FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMANIA

Rădoi îl vede pe Chiricheș ca noul lider, dar un jucător cu 3 ani la națională vânează șefia! Ce spune Dorinel Munteanu

Vlad Chiricheș, în stânga, și Ianis Hagi în prim-plan, foto: Imago
Vlad Chiricheș, în stânga, și Ianis Hagi în prim-plan, foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 16 noiembrie 2021 17:38 / Actualizat marti, 16 noiembrie 2021 18:22

Mirel Rădoi crede că naționala trebuie construită în jurul lui Vlad Chiricheș, stoperul de 32 de ani, dar Ianis Hagi se erijează din ce în ce mai mult în poziția de jucător exponențial al noii generații

Naționala României nu s-a mai calificat la Cupa Mondială de 24 de ani. Mai exact de la Coupe du Monde 1998 Franța, când prima reprezentativă îl avea ca lider pe Gică Hagi. Un lider atât în teren, cât și în afara lui.

După retragerea ”Regelui”, „tricolorii" au mai jucat la Euro 2008 și la Euro 2016, conduși de doi selecționeri experimentați, Victor Pițurcă și Anghel Iordănescu, dar și de lideri precum Cristi Chivu, Adrian Mutu, Răzvan Raț sau Cristi Săpunaru.

Hagi, discurs înflăcărat! Planul lui pentru redresarea naționalei: „Ăsta e proiectul meu” » Rugat în direct: „Hai, Gică, vino și salvează-ne!”
ROMÂNIA
Hagi, discurs înflăcărat! Planul lui pentru redresarea naționalei: „Ăsta e proiectul meu” » Rugat în direct: „Hai, Gică, vino și salvează-ne!”

Mirel Rădoi: „Chiricheș este liderul, din punctul meu de vedere” 

Mirel Rădoi, adus la națională să facă mai ușor schimbul de generații, ar fi avut și el nevoie de un lider cu personalitate, care să tragă echipa după el în meciul decisiv cu Islanda, 0-0, și să bată cu pumnul în masă în pauză, la vestiare.

Rădoi a ratat barajul și pleacă. Fostul mijlocaș i-a sugerat viitorului selecționer să construiască naționala în jurului căpitanului Vlad Chiricheș (32 de ani), 69 de selecții, adunate în 10 ani.

„Chiricheș este liderul din punctul meu de vedere, el este jucătorul care trebuie să continue la echipa naţională şi totul trebuie să se construiască în jurul lui. Atât ca sportiv, cât şi ca om", a precizat Rădoi, când a fost întrebat de jurnalistul GSP.

Rădoi îl vede pe Chiricheș ca noul lider, dar un jucător cu 3 ani la națională vânează șefia! Ce spune Dorinel Munteanu
Ianis Hagi și Gheorghe Hagi

Cine e liderul? Ianis Hagi, 3 ani la naționala României

Călită deja în două campanii de seniori rate, generația tânără dă mesaje din ce în ce mai puternice că ar vrea să preia frâiele. Ianis Hagi (23 de ani), 23 de selecții și două goluri, a fost singurul care a ieșit la rampă pe teren în meciul de tristă amintire cu Islanda, apoi la declarații.

Ianis Hagi n-a fost de acord cu selecționerul, când a afirmat că jucătorii n-au mentalitate. 

„Acest grup are mentalitate de învingător. Cred că naţionala este pe un trend ascendent. Vom trăi momente mult mai frumoase. Suntem tineri. Eu am 23 de ani, sunt alţii care au 19 sau 15, avem o generaţie talentată, am demonstrat-o cu vârf şi îndesat. Acum rămâne de văzut ce vom face", a spus Ianis Hagi, care are deja trei ani la naționala mare.  

Văd că Mirel îl impune ca lider pe Chiricheș. Ca și căpitanul de echipă, liderul nu trebuie să fie desemnat de antrenor. Liderul se impune singur, trebuie să fie respectat și urmat de ceilalți colegi. Trebuie să aibă valoare, să tragă echipa după el în teren și să fie un exemplu și în afara lui
- Ciprian Marica, fost internațional

Ce spune Dorinel Munteanu: „Nu mai avem un catalizator"

Fostul internațional Dorinel Munteanu nu vede niciun "tricolor" capabil să tragă după el naționala României

- Dorinel, ești de acord cu Rădoi că noul selecționer trebuie să construiască naționala în jurul lui Chiricheș?
- Naționala României nu poate fi construită în jurul unui singur jucător. Nu există un jucător atât de valoros, care să fie lider. Un catalizator cum a fost Gică Hagi. Cu tot respectul pentru Chiricheș, în afara acestei campanii de calificare el nu a fost un jucător constant la națională. În preliminariile astea a jucat cât de cât.

- Îl vezi pe Chiricheș liderul care să tragă echipa după el?
- Nu știu cum e în vestiar, dar în aceste preliminarii a fost un exemplu în teren. Nu cred că în acest moment este vreun jucător în jurul căruia să se construiască echipa națională. Nu văd un astfel de jucător. N-au nimic în spate.

- Ianis Hagi nu-ți inspiră calități de lider?
- Sigur, e un jucător valoros, la fel ca și Dennis Man sau ca alții din generația lui. Din acești jucători tineri de perspectivă se poate alcătui un nucleu de 7-8 pe care naționala să se bazeze în preliminariile viitoare. Repet, nu văd niciun jucător care să fie lider! Pe lângă calitate, Ianis trebuie să aibă un randament foarte bun și să decidă meciurile.

Ce selecționer ar trebui să aibă naționala în continuare: „Să vină Piţurcă"

- Cum vezi situația naționalei în continuare?
- O luăm de la capăt. Cu un nou selecționer, cu viziunea lui. Eu zic că există un grup bun pe care se poate construi o națională competitivă, mai matură. Un atu îl reprezintă faptul că jucătorii tineri s-au lovit de campionate puternice din străinătate.

- Ce te-a dezamăgit cel mai mult în această nouă campanie ratată?
- Nu vreau să pun gaz pe foc. M-a dezamăgit atitudinea lui Mirel, care la începutul mandatului a pus mai presus de toate filosofia lui despre fotbal decât rezultatele echipei naționale. Apoi și-a revenit puțin, atât prin joc, cât și prin discurs. Nu poți să iei prea multe lucruri bune. Așa de bun a fost Dumnezeu cu noi că ne-a ajutat prin jocul rezultatelor să avem calificarea la mâna noastră și n-am fost în stare să batem Islanda, acasă.

- Pe cine vezi selecționer?
- Greu, foarte greu. Ideal ar fi unul cu experiență. Victor Pițurcă, spre exemplu. E singurul care ar putea să facă ceva la națională. Ne-a ajuns un tânăr!

- Mutu, Edi Iordănescu? 
- N-aș vedea pe niciunul ca o soluție. Ne trebuie unul cu experiență care să poată să-i conducă pe jucători și să obțină calificări.

Explicație foto: Dorinel Munteanu, 53 de ani, este liderul selecțiilor la națională, 134

Chiricheș este liderul din teren, este căpitanul echipei, dar nu este un jucător cum erau Hagi, Popescu, Chivu, care să bage și frică în coechipieri atunci când nu făceau ce le spune căpitanul. Vlad este un fel de lasă-mă să te las!
- Valeriu Răchită, fost secund România (GSP Live, 2 aprilie 2021)

20 de meciuria condus Mirel Rădoi naționala României. Bilanț: 8 victorii, 4 egaluri, 8 înfrângeri

Citește și alte știri despre naționala României: 

VIDEO Atac violent din Generația de Aur, la mormântul lui Prodan: „Burleanu e precum Ceaușescu! Domnule Dâncu, luați-l înapoi pe nenorocitul ăsta!”

Relaxați-vă, băieți! » „Tricolorii” și noul selecționer vor avea parte de un 2022 lejer

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (4)
remarque
remarque  •  17 Noiembrie 2021, 09:50

poate vine Hagi la nationala si atunci va face echipa fara Chiriches. Ii aduce valeti lui Ianis si o sa avem un nou capitan si evident un nou lider. Oricum, e greu sa avem rezultate mai slabe decat avem acum. Aproape imposibil.

sergihne90
sergihne90  •  16 Noiembrie 2021, 18:25
Postat de Marcel Popa pe 16 Noiembrie 2021, 18:08

Atât scris degeaba ,pt. niște jucători mediocri.

radoi vede o petarda capitan.)) asta viitor pt nationala.

mihai_bn
mihai_bn  •  16 Noiembrie 2021, 18:24

Noi discutăm de lideri la națională și suntem în plop. Adevărul e că asta e discuția esențială acum, cine-i liderul naționalei, în timp ce fotbalul romînesc a murit atât la nivel de amatori cât și la profesioniști. Trebuie ras totul, federație, ligă, burleni, iorgulești, dânci, și abia apoi putem reconstrui pe baze sănătoase. Până atunci putem face articole despre închipuiți lideri ai naționalei. Bine a făcut Tătărușanu că n-a mai vrut să vină la mizeria din țara asta, dar cel mai deștept a fost Ștefan Radu, ăla a simțit ce jocuri sunt la lotul național, la nivel de federație și a spus "pas".

Vezi toate comentariile (4)
Comentează