FOTBAL  »  Superliga  »  LUPTĂ

Miza colosală de la vârful Ligii 1: cine nu ia titlul e VICTIMĂ! Ce arată exemplele ultimilor ani

Victoria FCSB-ului în Gruia a sporit încrederea roș-albaștrilor că pot cuceri în sfârșit titlul în acest sezon, după 8 ani de secetă / FOTO Raed Krishan
Victoria FCSB-ului în Gruia a sporit încrederea roș-albaștrilor că pot cuceri în sfârșit titlul în acest sezon, după 8 ani de secetă / FOTO Raed Krishan

Articol de , , - Publicat vineri, 10 februarie 2023 07:06 / Actualizat vineri, 10 februarie 2023 07:21

Câștigarea campionatului conține o miză financiară foarte importantă, accesarea premiilor pe care le oferă UEFA în cupele europene. Istoria recentă arată că numai campioana are șanse mari pentru calificarea în grupe, următoarele clasate au șanse minime. 

Un titlu de campion asigură o glorie sportivă, dovada e că Hagi încă se mai laudă și acum cu trofeul pe care l-a cucerit cu Viitorul în 2017, dar o astfel de realizare contează enorm și pentru contabilitate. 

Situația la zi din clasament anticipează un play-off echilibrat și spectaculos, o luptă strânsă pentru primul loc. Sunt cinci formații care speră să se încoroneze la sfârșitul sezonului și care mai au șanse reale: Farul, CFR, Rapid, FCSB și Universitatea Craiova.

Alcool, depresie, gânduri de sinucidere! Mircea Tutovan, fost uriaș jucător de volei, și-a descărcat sufletul în fața reporterilor GSP: „Am căutat o modalitate mai frumoasă să mă omor
INTERVIU
Alcool, depresie, gânduri de sinucidere! Mircea Tutovan, fost uriaș jucător de volei, și-a descărcat sufletul în fața reporterilor GSP: „Am căutat o modalitate mai frumoasă să mă omor"

Cine nu ia titlul e victimă

Numai una poate fi campioana și doar ea o să aibă un culoar foarte bun în preliminariile cupelor europene, pentru că va intra în calificările din Champions League, de unde poate coborî în Europa League, apoi în Conference. 

A  doua clasată și câștigătoarea Cupei României merg în preliminariile C3, unde le va însoți câștigătoarea barajului dintre ocupanta locului al treilea din play-off și cea mai bună formație din play-out.

Șanse minime pentru restul lumii

În ultimele șase sezoane, campioana a ajuns de patru ori în grupe. CFR s-a calificat de patru ori din cinci încercări, o dată a fost eliminat Viitorul și din Champions League, și din Europa League. 

Clujul a ratat o dată rușinos, în favoarea luxemburghezilor de la Dudelange. În rest, vișiniii au profitat de statutul de campioni care le-a asigurat un culoar preferențial în preliminarii și mai multe șanse de accedere în niște grupe.

Celelalte misiuni au eșuat, cu excepția FCSB-ului, care a izbutit să prindă de două ori grupele fără să fie campion. Roș-albaștrii s-au calificat o dată în Europa League și o dată în Conference League. În ambele situații pe bancă s-a aflat Nicolae Dică. Universitatea Craiova a ratat cel mai des. 

Fără să fie capi de serie, oltenii s-au trezit uneori cu „monștri” în cale, așa cum erau Leipzig și Milan. Când au avut noroc la tragerile la sorți, alb-albaștrii s-au făcut de râs, i-au bătut albanezii de la Laci, gruzinii de la Lokomotiva Tbilisi. 

Și dacă ar fi trecut de formațiile acestea mici, ei ar fi dat mai departe peste adversari serioși, greu de învins, pentru că filtrele pentru non-campioane sunt cu mult mai aspre decât sunt acelea de care a avut parte CFR ca să ajungă în grupele Conference în sezonul trecut și în stagiunea curentă.

1,60e cota oferită de casele de pariuri ca CFR să câștige titlul și în acest sezon. Urmăritoarele clujenilor la acest capitol sunt Farul (4,00), FCSB (10,00), Rapid (11,00) și CSU Craiova (25,00)

Ce s-a întâmplat cu reprezentantele noastre în Europa în sezoanele recente

  • 2017-2018:
  • Campioana Viitorul a pierdut cu APOEL Nicosia în UCL și apoi cu Salzburg în Europa League. Cu austriecii, scorul general a fost 1-7. 
  • Doar FCSB a mers în grupe, din preliminariile Europa League. Dinamo, Craiova și Astra au fost eliminate din calificări. Cine le-a bătut: Athletic Bilbao, Milan, Oleksandria. 
  • 2018-2019:
  •  Nici o echipă românească nu a prins grupele 
  • Campioana CFR a pierdut de două ori în preliminarii, cu Malmo și cu Dudelange. 
  • Pe Craiova, pe Viitorul și pe FCSB le-au eliminat Leipzig, Vitesse Arnhem, respectiv Rapid Viena.
  • 2019-2020:
  • Campioana CFR a ajuns în grupele Europa League. - Restul echipelor au fost eliminate. U Craiova, Viitorul și FCSB au pierdut cu AEK Atena, cu Gent și, respectiv, cu Guimaraes
  • 2020-2021:
  • Doar campioana CFR a mers în grupele Europa League.
  • Pe Craiova, pe FCSB și pe FC Botoșani le-au scos Lokomotiva Tbilisi, Slovan Liberec, respectiv Shkendija. 
  • 2021-2022:
  • În primul sezon al Conferece League, campioana CFR a coborât în grupele acestei competiții după ce a fost eliminată și din Champions, și din Europa League. 
  • Au picat în preliminarii FCSB, Sepsi, U Craiova. Le-au doborât Karagandî, Spartak Trnava, respectiv Laci. 
  • 2022-2023:
  • Campioana CFR a prins iar grupele Conference League.
  • FCSB s-a calificat și ea în grupe după cinci ani în care ratase obiectivul acesta. Celelalte două reprezentante ale României, Sepsi și U Craiova, au pierdut cu Djurgardens, respectiv cu Hapoel Beer Sheva.

E foarte bună și Conference League

Campioana are un traseu dificil până în grupele Champions League, dar ea se poate baza că va fi în Conference dacă nu va produce un rezultat surprinzător de slab, adică să fie eliminată de adversari slab cotați. 

CFR a câștigat în jurul a zece milioane de euro din două participări în grupele Conference, bani cu care și-a păstrat la un nivel suportabil bugetul afectat oricum de pierderi imense. Vișiniii mai pot spera să încaseze niște sume „extra” din stagiunea curentă, în care sunt calificați în fazele eliminatorii. Următorul adversar al trupei lui Petrescu: Lazio Roma

VIDEO Gigi Becali, impresionat de jocul din CFR Cluj - FCSB: „N-am mai văzut așa vijelie!”

Citește și alte știri din Liga 1: 

Mihai Rotaru a început revoluția la CSU Craiova: „Arlauskis a semnat rezilierea acum 30 de minute! Urmează alții, nu mai suntem compatibili!”

EXCLUSIV Salvarea clubului din Liga 1 poate veni de la Viena: „Am avut o discuție onestă, mi s-a confirmat că situația financiară e stabilă. Pot fi eu liantul”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
garybusy
garybusy  •  10 Februarie 2023, 23:38
Postat de Mosh.Gerilla pe 10 Februarie 2023, 09:24

“cine nu ia titlul e VICTIMĂ!”… ZCSB e dovada (încă) vie iar Silkeborg poate confirma acest statut.

pro00stule,citeste inca o data articolul. tu esti *** ***. scrie clar acolo ca Steaua este singura care nu este victima si a trecut de preliminarii chiar daca a terminat pe locul 2. bo99sorog prost. singurul de aici care ai mai ramas cu sigla lui vitan barzesti,sunt goale articolele cu voi,deja sunteti ca si desfiintati. nu mai contati.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

atthur
atthur  •  10 Februarie 2023, 14:35
Postat de Mosh.Gerilla pe 10 Februarie 2023, 12:45

Observ că, la adăpostul moderatorilor / cenzuratorilor, brusc, ai devenit Tarzan de tastatură! În “vremurile bune”, din (maxim) două-trei replici, ai fi dat bir cu fugiții. Tu însuți ești dovada (încă) vie că deznodământul, invariabil, era ăsta! PS: Cei drept, în “acele vremuri”, și mie mi-ar fi fost frică să intru în dispută cu mine!

Mamă, mamă, ce de cuvinte!!!!Ai "golit" dicționarul???? Sau asta-i tot ce știi zice??? Și-n timpurile "alea" și-n astea rămâi ce-ai fost: un jalnic prostovan!!!!!

Mosh.Gerilla
Mosh.Gerilla  •  10 Februarie 2023, 12:48
Postat de k.uba pe 10 Februarie 2023, 09:55

Nici Manchester City, PSG, Bayern sau Real Madrid nu au ajuns sa castige Corendon Cup!!! Recordul de "manite" in cupele europene all time, face tot efortul sa fii echipa cea mai "iubita" din Romania! La mai multe, nea Cici!

În plus, vorba lui Varela (pe vremea când era păcălit / fraieritcă, vezi Doamne, echipa ocnașului fariseu era Steaua): “În România, când Steaua pierde, toți românii se bucură!”

Vezi toate comentariile (12)
Comentează