GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  INVESTIGAŢIE GSP

MAFIA TAXIURILOR » Patrula taximetriştilor » Cum veghează şoferii ca în parcările destinate lor să nu pătrundă maşinile cu licenţe de Ilfov

Articol de , - Publicat vineri, 28 martie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 28 martie 2014 00:22

Şoferii de taxi independenţi din Bucureşti şi-au pus un cort în faţa magazinului Unirea. Mesajul lor este clar: "Opriţi evaziunea fiscală din taximetrie!"

În mijlocul Bucureştiului, aproape de kilometrul 0, pe trotuarul din faţa magazinului Unirea se află un cort. Acolo nu se acordă asistenţă medicală, nu se dă nimic gratis şi nici nu se face campanie electorală. Trecătorii privesc curioşi, dar nimeni nu se încumetă să-ntrebe ce se petrece.

În interiorul cortului găsim 4 bărbaţi, îmbrăcaţi cu veste fosforescente, inscripţionate. Sînt voluntari şi fac parte dintr-un ONG. Scrie pe vestele lor acest lucru. O pancartă lămureşte misterul: "Opriţi evaziunea fiscală din taximetrie!".

Muncesc în ture
Scopul prezenţei lor acolo? "Monitorizare Activitate Taxi", iar oamenii spun că au mult de lucru. Pe rînd, fiecare îşi face "tura": "Trebuie să mai muncim şi noi, ne mai schimbă colegii cînd e nevoie", povestesc bărbaţii.
Chiar lîngă cort, se întinde o imensă parcare, destinată exclusiv taxiurilor.

E doar o mare galbenă de maşini care au licenţă de Bucureşti, fie că aparţin fimelor de profil din Capitală, fie că sînt independenţi. Printre ele, se mai strecoară periodic o maşină cu numere de Ilfov.

"Stăm de dimineaţă pînă seara. În permanenţă aici există patru oameni. Toţi sîntem taximetrişti independenţi din Bucureşti şi luptăm pentru oprirea evaziunii fiscale din taximetrie, indiferent cine o face: bucureştenii sau ilfovenii", a povestit Radu Viorel, preşedintele Asociaţiei Taximetriştilor Independenţi.

"Poliţia doar îi goneşte"
Apariţia unui taxi de Ilfov în parcarea destinată taxiurilor îi captează atenţia preşedintelui. Taximetristul este invitat să părăsească zona. În situaţia în care acesta refuză să plece, oamenii cu veste anunţă Poliţia Locală. Conform articolului 52, aliniatul 3, litera v) din Legea 38/2003, amenda este între 1.000 şi 5.000 de lei.

Un taximetrist cu licenţă de Ilfov are voie să-şi desfăşoare activitatea şi în Bucureşti în situaţia în care un client doreşte să ajungă în Capitală, după care trebuie să se întoarcă în comuna sau oraşul din Ilfov de care aparţine dacă se află în timpul programului.

În nici un caz nu are voie să staţioneze în spaţiul rezervat taximetrelor de Bucureşti: "Degeaba e scris în lege, nu prea sînt amendaţi. Mai degrabă sînt poftiţi de către oamenii legii să parcheze pe sensul opus", a explicat unul dintre taximetrişti.

Protestul lor a început pe 17 martie şi n-au de gînd să-şi strîngă cortul prea curînd.

"Caietul de opinii"
În cort, aşezate pe masă, se află o condică şi un pix: "Acesta este «Caietul de opinii». Foarte mulţi taximetrişti coboară din maşini cînd văd pancarta. Vin să ne întrebe despre ce e vorba. La final, fiecare îşi expune părerea despre campanie.

Caietul nu e destinat exclusiv taximetriştilor, oricine poate veni să ajute. E un fel de petiţie mai complexă. A prins la foarte multă lume! Nu o să ne oprim aici, zilele următoare avem programată o întîlnire la Prefectură şi Primărie", explică Radu Viorel.

7806 este numărul taxiurilor bucureştene care funcţionează cu autorizaţie

"Poliţia ne-a promis prin comunicate oficiale că problemele vor fi rezolvate. Pe hîrtie totul e corect. Necazul e că nu se aplică nimic din ceea ce e scris în lege" (Radu Viorel, preşedintele Asociaţiei Taximetriştilor Independenţi)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
spivak
spivak  •  29 Martie 2014, 10:23

Cât a fost scorul?

mrjuve
mrjuve  •  28 Martie 2014, 13:08

Atat timp cat fiul primarului general are 200 de masini cu licenta de if bagate la pelicanul, nimeni nu va face nimic. Deasta nici nu se vrea scoaterea lor din bucuresti iar domnu primar sustine ca Bucurestiul va deveni metropola.

steaua.libera
steaua.libera  •  28 Martie 2014, 12:57

Mare parte a taximitrestilor sunt fix pleava societatii.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează