușit să schimbe radical fața echipei. Era și imposibil, întrucât preluase ștafeta de la Todoran doar de câteva zile.

FCSB CU TODORANPARAMETRU*FCSB CU IORDĂNESCU JR.
237Index InStat235
6Ocazii de gol7
14.6 (4.4)Șuturi (cadrate)11 (5)
5Cornere6
58%Posesie60%
10Mingi recuperate în jumătatea adversă11
15Mingi pierdute în propria jumătate17
483 (404)Pase (pase reușite)499 (402)
49%Dueluri câștigate57%

*cifrele reprezintă media pe meci

Iordănescu Jr. așteaptă pauza dedicată echipelor naționale pentru a pune la punct cât mai multe dintre problemele FCSB-ului. „Până acum, mai mult stăteam la antrenamente”, declara Vali Crețu, după duelul cu Sepsi. „Avem tare mult de muncă”, l-a confirmat, indirect, antrenorul.

CFR Cluj - FCSB » Roș-albaștrii, fără victorie în Gruia din 2014

FCSB nu a mai câștigat de 7 ani pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”. În august 2014, echipa antrenată la vremea respectivă de Costel Gâlcă se impunea cu 1-0, grație unui gol marcat de Cristi Tănase. „Decarul” roș-albaștrilor înscria în minutul 16 - „scăriță” de efect peste portarul Felgueiras.

La finalul acelui sezon, FCSB cucerea ultimul titlu de campioană, alături de alte două trofee: Cupa României și Cupa Ligii.

De-atunci, cele două formații s-au mai întâlnit de 11 ori pe terenul clujenilor. CFR s-a impus de 5 ori, iar șase meciuri s-au încheiat la egalitate.

Tragerea la sorți pentru grupele Conference League » CFR Cluj și-a aflat adversarele

Citește mai multe articole de actualitate:

Ilie Dumitrescu, necruțător la adresa lui Neluțu Varga: „Dezgustător, mi-e silă! Eu nu aș renunța la niciun euro în locul lui Șumudică!”

Gigi Becali râde de Marius Șumudică: „Tu, marele sultan al Turciei, nu mai intri la antrenamente?”

Citește și:

„Edi a auzit ce a spus!” » GSP a aflat de ce Alex Mitriță a fost lăsat acasă de selecționer: „Toți au simțit că-i lasă la greu”
Nationala
„Edi a auzit ce a spus!” » GSP a aflat de ce Alex Mitriță a fost lăsat acasă de selecționer: „Toți au simțit că-i lasă la greu”
Fostul coleg al lui Chivu la Inter face mărturisiri cutremurătoare: „De câțiva ani sunt 100% toxicoman și alcoolic. Mă tem de moarte și de pușcărie!”
Campionate
Fostul coleg al lui Chivu la Inter face mărturisiri cutremurătoare: „De câțiva ani sunt 100% toxicoman și alcoolic. Mă tem de moarte și de pușcărie!”
Doar așa va mai fi păstrat Zeljko Kopic la Dinamo! Acestea sunt condițiile continuării „mariajului” cu roș-albii
Superliga
Doar așa va mai fi păstrat Zeljko Kopic la Dinamo! Acestea sunt condițiile continuării „mariajului” cu roș-albii

Corvinul e în CORZI: dacă va juca în Europa, ar PIERDE dreptul de promovare în Superligă! » Cere dispensă din partea FRF: „Ar fi o aberație, să ne amâne!”

Pintilii l-a amendat pe Ngezana cu 200 de euro și nu i-a venit să creadă cu câți bani a apărut fotbalistul: „Du-te, mă, de aici!”


Comentarii (4)
100002473541087
Danut Ognean  •  29 August 2021, 18:15

fortza cfr!cfr victorie

paolo13
paolo13  •  29 August 2021, 06:43
Postat de radoo93 pe 29 August 2021, 05:27

Ce v-ar mai place să ia ciobanul titlul, imparțialilor.

Mai vine ciobanu' decât taranu'...

radoo93
radoo93  •  29 August 2021, 05:27

Ce v-ar mai place să ia ciobanul titlul, imparțialilor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează