FOTBAL  »  Superliga  »  GAZETA ESTE ÎN AUSTRIA ALĂTURI DE STEAUA

Piţi îşi păstrează principiul din precedentul mandat » Îşi face trupă de mingicari

Articol de , - Publicat miercuri, 23 iunie 2010 00:00

Mai mult de jumătate dintre titularii roş-albaştrilor au o tehnică peste media posturilor lor. Ponderea va creşte o dată cu retragerea lui Dorel Stoica în apărare.

"Joacă Steaua, zici că-i Barcelona!". Galeria scanda ironic pe finalul sezonului trecut, dar fanii ar putea să exulte în campionatul următor, pe aceleaşi versuri. Asta fiindcă Victor Piţurcă îşi imaginează o formulă ofensivă, extrem de tehnică şi de spectaculoasă. Din trei antrenamente zilnice, două sînt destinate lucrului cu mingea. Piţi pune mare preţ pe posesie şi pe tehnicitatea echipei, fapt pentru care alocă numai o treime din timpul petrecut pe teren pregătirii fizice a echipei.

Antrenorul a mizat pe fotbalişti foarte tehnici şi în mandatul precedent pe care l-a avut în Ghencea, între 1999 şi 2004, şi procedează la fel şi de data asta.  Pe lîngă desele şedinţe de pregătire de tehnică, ex-selecţionerul a mai făcut un pas către crearea unei formule spectaculoase: s-a concentrat în campania de achiziţii pe aducerea unor jucători recunoscuţi pentru abilitatea lor.

Cum sînt distribuiţi "tehnicii" Stelei
Portar
- Criteriul tehnicităţii a funcţionat, la Piţi, chiar şi pentru acest post! Răzvan Stanca a fost ales deoarece e unul dintre goalkeeperii români cu cel mai bun joc de picior. Poate lovi mingea şi cu stîngul, şi cu dreptul, şi e capabil să joace "aproape", nu e un portar care are nevoie să degajeze des.

Apărare
- Jumătate dintre fundaşi ştiu bine cu mingea: Todorov a fost mijlocaş la ŢSKA Sofia şi a marcat des în Bulgaria, în timp ce Dorel Stoica a fost folosit în linia mediană chiar şi la "naţională", sub mandatul lui Piţi. Olteanul are pase lungi şi trage bine de la distanţă. La Steaua va fi stoper, în cuplu cu unul dintre Abrudan şi Gardoş.

Mijloc şi atac
- E zona mingicarilor. Răduţ, Tănase şi Bogdan Stancu sînt trei dintre cei mai creativi fotbalişti din Liga I şi vor fi cu toţii în acelaşi timp pe teren. Piţi îi încurajează pe cei trei să încerce acţiuni individuale, le dă libertate şi le apreciază fiecare execuţie spectaculoasă pe care o au la antrenamente. Răduţ are stilul lui Adrian Cristea, e îndrăgostit de jonglerii şi încearcă zilnic trucuri noi.

Pune preţ pe tehnică, nu pe fizic
Precedenta echipă pe care Piţurcă o construise la Steaua era una plină de jucători mici şi tehnici. Antrenorul a mizat pe mingicari, deşi era des criticat că a scăzut prea tare media de înălţime. Atunci a inventat cuplul de fundaşi laterali Florentin Dumitru - Pompiliu Stoica, doi dintre cei mai tehnici apărători români, şi i-a transferat pe Trică, Aliuţă, Liţă, Boştină, Andrei Cristea. Toţi aceştia aveau în comun un lucru: erau "mingicari".


"Piţurcă vrea şi va face la Steaua o echipă de mingicari, care să ştie bine de tot cu mingea"
Gică Craioveanu

1,9 driblinguri pe meci e media lui Toja din sezonul trecut. Columbianul e primul în topul steliştilor la acest capitol

17 a fost locul ocupat de Steaua în sezonul trecut la capitolul baloane jucate, cu o medie de 471 de mingi pe meci. Timişoara e prima, cu 559 de baloane pe meci

Antrenament cu aspirine
Bad Gastein, locaţia aleasă de stelişti pentru cantonament, e într-una dintre cele mai reci văi din Alpi. Pe crestele munţilor din jur, iarna se ajunge pînă la temperaturi de minus 30 de grade! Nicoliţă şi colegii lui s-au antrenat ieri dimineaţă, de la ora 7:00, pe o temperatură de 5 grade. Pentru ca jucătorii să nu fie atinşi de răceală, din cauza diferenţei de climă faţă de Bucureşti, medicul îi aşteaptă după fiecare antrenament cu aspirine şi cu ceai fierbinte.

Emeghara e tot bandajat
Timpul trecut de la ultima accidentare pe care a suferit-o la genunchi nu l-a salvat complet pe Emeghara. Nigerianul se antrenează şi în Austria cu un bandaj deasupra genunchiului. "În cazul lui, e mai mult o problemă psihologică decît una fizică. Nu mai are dureri, dar îi e greu să scape de obsesia asta, după ce a trecut prin atîtea", cred steliştii. Africanul a fost operat la fiecare genunchi şi a stat pe margine aproape doi ani.

- Tinerii pe care Piţurcă i-a promovat de la echipa a doua produc cele mai tari dueluri la jocurile "5 contra 2" şi la miuţă.
- Nicoliţă e favorit să preia banderola eliberată de Petre Marin. Colegii deja îl tachinează: "Ce faci, căpitane?".

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (25)
baraian_razvan
baraian_razvan  •  24 Iunie 2010, 13:32

Piturca va face oricum treaba buna!!!!La Nationala ne-a calificat de 2 ori la turneu final...asa ar putea sa faca treaba si in Europa!!!acolo conteaza!!Degeaba iei campionatul asta mediocru si nu scoti capul sus in lume.......cum era odata.....

spikeer
spikeer  •  23 Iunie 2010, 15:42

Stiati ca.... a existat o specie de cal care avea marimea unei pisici de casa? Mult mai multe pe ! www.cultura.oni.cc/

spikeer
spikeer  •  23 Iunie 2010, 15:42

Stiati ca.... a existat o specie de cal care avea marimea unei pisici de casa? Mult mai multe pe ! www.cultura.oni.cc/

Vezi toate comentariile (25)
Comentează
Close