GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  JOCURI DE NOROC

Specialistă care îi consiliază pe dependenții de jocuri de noroc: „Capcana dependenței e că îngustează atenția și mintea persoanei. Apoi, apar depresia și gânduri de suicid” + Care e profilul dependentului

Specialistă care îi consiliază pe dependenții de jocuri de noroc: „Capcana dependenței e că îngustează atenția și mintea persoanei. Apoi, apar depresia și gânduri de suicid” + Care e profilul dependentului
Specialistă care îi consiliază pe dependenții de jocuri de noroc: „Capcana dependenței e că îngustează atenția și mintea persoanei. Apoi, apar depresia și gânduri de suicid” + Care e profilul dependentului

Articol de - Publicat joi, 09 noiembrie 2023 07:00 / Actualizat joi, 09 noiembrie 2023 13:51

GSP prezintă astăzi al doilea episod al dialogului pe care psihologa și psihoterapeuta Raina Șaguna l-a avut la Radio România Cultural, unde a fost invitată pentru a vorbi despre dependența de jocurile de noroc.

În prima parte a interviului realizat de ziarista Corina Negrea, Șaguna a spus că "Nimeni nu alege să devină dependent" și a explicat mecanismul "păcănelelor" și pariurilor.

Raina Șaguna este psiholog și psihoterapeut cu expertiză în zona persoanelor dependente de jocuri de noroc.

Oamenii afectați de comportamentul de joc de noroc excesiv trec prin următorul ciclu:

  1. Înainte de a juca, ei simt o tensiune puternică.
  2. În timp ce joacă, simt plăcere sau eliberare.
  3. După ce au jucat, simt regret, rușine sau vinovăție, adică o suferință emoțională.
  4. Trebuie să reînceapă jocul pentru a simți din nou plăcere și a reduce suferința.

În partea a doua a dialogului, Șaguna vorbește despre 3 direcții importante:

1. Cum se produce dependența

2. Care e profilul celor care devin dependenți

3. Cum se poate face prevenție

Raina Șaguna: „Semnele apar gradual”

"Cum recunoaștem persoana dependentă, iar semnele acestea apar gradual sau de la un anumit moment?", a fost întrebată psihoterapeuta respectivă, care a explicat pe larg: "Semnele apar gradual. Dependența debutează ca o plăcere, ca o ocazie de distracție, o plăcere nevinovată, o activitate de socializare. 

Iar inițial sumele investite sunt minime, dar și timpul în joc este mic. Însă pe măsură ce jocul continuă, persoana inevitabil ajunge în etapa în care își dorește câștigul foarte mult. Pentru asta crește sumele pentru care pariază, dar aceste sume încă nu devin problematice pentru el. 

Are însă o disciplină în legătură cu jocul. Timpul este limitat. Pe măsură ce jocul continuă, se ajunge în etapa în care pornesc să apară pierderile".

Raina Șaguna: „Aici apare lipsa controlului”

Din acest moment, pentru cel aflat în situația descrisă, lucrurile încep să se complice: "Persoana începe să mintă, să ascundă aceste pierderi și urmărește recuperarea acestora. Omul devine absent în familie, în profesie, devine ușor iritabil sau chiar agresiv dacă se află în imposibilitatea de a juca. 

Este etapa în care apar datoriile, amanetul sau poate chiar acțiunile ilegale pentru a obține bani de joc. Aici apare lipsa controlului".

Capcana pe care o întinde dependența este faptul că începe să îngusteze și să concentreze atenția și mintea persoanei într-o singură direcție. Aceea a câștigului
Raina Șaguna, psiholog și psihoterapeut

„Depresia începe să se instaleze”

Ce urmează pentru cel care, practic, a devenit dependent de jocuri de noroc? "Se creează un alt stil de viață, al jucătorului, care nu duce la echilibrul persoanei, ci mai degrabă la înstrăinare de sine sau tulburări de identitate. Un semnal de alarmă apare atunci când începe să riște banii, economiile familiei sau banii alocați cheltuielilor administrative. 

Când apar împrumuturile și el ascunde lucrul ăsta. Când începe să vândă sau să amaneteze obiecte personale de valoare pentru a juca și, implicit, pentru a acoperi datoriile. Sigur că într-un context de tipul ăsta apar conflictele în familie, persoana minte foarte tare în legătură cu acțiunile sale. 

Toată situația creează sentimente de vinovăție, de rușine de cele mai multe ori. Depresia începe să se instaleze. Chiar și gânduri și tentative de suicid".

„Au o plăcere orientată către asumarea riscului”

Psihologa a fost rugată să facă și un profil, dacă există așa ceva, al celor care devin mai ușor dependenți de jocuri de noroc. "Sunt mai degrabă persoane competitive, persoane preocupate de imagine, de ceea ce cred ceilalți despre ei. Ei văd banii ca o sursă a tuturor problemelor lor, dar și o rezolvare a acestora. 

Sunt oameni mai degrabă imaturi din punct de vedere emoțional, sunt sensibili la stres, au o toleranță foarte scăzută la frustrare și la plictiseală. Au o plăcere orientată către asumarea riscului. Sunt oameni mai degrabă căutători de senzații, de acțiune. Și foarte sensibili la stres", a spus specialista în dialogul de la Radio România Cultural.

Șaguna a fost întrebată și dacă a întâlnit, în rândul persoanelor pe care le-a consiliat, cazuri în care unii să fie raționali în viața profesională și când vine vorba despre jocurile de noroc să-și piardă uzul rațiunii. "Da, se poate întâmpla acest lucru, dar este o situație care durează până în stadiile avansate ale dependenței. Poți ține limitele până la un moment dat. De la care încolo, totul se dezintegrează".

Dependenții pot fi funcționali din punct de vedere profesional până în punctul în care ajung să piardă controlul cu privire la jocuri. În momentul acela, atenția, concentrarea, preocuparea lor se orientează exclusiv asupra jocurilor și a căutării surselor de bani pentru a-și acoperi datoriile sau pentru a juca în continuare. Atunci, zona profesională începe să fie afectată
Raina Șaguna, psiholog și psihoterapeut

„Dependența debutează în adolescență și de cele mai multe ori”

Șaguna a discutat și despre unde ar trebui acționat, ca prevenție, pentru a împiedica apariția cazurilor de dependență. "Dependența debutează în adolescență și de cele mai multe ori la această prima dată când persoana ajunge să joace este însoțită de cineva care știe despre ce e vorba. Cineva care orientează către activitatea asta. 

Deci ei nu merg, nu aleg de bunăvoie de unii singuri. Anturajul din perioada adolescenței este de mare importanță, dar senzația pe care ei o simt la prima experiență, aceea este cea care îi aduce, în timp, înapoi în zona de joc. Vezi legătura între ceea ce simte persoana respectivă și această activitate de joc. Se creează acea conexiune neuronală și aceea senzație foarte puternică spre jocuri de-a lungul vieții", a susținut ea.

Specialista susține că depistarea dependenței se poate face repede și că o depistare din timp ajută la rezolvarea calificată a problemelor.

Dacă aveți probleme legate de jocurile de noroc sau alte posibile dependențe, puteți apela la unul din cele 95 de centre de dezintoxicare pentru jocuri de noroc din Europa.

*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00, la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau oricând prin e-mail la [email protected]

*Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim-ajutor psihologic puteți contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă nonstop. 

*În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.

VIDEO În direct la GSP Live, Dorin Goian recunoaște că a pariat: „La Glasgow, aveam doi jucători care puneau pe tablă cotele pentru meciurile din ziua respectivă”

Citește și: 

RMN-ul a confirmat astăzi: Dennis Man s-a accidentat și NU va juca în „dubla” decisivă pentru calificarea la Euro 2024!
Israel - România
RMN-ul a confirmat astăzi: Dennis Man s-a accidentat și NU va juca în „dubla” decisivă pentru calificarea la Euro 2024!
Certat de Federație, Bourceanu își menține declarațiile: „Inadmisibil! Voi spune mereu ce văd și ce s-a întâmplat de fapt”
MINIFOTBAL
Certat de Federație, Bourceanu își menține declarațiile: „Inadmisibil! Voi spune mereu ce văd și ce s-a întâmplat de fapt”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
VanBasten1989
VanBasten1989  •  09 Noiembrie 2023, 14:10

La fel se inampla si cu dependenta de galeriile foto din articolele Andrei Mocanu/Cristinei Pirvu...i***. Devii o leguma de barbat. Cutremurator.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

fan_nordjylland
fan_nordjylland  •  09 Noiembrie 2023, 13:56

Mai bine ai vorbi cu domn ministru Ciolacu sa ne spuna cum au fost pagubiti milioane de romani , de firma de asigurari Euroins ! Pe el il intereseaza de FCSB ca nu joaca in Ghencea !! In ce tara traim , ne fura si ne omoara astia fara sa pateasca nimic !! Mi-e scarba ca sunt roman !! Donez nationalitate de roman , nu mai am nevoie !!

cpt.ahab
cpt.ahab  •  09 Noiembrie 2023, 12:28

E valabilă treaba asta pentru orice patimă. Treptat, omul ajunge sa fie rob al acestei patimi și de aici se ajunge la multe nenorociri. Din păcate, societatea modernă pune banii și plăcerea pe primul plan, ceea ce duce la decăderea omului. Așa s-au prăbușit marile imperii, nu militar, ci prin slăbirea individului din cauza patimilor. Sportul, care-i o activitate benefică, e infestat de reclame la patimi: jocuri de noroc, alcool, tutun, gaming.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează