GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CHRISTIAN VIERI

Un golgeter şi o revenire forţată » Bobo Vieri se întoarce pe gazon!

Articol de GSP - Publicat vineri, 31 decembrie 2010 00:00

Un atacant se diferenţiază de ceilalţi jucători prin luciditatea de care trebuie să dea dovadă în faţa porţii. Acele sutimi de secunde care fac diferenţa de cele mai multe ori.

Christian Vieri a fost unul dintre atacanţii de clasă din ultimul deceniu. Din cîte se pare însă, Bobo şi-a mai pierdut în timp din această luciditate.

Un atacant se diferenţiază de ceilalţi jucători prin luciditatea de care trebuie să dea dovadă în faţa porţii. Acele sutimi de secunde care fac diferenţa de cele mai multe ori.

Christian Vieri a fost unul dintre atacanţii de clasă din ultimul deceniu. Din cîte se pare însă, Bobo şi-a mai pierdut în timp din această luciditate.

O ştire a făcut înconjurul lumii zilele acestea. Într-o perioadă în care fotbalul îşi reduce din turaţie, surprizele nu lipsesc niciodată. Una din ele este decizia lui Christian Vieri de a reveni pe teren. Din Italia în Spania, din Anglia în Germania, toate ziarele scriau despre decizia unui jucător care a reuşit să-l impresioneze şi pe marele Pele, fiind inclusă pe acea listă faimoasă alcătuită cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea FIFA.

DE LA RETRAGERE LA REVENIRE
Ajuns între timp la 37 de ani, Vieri a lăsat în urma sa multe realizări, la mai toate cluburile pe la care a trecut şi care nu au fost puţine. Născut într-o familie de fotbalişti, tatăl său, Roberto, a mers să-şi încheie cariera în Australia, locul unde Bobo şi fratele sau, Max, au început să-şi arate pasiunea pentru fotbal.

Timpul a trecut, iar Max a reuşit să devină jucător în naţionala Australiei în timp ce Christian începea să facă senzaţie în Italia. A fost la un pas să ajungă în această vară în Premier League, după ce s-a antrenat cu Blackburn Rovers.

Ar fi fost cadoul perfect de retragere. Nu a fost să fie, iar Vieri se pare că va debuta pe 10 ianuarie în tricoul brazilienilor de la Boavista, în campionatul regional al Rio de Janeiro. Lucrurile par a fi puse la punct: "Discuţiile în ceea ce priveşte salariul sînt încheiate. Este bine din punct de vedere fizic. Înainte de a începe campionatul, va îmbrăca tricoul şi va susţine o conferinţă de presă". O echipă modestă pentru un jucător cu o carieră atît de mare.

Vieri părea a se distra după retragere. Fotografiat de mai multe ori pe plajă, Bobo arăta că s-a despărţit definitiv de fotbal.

COLECŢIONAR DE ECHIPE
Vieri a fost un jucător căruia nu i-a plăcut monotonia. De aceea a schimbat în cariera sa nu mai puţin de 13 echipe. Doar două au fost însă din afara Italiei.

1. TORINO. 1991-1992
Pe atunci un tînăr talentat care vroia să se afirme după ce veniseră din Australia. Torino avea să fie clubul cu care Vieri a debutat în Serie A.

2. PISA. 1992-1993
După ce nu i-au fost oferite prea multe şanse la Juventus, Vieri a decis să semneze cu Pisa, pe atunci în Serie B.

3. RAVENNA. 1993-1994
La fel ca şi în precendetele aventuri, Bobo avea să stea aici doar un sezon. Era momentul în care începea să-şi arate instinctul de golgeter reuşind să marcheze de 12 ori.

4. VENEZIA. 1994-1995.
Avea să fie ultima echipă din liga a doua pe la care trecea Vieri înainte de a face pasul cel mare. A marcat şi aici 11 goluri.

5. ATALANTA. 1995-1996
Prima aventură la Atalanta a venit în sezonul 95-96. Vieri se întorcea în Serie A.

6. JUVENTUS. 1996-1997.
Era prima mare echipă din cariera sa. Acum avea să fie chemat la echipa naţională pentru prima oară. A cîştigat o Supercupă şi un campionat, pierzînd o finală de Liga Campionilor.

7. ATLETICO MADRID. 1997-1998.
Vieri părăsea pentru prima oară Italia. Un transfer reuşit pentru spanioli, Vieri find golgeterul campionatului în acel sezon cu 24 de goluri.

8. LAZIO. 1998-1999.
Se întoarce în Italia şi bifează un succes european.

9. INTER. 1999-2005.
Inter era primul club la care Vieri rămînea mai mult de un sezon. Aici s-a maturizat, s-a consacrat, devenind unul dintre atacanţii de marcă ai Europei în aceea perioadă. A reuşit să marcheze 103 goluri în Serie A, iar în sezonul 2002-2003 a fost golgeterul campionatului cu 25 de goluri în 23 de partide.

10. AC MILAN. IULIE 2005 - IANUARIE 2006.
Fără resentimente a semnat imediat cu marea rivală a lui Inter. Din nefericire pentru el însă nu a reuşit să se adapteze.

11. MONACO. IANUARIE - IUNIE 2006.
Dacă pînă înainte de episoul Inter, Vieri nu rămînea decît un sezon la echipele pe la care trecea, acum aventurile sale au devenit mult mai scurte. A jucat cîteva luni la Monaco, a bifat 7 partide în Ligue 1, s-a accidentat şi a pierdut Mondialul.

12. SAMPDORIA. 2006.
A venit, a semnat, a fost prezentat, dar a plecat în aceeaşi vară.

13. ATALANTA. 2006-2007.
După mai bine de un deceniu se întorcea la Atlanta. Mai mult accidentat a jucat doar 7 meciuri şi a marcat 2 golur.

14. FIORENTINA. 2007-2008.
Coleg cu Adrian Mutu în atacaul Fiorentinei, Vieri a reuşit şase goluri în campionat şi trei în Cupa UEFA.

15. ATALANTA. 2008-2009.
A revenit din nou la Atalanta, a prins 9 meciuri în care a marcat de 2 ori. Anunţa că se retrage la sfîrşitul sezonului.

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (1)
xstream
xstream  •  31 Decembrie 2010, 13:56

vieri,totti,inzaghi,maldini,pirlo si nu in ultimul rand del piero! exemple de fotbalisti italieni care inca si acum continua sa faca fata la cel mai mare nivel! BRAVO !!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează