FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

INTERVIU Marcel Răducanu avertizează: „Uitați de nemți! Nu-i batem nici dacă prind o zi proastă”

Răducanu, la școala sa de fotbal
FOTO Facebook
Răducanu, la școala sa de fotbal FOTO Facebook

Articol de - Publicat miercuri, 24 martie 2021 17:04 / Actualizat miercuri, 24 martie 2021 17:23

Marcel Răducanu (66 de ani), fost internațional, jucător al Stelei și al Borussiei Dortmund în anii '70-'80, consideră că primul meci din preliminarii, cu Macedonia de Nord, e capital pentru echipa națională: „Contează cum pleci. Eu cred că ne batem la locul doi, cu Islanda. Pe germani nu-i învingem nici dacă prind o zi proastă și noi jucăm peste posibilități”

- Salutări, domnule Răducanu! Înainte de orice, spuneți-ne ce vă mai face inima? Că anul trecut ne-ați dat emoții...
- Sunt pe teren. Și dacă sunt pe teren înseamnă că mi-e bine. Inclusiv cu mijlocul, am făcut niște infiltrații. De 10 zile am reluat munca la școala mea de fotbal din Dortmund, cu copiii, dar nu știu cât vom mai putea ține deschis, pentru că ne-au zăpăcit complet politicienii ăștia. Ba e lockdown, ba nu mai este! M-am săturat de stat în casă, o să intrăm în depresie.

Marcel Răducanu: „Pot alinia trei echipe”

- Era cât pe ce să profităm și noi de restricțiile din Germania. Vorbesc de internaționalii din Premier la care Low voia să renunțe dacă ar fi trebuit să se carantineze la intrarea în țară.
- Hai să fim serioși, nemții au de unde! Au atâția jucători de calitate că pot alinia trei echipe la orice oră. Pentru ei, grupa asta, cu noi, cu Macedonia de Nord, cu Armenia, chiar și cu Islanda, este una ușoară. Știi cum se spune: după ce că-s valoroși, mai au și noroc.

- Fostul dumneavoastră coechipier de la Steaua, Anghel Iordănescu, zice că dacă batem Macedonia, avem o șansă și cu Germania.
- Vorbește patriotismul din el. E firesc să fie optimist. Grupa e OK. Doar n-ai fi vrut să avem parte doar de Feroe, Liechtenstein și San Marino, deși, dacă ne uităm mai bine, până și astea au început să joace ceva, nu le mai bați așa ușor. Trebuie să te mai măsori și cu câte-o națională puternică, așa cum e cazul acum, cu Germania.

Marcel Răducanu: „Parcă n-au entuziasmul noastru”

- Dumneavoastră ce ziceți?
- Zic că e foarte important să câștigăm primul meci, cel cu Macedonia de Nord. E extrem de important pentru moral cum pornești într-o campanie de calificare. Apoi, vedem... Ne batem la locul doi, cu Islanda, așa cred eu.

- Cum vi se pare actuala națională?
- Mă bucură forma lui Nicușor Stanciu, la Slavia. E un fotbalist care poate face mult bine jocului echipei. Sper să-l țină și-n meciurile astea ale naționalei! Pe vremea mea, când te duceai la națională jucai așa, cu o poftă nemaipomenită. Acum, băieții ăștia nu mai au parcă același entuziasm. Poate sunt de vină și banii, cum dau de bani mulți nu se mai concentrează așa de tare pe meseria care le aduce acești bani.

Nicușor Stanciu, la 27 de ani, e la vârsta potrivită. Eu aveam 28 de ani când am jucat cel mai bun fotbal, la Dortmund

Marcel Răducanu

Marcel Răducanu avertizează: „Uitați de nemți! Nu-i batem nici dacă prind o zi proastă”
Stanciu traversează o perioadă formidabilă la Slavia

Marcel Răducanu: „Aici n-ar fluiera arbitrul”

- Mai e și valoarea...
- Mă mai uit la meciuri din campionatul intern. E slăbuț. Iar terenurile sunt jalnice. Aici nici n-ar fluiera arbitrul. În Germania, nici la liga a patra nu vezi așa ceva. Alții au covoare, la noi sunt un pericol pentru sănătatea jucătorilor.

- Ultima oară când Germania a venit la București, în aprilie 2004, a încasat un 1-5...
- Trebuie uitat acel rezultat! Nemții erau vraiște atunci, erau în reconstrucție, și a fost un amical. Din alea la care noi ne pricepem bine. Că de mai mulți ani suntem buni în amicale și dezastru în „oficiale”.

- Păi, și acum sunt în reconstrucție și au probleme. A recunoscut chiar Low!
- N-au cum să-i bați, au foarte multă calitate. Mai ales în față. Cu Kroos, cu Gnabry, cu Sane. Ar trebui ca noi să jucăm peste posibilitățile noastre, iar ei să prindă o zi foarte proastă ca să scoatem un egal.

Marcel Răducanu: „Va fi greu și cu ăia mici”

- Poate fi un avantaj pentru noi că Low și-a anunțat deja plecarea? Să nu-l mai asculte jucătorii ca altădată?
- N-are nicio importanță. Sunt profesioniști adevărați și, cum spuneam, au calitate. Există deja o concepție, te macină cu jocul de pase, cu combinațiile în viteză. Eu zic că ai noștri ar fi bine să se concentreze, deocamdată, exclusiv pe întâlnirea cu Macedonia.

- Dăm peste nemți și la Europeanul Under 21, din Ungaria. Bild scrie că actuala echipă a Germaniei e mai slabă decât cea cu care am jucat în semifinalele Euro 2019.
- Le-a luat și Low din jucători, la naționala mare. Dar tot greu va fi cu ei. Și la ăștia mici au jucători de valoare. Moukoko, de la Dortmund, Berisha, de la Salzburg, Baku, titular la Wolfsburg. Și acum doi ani am făcut o repriză nemaipomenită cu nemții, în semifinalele din Italia. Iar după pauză au venit peste noi!

Marcel Răducanu: „Cluburile de aici știu ce pot românii”

- Când mai vedem români și prin Bundesliga?
- Greu de spus. Când vor avea suficientă valoare pentru Bundesliga. Cluburile de aici au scouteri, îi urmăresc, știu ce pot.

- Păi, Dennis Man și Mihăilă au ajuns în Serie A, la Parma...
- Da, dar joacă la retrogradare. Ca mulți alți fotbaliști de-ai noștri, care-s la echipe mici, iar unii, mulți, freacă banca de rezerve. Să știi că 12-13 milioane de euro nu-i o sumă mare nici pentru cluburile din Germania, cu toată pandemia asta. Aici s-au orientat pe puștani din Anglia, din Franța, care-s foarte talentați. Uitați-vă la Musiala, are 17 ani și Bayern i-a făcut contract pe 5 sezoane. Iar Low l-a luat la naționala mare și, cine știe?, poate-l vedem deja pe teren, la București.

Marcel Răducanu: „Le țin pumnii”

- Ce spun nemții de preliminariile astea? Cum ne văd?
- N-am citit mare lucru. Crezi că-i ca la noi, să vorbească de dimineața până seara? Pentru ei, calificarea la turneul final e ceva normal. Trebuie bifată. Miza o reprezintă turneele finale.

- Ce trebuie să știe ai noștri ca să răzbească în grupa asta?
- Că a juca pentru țară nu e doar o chestie de mândrie, de patriotism. Că prin rezultate bune cu naționala, prin participări la turnee finale își fac un bine și lor. Le crește cota și pot ajunge la echipe mari, pe salarii mari. Eu le țin pumnii să se califice și m-aș bucura să văd din nou români la cluburi tari din Bundesliga.

229 de meciuri și 94 de goluria bifat Răducanu la Steaua, între 1972 și 1981

6 aniîntre 1982 și 1988, a jucat Marcel pentru Dortmund (163 meciuri/31 goluri). Și-a încheiat cariera la FC Zurich (1988-1990): 47 partide, 12 reușite

21 de selecții și 3 goluria adunat Răducanu în naționala României, în perioada 1976 - 1981

2 titluri și 2 Cupe ale Românieiare Marcel în palmares, toate cu Steaua

VIDEO. Preliminarii CM 2022 / Totul despre România - Macedonia de Nord

Citește și alte știri despre echipa națională:

Germania ne ia drept sparring partner! Nemții sunt deja cu gândul la Euro

Macedoneanul cu 40 de meciuri în România ne pune în temă înaintea meciului din preliminarii: „Ei sunt cei mai periculoși, iar Pandev vă dă gol!”

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (14)
fairplayromania
fairplayromania  •  24 Martie 2021, 20:23
Postat de 22cea pe 24 Martie 2021, 20:03

Fecesebistii isi denigreaza toate fostele glorii si mai zic ca fecesebeaua e Steaua !

Nici ei nu mai zic astfel de baliverne. Pină si Iosif , Randoom si toată floarea florilor a realizat ca fcsb nu are nici-o legătură cu Steaua Bucuresti. Becali a recunoscut de acum 2 ani, dar necredincioşii lui nu l-au ascultat. Acum pătimesc.

stoichkov10
stoichkov10  •  24 Martie 2021, 20:09
Postat de 22cea pe 24 Martie 2021, 20:03

Fecesebistii isi denigreaza toate fostele glorii si mai zic ca fecesebeaua e Steaua !

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

22cea
22cea  •  24 Martie 2021, 20:03
Postat de stoichkov10 pe 24 Martie 2021, 19:31

ai citit ce a zis? "Mă mai uit la meciuri din campionatul intern. E slăbuț. Iar terenurile sunt jalnice. Aici nici n-ar fluiera arbitrul. În Germania, nici la liga a patra nu vezi așa ceva. Alții au covoare, la noi sunt un pericol pentru sănătatea jucătorilor."

Fecesebistii isi denigreaza toate fostele glorii si mai zic ca fecesebeaua e Steaua !

Vezi toate comentariile (14)
Comentează