FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRI

Vassaras sfidează fotbalul românesc! 3 situații scandaloase în arbitraj

Vassaras (dreapta) pare mai preocupat de arbitrajele din Europa decât de cele din țară
Vassaras (dreapta) pare mai preocupat de arbitrajele din Europa decât de cele din țară

Articol de , , - Publicat miercuri, 16 martie 2022 09:00

Deși lipsește arbitrajul video, lucru care nu se întâmplă nici în Bulgaria sau Ungaria, campionatul intern a beneficiat în prima etapă din play-off și play-out de doar doi dintre cei 7 „centrali” cu ecuson internațional, în vreme ce joi, aproape jumătate dintre ei vor fi la partide din Europa și Conference League!

Președintele Farului a ridicat un mare semn de întrebare, după FCSB - Farul 2-0, în privința modului în care CCA gestionează campionatul intern. „Eu cred că, dacă tot se pune atât de multă bază pe meciurile din play-off, ar trebui să fie și ele arbitrate de arbitri de Champions League, precum Hațegan, Kovacs, arbitri internaționali. Nu să dea arbitri pe care nu vreau să îi numesc de mâna a doua, dar care uitați că decid soarta unui meci”, a declarat Popescu.

Protectorul-șef al FCSB e Rusandu » Cum ar fi arătat lupta la titlu fără greșeli de arbitraj + topul celor mai avantajate formații
Arbitraj
Protectorul-șef al FCSB e Rusandu » Cum ar fi arătat lupta la titlu fără greșeli de arbitraj + topul celor mai avantajate formații

1. Situația arbitrilor FIFA: doi rezervă, doi reținuți, unul odihnit

Dintre cei 7 arbitri cu ecuson FIFA pe care România îi are, doar 2 au fost delegați la prima etapă din play-off și play-out. Istvan Kovacs a fost la CSU Craiova - FC Argeș 3-0, iar Radu Petrescu la CFR Cluj - Voluntari 3-1. 

Situația celorlalți 5: Feșnic și Barbu sunt reținuți de la delegări din cauza erorilor produse, Chivulete și Bârsan au fost trimiși ca rezerve, în vreme ce Hațegan a avut weekend liber.

2. Situația VAR: abia din iulie, adică ultimii din Europa

Liga 1 continuă să funcționeze fără VAR, lucru care nu se întâmplă în țări din jurul nostru. Nu mai puțin de 11 țări din jurul nostru au implementat acest sistem: Ungaria, Bulgaria, Serbia, Croația, Polonia, Ucraina, Rusia, Turcia, Austria, Grecia, Cehia. În momentul de față, CCA a intrat în faza finală privind certificarea VAR: simulările pe teren cu diverse situații în care e nevoie de intervenția celor din cabina VAR. 

După acest pas, care va fi finalizat la finalul lunii aprilie, CCA va aștepta avizul FIFA și IFAB, după care e nevoie de punerea la punct a tuturor stadioanelor pentru a suporta implementarea VAR. Cei de la CCA, FRF și LPF dau asigurări că primul meci la care va fi activ arbitrajul video va fi Supercupa României, care se va disputa pe 2 sau 3 iulie.

3. UEFA beneficiază de mai mulți arbitri FIFA români decât Liga 1

În decurs de mai puțin de o săptămână se va produce un contrast incredibil în privința modului în care fotbalul românesc se folosește de experiența și valoarea celor mai buni „centrali” versus competițiile intercluburi de pe continent. Joi seară se vor disputa retururile din optimile de finală ale Europa și Conference League, iar 3 dintre cei 7 arbitri FIFA români au fost delegați de UEFA. Cel mai tare meci îl va avea Ovidiu Hațegan, Lyon - FC Porto, 1-0 în tur pentru francezi. 

Istvan Kovacs va merge la Belgrad, pentru Steaua Roșie - Rangers, scor 0-3 în prima manșă. Va arbitra și Radu Petrescu, la Roma - Vitesse, în Conference, italienii impunându-se cu 1-0 săptămâna trecută. În schimb, la utima etapă de Liga 1, doar doi purtători de ecuson FIFA au fost la cele 8 meciuri. Șeful CCA, Kyros Vassaras, are o influență imensă la UEFA, unde Theodore Theodoridis, secretarul general al forului continental, e nașul președintelui arbitrilor români.

La simularea VAR, Rusandu se făcea că nu vede un penalty 😂

După ce proiectul VAR în Liga 1 a trecut la faza simulărilor pe terenul de joc, săptămâna trecută au fost chemați primii arbitri pentru a se pune la punct cu procedurile. Printre ei s-a aflat și Lucian Rusandu, care a fost chiar cel dintâi pus să stea pe teren și să decidă greșit la o fază petrecută în suprafața de pedeapsă. Exercițiul prevedea ca el să fie avertizat în cască de arbitrul VAR, aflat în mașina-studio, lucru care s-a și petrecut, după care a mers la monitorul de control: 

„Am ajuns în fața monitorului, acum revăd. Da, trebuie să schimb decizia în penalty și cartonaș, da!”. Dacă VAR ar fi existat și luni seară, în timpul meciului FCSB - Farul, dialogul-simulare de săptămâna trecută ar fi devenit chiar real la faza în care Târnovanu l-a faultat în careuvar pe Moldoveanu, iar Rusandu și-ar fi schimbat decizia în penalty și cartonaș.

Alexandru Deaconu, despre implementarea VAR: „Practica e mai dificilă decât teoria”

Mutu a făcut Rapidul să joace! » Meciul cu Dinamo a fost cel mai bun al giuleștenilor în ultimele 6 luni

Rivalul argentinian nu are milă de Dinamo: „Și River Plate a ajuns în B și nu s-a sfârșit lumea!”

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (8)
158180581397392
Bala Nicolae  •  16 Martie 2022, 20:26

DUPA NOI POTOPUL- UNI AU VANDUT PETROLUL,GAZE ,ENERGIE,FLOTA IN IDEIA CA CE NE TREBUIE NOUA FLEACURILEA ASTEA ASA CA ALTI AU VANDUT ARBITRAJUL CA DIN OR CE SE CIUGULESTE. OARE NU SUNT INSTITUTII ALE STATULUI CARE SA DESCALCEASCA ACESTE ITE ACUM IN CEASUL AL 12.

tororosso
tororosso  •  16 Martie 2022, 15:02

Vassaras un marțafoi cu aere de oligarh în fotbalul nostru mioritic . Cine și de ce este susținut acest ausländer care dirijează fotbalul nostru ? Suntem la mâna acestui *** ? noi nu avem unul de al nostru capabil ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

347655969058390
Ion Popescu  •  16 Martie 2022, 11:42

Nu stiu dar asi dori sa stiu. De ce presedinte cca este un grec ? Ce face el pentru sportul romanesc ? Cati bani ne mananca lunar ?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează