GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  ACUZAȚII

EXCLUSIV Africani în probe acuză directorul unei campioane din Liga 1 de luare de mită și înșelăciune: “Ne-a luat 10.000 de euro să semnăm contracte, dar ne-a păcălit!” » Replica: “Au lăsat datorii la hotel”

Articol de - Publicat joi, 05 aprilie 2018 20:00

Marți, pe pagina de Facebook a clubului Astra, un african a postat două mesaje într-o limbă română aproximativă, rezultată probabil dintr-un Google Translate defectuos.

În cele două mesaje scrise “din toată inima”, îl acuză pe directorul sportiv de la Astra, Costel Lazăr, că a luat bani de la el și de la “frații” lui cu promisiunea că vor semna contracte de profesioniști în România, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

“Am scris mesajul ăsta astfel încât toată lumea știe că ești mito!”, scrie Gatch Diomande, care-și cere banii înapoi.

“Mito” înseamnă “ mită”.

mesaj pt lazar
Unul dintre mesajele postate de Gatch Diomande

Probe aranjate de un impresar fără acte

Gazeta l-a contactat pe autorul mesajelor. Aflat acum în India, în căutarea unei echipe, Diomande se recomandă fotbalist profesionist și spune că, în noiembrie 2016, el și alți patru jucători tineri din Coasta de Fildeș au venit pentru probe de joc la campioana României din acel moment, Astra.

Contactul dintre jucătorii crescuți de Issia Wazy, echipă ivoriană din liga secundă, și clubul din Liga 1 a fost realizat de fostul jucător de la FC Argeș, Oumar Faye, care-l numește “tatal meu” pe directorul sportiv de la Astra, Costel Lazăr. Faye a apelat la un impresar fără licență FIFA, Bamba Y. Ladji, care a organizat deplasarea în România.


În 3 luni, cât a stat la FC Argeș, Oumar Faye s-a aflat o singură dată în lot, dar nu a fost folosit

Jucătorii au plătit vizele obținute de la Ambasada României din Nigeria și biletele de avion și au stat în România la probe nu mai puțin de trei luni!

Acestea sunt faptele asupra cărora Costel Lazăr, Faye, Ladji și jucătorii au căzut de acord.

De aici, încep divergențele.

“I-am dat 10.000 de euro să semnăm”

Gatch Diomande povestește că, ajunși în România, fotbaliștii au mers la Ploiești, unde au fost cazați la un hotel. “Nu-mi mai aduc aminte numele, dar acolo mâncau jucătorii de la Astra. Lazăr ne-a spus să stăm întâi la hotel până ne găsește el o casă”.

Cei cinci, Gatch Diomande, fratele lui, Droh Diomande, Seydou Kourouma, Aristide Deboy Tahadebauhy și Oumar Cisse, au început probele-maraton și - susține Gatch - la final au fost anunțați de Costel Lazăr că testele au foarte foarte bune.


Gatch Diomande, în tricoul Astrei

“Costel Lazăr ne-a cerut poze și actele de identitate și ne-a spus că vom semna contractele. Ne-a cerut și 2.000 de euro de fiecare pentru o taxă. I-am dat 10.000 de euro. N-am mai semnat niciun contract, apoi a trebuit să plecăm pentru că ne expira viza, dar banii nu i-am mai primit”, susține fotbalistul în vârstă de 20 de ani.

Colegul și prietenul său, Seydoi Kourouma, adaugă: “La un moment dat, am evoluat în niște meciuri amicale cu echipe din liga a doua. Cei de acolo ne-au plăcut. Lazăr ne-a spus că ne poate ajuta să semnăm la liga a doua din România, dar că trebuie să plătim niște taxe pentru a semna. Ne-a zis că sunt mai multe echipe la care ne poate plasa. A luat banii la hotelul unde ne-a cazat”.


Seydou Kourouma în România

Lazăr: Au lăsat datorii de 4.100 de euro

Contactat de Gazetă, Costel Lazăr - fost fotbalist important la Petrolul - confirmă că africanii au evoluat în amicalele cu Petrolistul Boldești și CS Blejoi, dar neagă acuzațiile:

“Nu am pus mâna pe niciun ban de-al lor, dimpotrivă, au rămas datori pe aici vreo 4.100 de euro la restaurantul unde au mâncat. Mă întreabă pe mine șeful de acolo: “Banii, banii…”. Nu au acceptat să stea la hotelul clubului. Au zis că vor intimitate, vor la o pensiune, vor nu știu ce. Le-am aranjat la o pensiune în Ploiești, le-am aranjat un preț derizoriu, ceva gen 7 euro de persoană, plus 20 de lei masa. Li s-a asigurat transport la antrenament pe care l-am plătit eu personal, din banii mei. Eram obligat să le asigur transportul, măcar. La plecare nu au plătit”.

Pensiunea se numește Casa Dacica și apare și într-una dintre pozele trimise de Gatch Diomande reporterilor Gazetei. “Acolo mai duceam jucători care veneau să semneze, până le dădeam apartament. Ulterior, acolo am dus echipa a doua să mănânce”, explică Lazăr alegerea.


Gatch Diomande la Casa Dacică

Costel Lazăr i-a îndreptat pe reporteri către administratorul localului, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Directorul sportiv de la Astra susține că în ultimele zile a primit inclusiv mesaje de amenințare de la Gatch Diomande, dar a refuzat să le arate reporterilor: “Avocatul spune că nu vi le pot da. Îi voi da în judecată pentru că nu accept denigrarea. O să le cer banii pentru pensiune, un euro daune morale si un euro pentru taxi. Si le voi cere să dea dezmințire”.

Faye: Costel nu minte

Costel Lazăr spune că jucătorii au venit prin impresarul Oumar Faye. Aflat în Coasta de Fildeș, Faye - jucător la FC Argeș pentru doar trei luni în anul 2008 - spune că nu el este impresar, ci prietenul său: “Nu sunt eu, e Bamba Ladji, prietenul meu, dar nu este agent acreditat”.

Faye declară că are încredere totală în Costel Lazăr: “Nu e adevărat că le-a cerut bani. Costel nu mă minte. El a fost tatăl meu. Am greșit, și Bamba a greșit cu ei. Jucătorii nesinceri nu sunt jucători. Din România au vrut să se ducă nu știu unde, în Franța. Bamba i-a trimis direct în Coasta de Fildeș. Dacă jucătorii nu au fost buni se întorc acasă”.

De la probe a trecut aproape un an și jumătate. Jucătorii s-au întors toți acasă.

Surprinzător, după apariția mesajelor, Costel Lazăr spune că, probabil, unul dintre africani va veni în vară la Astra. “Dintre cei cinci, unul a corespuns. Cred că o să-l aducem anul ăsta în vară. Aristide Diomonde…cred”.

Printre cei 5 există doi Diomande - exact frații care-și cer banii - și un Aristide Tahadebauhy, dar niciun Aristide Diomande.


Aristide Tahadebauhy pe stadionul Petrolul

Amenințări cu poliția ivoriană

Cei doi frați care au postat pe Facebook sunt amenințați cu tribunalul, iar Oumar Faye spune că Bamba Ladji a depus la ministerul de Interne din Coasta de Fildeș și o plângere împotriva lor:

“Au plecat fără să plătească, Costel are probleme acolo din cauza asta, iar eu trebuie să plătesc acum banii la hotel. Bamba a făcut reclamație la poliție, care îi caută”.

“V-au arătat probele? Nu? Atunci e o problemă. Am fost la ministerul de Interne din Coasta de Fildeș să fac o plângere împotriva lor. Tot ce spun e o minciună”
Bamba Ladji, impresar ivorian fără licență

La 24 de ore după ce a declarat că a mers să depună plângere, Bamba Ladji a fost întrebat de reporteri dacă poate arăta documentul oficial: “Nu facem plângerea aici. Am raportat doar ce s-a întâmplat”.

Din India, Gatch Diomande spune că, din contră, Bamba Ladji este cel căutat de poliție:

“Am făcut o plângere contra lui în Coasta de Fildeș. L-am contactat de multe ori pe Costel Lazăr și de fiecare dată ne-a zis să așteptăm. Au trecut aproape doi ani și nu am văzut banii. Am obosit. Avem nevoie de bani. Eu și fratele meu trebuie să plătim pentru a ne găsi echipe în Europa. Acum am încercat în India”.

Seydou Kourouma spune că “familia mea este descurajată. Ai mei au cheltuit economiile făcute de-a lungul anilor pentru ca fiul lor să reușească. Acum, trecem printr-o situație dificilă”.

Exploatarea tinerilor africani, problemă mondială

Potrivit organizației Culture Foot Solidaire - susținută de FIFA - “pretinși impresari momesc anual peste 15.000 de tineri africani cu promisiunea falsă a unor contracte profesioniste”. Președintele CFS, fostul internațional camerunez Jean-Claude Mbvoumin, spune că familiile jucătorilor sunt exploatate pentru sume care ajung și la 10.000 de euro: “În Africa, există visul de a ajunge Drogba, Eto’o sau Yaya Toure, iar familiile vor să împlinească visul copiilor. Pentru asta, îi lasă în compania unor necunoscuți. De multe ori, copiii refuză să se mai întoarcă de rușine, pentru că părinții lor și-au vândut chiar și casa pentru a plăti intermediarul. În Africa, 80 la sută dintre tineri sunt produși de academii neoficiale, iar traficanții de persoane, intermediarii și agenții falși lucrează cu aceste academii”.

Cine este Costel Lazăr

Actual director sportiv de la Astra și om de încredere al patronului Ioan Niculae, Costel Lazăr (55 de ani) a fost jucător la Petrolul la începutul anilor ‘90, apoi - pentru o scurtă perioadă - a și antrenat echipa din Ploiești. Trecut la Astra, Lazăr a fost mai întâi scouter, dezvoltând relații bune cu impresari străini. El este creditat cu aducerea japonezului Takayuki Seto. Ulterior, a ocupat funcția de director sportiv, director general, revenind pe postul de director sportiv. Acum 3 ani, Lazăr (foto) a fost acuzat de antrenorul Marius Șumudică de lipsă de respect după ce a declarat că la Astra nu sunt probleme financiare.


Costel Lazăr

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
812031735500378
Ddanny Ddanny  •  06 Aprilie 2018, 02:31

auzi la costelus lazar..cica au facut datorii de 4000 de euro la restaurant..;)))))))))))))))....da ce au mancat in fiecare zi...bizon si crocodil cate 2 pe zi??..::)))))))))...ba da ..e amuzant lazar asta nici nu stie sa minta...ba baiatule lazar ..da cat era ciorba acolo..100 euro pe zi??..:)))))))))))..hai frate dale banii inapoi nu vezi ca sunt si ei amarati ..porkule :)))

gelu.eftimie
gelu.eftimie  •  05 Aprilie 2018, 21:36
Postat de sala_dalles pe 05 Aprilie 2018, 21:18

Pun pariu ca cei doi romani care au hacuit capra neagra de la gradina zoologica din berlin tineau cu o echipa din bucuresti .

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sala_dalles
sala_dalles  •  05 Aprilie 2018, 21:18

Pun pariu ca cei doi romani care au hacuit capra neagra de la gradina zoologica din berlin tineau cu o echipa din bucuresti .

Vezi toate comentariile (7)
Comentează