GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  SUPERBET

Revin nume legendare în primele patru ligi europene

Articol de GSP - Publicat miercuri, 22 iulie 2020 15:55 / Actualizat miercuri, 22 iulie 2020 16:14

Nu puțini antrenori afirmă că o promovare în prima ligă poate fi echivalată cu cucerirea unui titlu. Diviziile secunde din marile țări fotbalistice sunt adevărate infernuri, Serie B fiind în mod structural un adevărat exemplu de campionat dur. În vara acestui an, am asistat la câteva promovări interesante, unele dintre ele generând un entuziasm global, cum e cazul celor de la Leeds United.

de Levente Balint

Anglia / Leeds United, dincolo de Marcelo Bielsa 

”Nebunul” (cu sau fără ghilimele) Marcelo Bielsa a devenit un adevărat hit mondial după ce i-a readus pe ”păunii” din Yorkshire în elită, după o pauză traumatizantă de 16 ani. Promovarea lui Leeds United este însă și o lecție de răbdare, încredere și modestie, dincolo de carisma argentinianului.

Clubul la care au jucat de-a lungul vremii Cantona, Bremner sau Lorimer are în vitrină trei titluri naționale (ultimul fiind cucerit în 1992), o Cupă a Angliei, două Supercupe și două Cupe ale Orașelor Târguri. În 2001, Leeds juca în semifinalele Champions League, ”gașca nebună” a lui Kewell sau Smith încântându-i pe microbiști. Datoriile clubului, acumulate sub conducerea lui Peter Ridsadale, au dus la vânzarea unor jucători exponențiali ca Rio Ferdinand la Manchester United, sumele obținute fiind insuficiente pentru ca gruparea din Yorkshire să evite retrogradarea în 2004. Ulterior, clubul a ajuns sub administrare judiciară, iar între 2007 și 2010 a evoluat în cel de-al treilea eșalon! E drept, au mai fost și evenimente bune în acești ani, în 2009/10 Leeds eliminând-o pe Manchester United în FA Cup! 

Când în mai 2017, businessman-ul italian Andrea Radrizzani a achiziționat în totalitate clubul, a început o nouă eră. După ani de chin, stadionul ”Elland Road” a revenit în proprietatea lui Leeds.

De asemenea, ”păunii” au fost preluați pe 15 iunie 2018 de Marcelo Bielsa. Argentinianul a ratat promovarea anul trecut după ce în semifinalele din ”play-off” a cedat în fața lui Derby County, dar anul acesta clubul din Yorkshire și-a asigurat în sfârșit accesul în Premier League. În total, înaintea ultimei etape, ”albii” au adunat 90 de puncte din 45 de runde, adică o medie de exact două puncte/joc. Cu 35 de goluri primite, Leeds avea cea mai bună apărare înaintea ultimei runde, iar cifrele trupei lui Bielsa relevă echilibrul și controlul manifestat de trupa de pe ”Elland Road”: din 45 de jocuri, doar 15 partide ale ”păunilor” au avut ”Over 2,5 goluri” (pariul 3+ la Superbet). Finișul sezonului a fost magnific: Leeds a pierdut un singur meci în ultimele 14 etape, un 0-2 la Cardiff, pe 27 iunie!

Cel mai bun marcator al echipei din sezonul 2019/20 a fost Patrick Bamford (26 de ani), cel care a punctat de 16 ori în Championship pentru ”păuni”. Bamford, fost internațional de tineret al Angliei, este cotat acum la aproape 7 milioane de euro. Și abia așteptăm să-l vedem pe Bielsa în Premier League, nu? Iar dacă patronul Radrizzani va reuși să-i aducă pe Ibrahimovic sau Cavani, așa cum se zvonește, atunci elita engleză va fi și mai spectaculoasă! Deschide cont la Superbet și obține Bonusul de Bun Venit!

Bundesliga / Arminia, stăpână acasă și triumful unui american în Germania

Fosta campioană europeană Hamburger SV mai stă un an în liga a doua, după ce actualul sezon de 2. Bundesliga a fost controlat de Arminia Bielefeld. Formația din Renania de Nord - Westfalia va bifa cea de-a 18-a ediție de Bundesliga din istoria ei, având cifre spectaculoase după terminarea stagiunii 2019/20. Arminia a încheiat sezonul cu 68 de puncte, cu zece mai multe decât principala urmăritoare, VfB Stuttgart, consemnând numai două eșecuri în tot sezonul. Asta după ce trupa din Bielefeld a promovat în 2. Bundesliga în 2015, petrecând trei sezoane din acest deceniu în eșalonul trei! Tehnicianul care a reușit promovarea este Uwe Neuhaus (60 de ani), cel care până acum a activat mai mult la formații din afara elitei. El va debuta practic ca tehnician în Bundesliga, singura lui tangență cu topul german fiind în 2002, când a lucrat cu Mathias Sammer în sezonul titlului cucerit cu Borussia Dortmund. Arminia a avut cifre senzaționale în deplasare: nouă victorii, șapte egaluri și o singură înfrângere, cu 33 de goluri înscrise ”afară”! Promovarea Arminiei are și o componentă de tradiție, demnă de amintit. Cu 21 de goluri stagionale, atacantul Fabian Klos a fost arma esențială în ofensivă. Ajuns la 32 de ani, vârful de 1,94 metri joacă neîntrerupt din 2011 la ”Die Blauen”! 

Ca și în cazul antrenorului său, a sosit vremea debutului în Bundesliga pentru Klos! Al doilea loc promovabil a fost obținut de VfB Stuttgart, un nume de legendă care se mândrește cu cinci titluri, ultimul cucerit în 2007. 

În urmă cu un deceniu, Stuttgart juca în grupele Champions League, dar în ultima decadă a suferit două retrogradări! ”Șvabii” au obținut 58 de puncte în 2019/20, promovarea lor fiind însă mai tumultuoasă. În decembrie 2019, Stuttgart era preluată de Pellegrino Matarazzo. Născut în 1977 în Wayne (New Jersey), Matarazzo, stabilit la vârsta de 23 de ani în Germania, va deveni primul tehnician din Bundesliga născut și dezvoltat ca fotbalist în SUA. 

Ascensiunea lui este fulminantă, după ce el a lucrat la echipele de juniori și tineret ale lui Nurnberg, iar la Hoffenheim a fost ”secund”! Cât privește drumul revenirii spre prima divizie, Stuttgart a fost mult mai concentrată acasă, fiind cea mai bună trupă din jocurile de pe teren propriu, cu 38 de puncte din 17 partide de pe teren propriu. Descoperă cea mai bună ofertă de pariuri sportive din România! 

Spania / Revenire după un an și promovarea lui ”Simeone de Segunda”! 

SD Huesca revine după un singur sezon în eșalonul secund, terminând Segunda Division ca lider, cu 70 de puncte, la cinci lungimi de locul 3, cel care obligă la un turneu de baraj. Aragonezii au petrecut anul 2018/19 în prima ligă, retrogradând la capătul întâiului lor sezon de elită. Se pare că acel an i-a maturizat, gruparea din Huesca reușind să gestioneze cu bine un sezon complicat în care a avut de luptat cu cluburi ambițioase și puternice ca Almeria și Zaragoza. 

Huesca a devenit campioana La Liga 2 sub comanda lui Angel Sanchez Munoz ”Michel” (44 de ani), cel care a dus-o și pe Rayo Vallecano în elită în 2018. Huescanii au avut cifre interesante: au bifat cele mai multe puncte acasă (48 din 21 de jocuri) și au fost formația cu cele mai puține remize (7). Sărbătoarea e mai mare în Andaluzia, acolo unde Cadiz CF (69 de puncte) reapare în Primera după 14 ani! ”Galben-albaștrii” au reușit asta grație antrenorului lor, Alvaro Cervera (54 de ani), cel care a pregătit-o pe Cadiz în ultimele patru sezoane, fiind astfel cel mai longeviv tehnician din Segunda. De-altfel, din acest motiv, Cervera a fost supranumit ”Simeone de Spania”! 

Acesta s-a călit la cluburi precum Hercules Alicante, Racing Santander sau Tenerife. Promovarea nu este singurul lucru bun pentru fanii lui Cadiz. În martie 2020, s-a anunțat că un concern nord-american, nenominalizat, a achiziționat 5% din acțiunile clubului, având ambiții foarte mari pentru viitor!

Italia / Pippo și ”vrăjitorii” din Benevento

 Benevento Calcio a egalat un record vechi de patru decenii. În 1977/78, Ascoli intra matematic în Serie A cu șapte etape înainte de final. ”Vrăjitorii” din provincia Campania și- au asigurat și ei promovarea în acest mod. Actualmente, Benevento este lider, cu 80 de puncte scoase în 35 de etape, cu un golaveraj zdrobitor de 60-22. Forța de pe teren propriu a fost una descurajantă pentru oponenți: liderul din Serie B nu a pierdut niciun joc acasă, având 14 victorii și patru egaluri. Fanii speră că anul care vine va fi unul mai frumos în elită.

 În 2017, Benevento a intrat negativ în istorie, având 14 înfrângeri la rând, cel mai prost început pentru o formație din primele cinci campionate ale Europei. Eroul este antrenorul trupei, exact... 

Filippo Inzaghi. Fostul mare atacant și-a demarat cariera la Milan, în 2014, iar apoi a izbutit promovarea în Liga a doua cu Venezia, însă a ratat în anul următor accederea cu ”Lagunarii” în Serie A după un ”Play-off” greu. Nu a avut succesul așteptat la Bologna, dar numirea sa anul trecut la Benevento a fost mai mult decât inspirată! 

Instalează gratuit cea mai tare aplicație de pariuri sportive din România, urmărește meciurile preferate și pariază oricând și de oriunde.

Citește și:

Un bucureștean a câștigat la Superbet 423.000 de euro! E cel mai mare câștig din istoria pariurilor sportive din România

WBA trebuie s-o învingă pe QPR pentru a promova direct. Brentford speră ca Albionul să piardă, iar Fulham așteaptă gafele ambelor!

Finala Cupei se joacă azi! Vezi acum cotele mărite și plasează SuperBilete!

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează