GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  DEZVĂLUIRI

Cu 3 dolari diurnă, Nadia Comăneci a produs pentru statul comunist sute de mii $

Articol de - Publicat vineri, 19 iunie 2009 00:00

FRG şi CNEFS au obţinut milioane de dolari în detrimentul marii gimnaste din drepturile de marketing: filme, cărţi, păpuşi, branduri de restaurant, demonstraţii

Triumful repurtat de Nadia Comăneci la Olimpiada de la Montreal din '76 a fost transformat de regimul Ceauşescu într-o formidabilă sursă de finanţare pentru bugetul statului comunist şi al Federaţiei Române de Gimnastică. Dar şi pentru buzunarele proprii ale unor înalţi oficiali din sport.

În schimb, Nadia a trebuit să se mulţumească doar cu mizilicuri şi să suporte în preajma sa roiul de securişti şi funcţionari federali, care aveau misiunea de a o ţine sub supraveghere.

Nadia Comăneci: 30.000 de dolari pentru Zeiţa Mătăsii

Documente din arhiva Securităţii conţin numeroase detalii despre oferte venite de pe întregul mapamond şi afaceri parafate pe spatele Nadiei de FRG şi Consiliul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport (CNEFS).

„Pe piaţa americană a apărut o carte cu aspecte din pregătirea Nadiei de pe urma căreia un român fugit, Grumezea, ar fi cîştigat milioane de dolari. E necesară o analiză din partea ambasadei din SUA"
- document din arhiva Securităţii

În februarie '85, o companie japoneză înainta la Bucureşti proiectul unui film artistic în care Comăneci trebuia să joace rolul Zeiţei Mătăsii:d  într-o ecranizare a unui roman clasic nipon. Producătorii puneau pe masă 30.000 de dolari pentru a o avea pe Nadia în distribuţie, cu 14 zile de filmări. Partea română intenţionează să solicite o sumă mai mare", apare precizarea în nota de la CNSAS.

nadia comaneci 13 +16 FOTO

Nadia Comăneci | Supersportiva din 2177

De asemenea, două firme americane propuneau în '78 realizarea unui serial de desene animate, intitulat „Super Jock Center", în care Nadia urma să fie căpitanul unei echipe de cinci supersportivi din anul 2177, aflaţi în competiţie cu formaţii de pe alte planete: „Dacă partea română acceptă, urmează să se discute drepturile băneşti ce revin federaţiei de gimnastică".

Nadia Comăneci | Păpuşa şi restaurantul

Alte piste financiare deosebite s-au deschis tot dinspre SUA. Un cetăţean român a cerut la CNEFS permisiunea de a ataşa numele Nadiei la restaurantul său din Michigan, oferind lunar 5% din venitul net al afacerii sale!

Iar compania Caramma Productions a venit cu ideea producerii unei păpuşi „Nadia". Drepturile pentru FRG: 120.000 de dolari, 3% din vînzarea jucăriei şi 2% din accesorii!

Nadia Comăneci | Peliculă interzisă

Securitatea a încercat să blocheze, fără succes, distribuirea unui lung metraj despre viaţa Nadiei, realizat în '84 cu actori americani de compania "Dave Bell". Producţia era propusă pentru festivalul de la Cannes, :O iar reprezentanţii de peste Ocean au cerut de la Bucureşti avizul de a prezenta filmul pe piaţă, solicitînd şi prezenţa sportivei la premiera din Franţa.

Refuzul a fost categoric: "Specialiştii români consideră că filmul prezintă aspecte care afectează prestigiul internaţional al gimnastei şi supradimensionează contribuţia familiei Karoly, căreia i se face publicitate. Cuprinde scene compromiţătoare privind activitatea extrasportivă a gimnastei".

125.000 $au oferit companiile TV americane ABC şi NB pentru a obţine de la CNEFS exclusivitatea transmiterii şi redistribuirii festivităţii de retragere a Nadiei, din '84, de la Bucureşti

100.000 $a încasat FRG de pe urma a două demonstraţii în Venezuela ale lotului de gimnastică, în frunte cu Nadia

"În SUA s-au tipărit afişe şi cărţi poştale cu Nadia. Se presupune că persoane din delegaţiile care au vizitat SUA cu ocazia turneelor de gimnastică ar fi dat o asemenea dezlegare"
 - document Securitate

Citește și alte știri despre Nadia Comăneci:

Nadia Comăneci, entuziasmată de Larisa Iordache și Ana Bărbosu: „Exerciţiul ei este competitiv mondial şi olimpic la medalie”

„Băi Nadia, Bela ăla ți-a dat vreo palmă când aveai 5-6 anișori?!” » Ion Țiriac dezvăluie o discuție sensibilă

VIDEO Sacrificiile incredibile făcute de Nadia Comăneci: „I-au dat o frunză de salată și un ceai. Atât! Era vânătă la față, săraca”

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (6)
 •  20 Iunie 2009, 01:04

nadia the best

 •  19 Iunie 2009, 16:14
Postat de pe 19 Iunie 2009, 11:41

daca nu era ceusescu cu comunismul lui nu mai era nici o nadie ,nici un fotbal ,nimic ca acum, asa ca lasati o moarta

bai, ce minte ingusta ai...exact ca a unui comunist...te mai manisfestai ca un taran pe vremea lu "ceasca"? gandeste si apoi vorbeste!

 •  19 Iunie 2009, 12:03

Daca va pasa (prea mult, poate) de sport, ce pusca mea tot ii publicati si invitati pe la cele x tv gsp pe bekalioti? 100% din cititorii on-line sunt impotriva bekalizarii, dar voi, din prea multa dragoste si (ne)pasare de sport le tot cantati osanale. Plini de penibil sunteti.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează