FOTBAL  »  Superliga  »  VAR

VAR intră în linie dreaptă! Arbitrii români încep pregătirile + când va putea fi folosit în Liga 1

Hațegan a mai folosit VAR-ul în Europa
Foto: Imago
Hațegan a mai folosit VAR-ul în Europa Foto: Imago

Articol de , , - Publicat luni, 13 septembrie 2021 08:34 / Actualizat luni, 13 septembrie 2021 12:07

Au venit simulatoarele pe care arbitrii români vor începe, din această săptămână, antrenamentele pentru introducerea sistemului de arbitraj video în Liga 1.

„Au fost vreo două-trei faze la care mi s-a părut de pe margine că am fi meritat penalty, dar trebuie să le revăd. Oricum, acum discutăm degeaba, dacă am avea VAR ar fi simplu, că am sta și am aștepta să decidă VAR-ul. Din păcate, în România nu vom avea așa ceva nici în 2025!”.

 Declarația îi aparține lui Dan Petrescu, antrenorul CFR-ului, și a fost făcută după eșecul de la Botoșani.

Se vor antrena pe 3 simulatoare

Previziunea negativă a lui Petrescu are șanse mari să nu se îndeplinească. GSP a aflat că deja au sosit în România simulatoarele de care arbitrii români aveau nevoie pentru a începe sesiunile de antrenament și pentru a se familiariza cu folosirea lor. 

Firma EAD, care deține drepturile TV din Liga 1, s-a angajat în primăvară, atunci când a fost semnat acordul de colaborare dintre FRF și LPF, pe tema arbitrajului video, că se va ocupa de achiziționarea acestor echipamente.

Cele 3 simulatoare au ajuns zilele trecute în România și au fost deja livrate Comisiei Centrale a Arbitrilor. 

Imediat, forul prezidat de Kyros Vassaras a luat decizia de a-i anunța pe arbitri că trebuie să se prezinte la București pe parcursul acestei săptămâni, pentru a lucra pe respectivele simulatoare.

42de țări au în momentul de față implementat sistemul de arbitraj video, dintre care 24 sunt din Europa. Ultimul campionat care beneficiază de VAR e prima divizie din Ungaria

Debutează în play-off?

În momentul în care FRF și LPF au anunțat că s-au înțeles în privința costurilor pentru activarea sistemului de arbitraj video, șeful de la Casa Fotbalului a oferit și termenul la care se dorește a fi activ: debutul părții a doua a campionatului actual, adică startul play-off-ului. 

Acesta e programat pentru weekendul 12/13 martie, ceea ce înseamnă 6 luni din acest moment.

În mod normal, e nevoie de 8 luni de pregătire, teoretică și practică, de la debutul lansării programului VAR, pentru ca o competiție să primească OK-ul din partea FIFA, însă CCA a realizat deja pași importanți până acum. 

În urmă cu un an a organizat mai multe cursuri teoretice și acum nu trebuie să plece de la zero, astfel că programul se află încă în targetul programat, iar play-off-ul și play-out-ul ar putea beneficia în primăvara lui 2022 de ajutorul arbitrajului video.

Probleme de arbitraj și la FCSB - Dinamo

Derby-ul de aseară a avut parte de greșeli de arbitraj din partea lui Istavan Kovacs. 

Prima dată, FCSB a cerut penalty în minutul 7 al disputei cu Dinamo, la scorul de 0-0, după un duel între Octavian Popescu și Alexandru Răuță în interiorul careului. 

Faza este una interpretabilă, Cristi Balaj spunând că decizia lui Kovacs a fost corectă, în timp ce Adrian Porumboiu îl vede penalty clar.

Apoi, cartonașul roșu văzut de Steliano Filip. În minutul 37, la o fază care nu anunțare un pericol iminent, la 30 de metri de poarta lui Dinamo, lateral stânga, Filip a avut o intrare cu talpa sus în direcția lui Valentin Gheorghe. 

Intenția de lovire a fost una clară, dar reluările au arătat că dinamovistul l-a „șters” pe adversar. Kovacs i-a arătat imediat cartonașul roșu, eronat însă, după opinia specialiștilor. 

Citește alte știri din Liga 1:

Primele măsuri ale conducerii DDB după înfrângerea la scor cu FCSB » I-ar fi cerut demisia lui Bonetti

Florin Răducioiu, după umilința lui Dinamo din derby: „Viitorul este foarte complicat”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
458679717614506
Serban Ionescu  •  13 Septembrie 2021, 15:32

Doar Dinamo Bucuresti poate prinde in boneta deodata sase goluri!!!

kensan.gmm
kensan.gmm  •  13 Septembrie 2021, 15:21

De 3 sezoane tot debuteaza in playoff. NOAPTE BUNA ROMANICA

cirus11
cirus11  •  13 Septembrie 2021, 13:31
Postat de 1948 pe 13 Septembrie 2021, 13:13

esti naiv. Din VAR s ar fi mentinut decizia lui kovacs.De ce ne ar mira. Daca intr o semifinala de CE se aproba un 11 m inexistent de catre VAR, atunci ce astepti de la VAR ul romanesc?

E posibil sa fi dat credit arbitrului, sigur, mai ales cand e vorba de judecati de intensitate. VAR-ul e pt greseli flagrante, minge trecuta de linie, faulturi nevazute, etc. Nu sa inlocuiasca alt arbitru pe cel de pe teren.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează