GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Fostul primar al Bacăului investeşte 15 milioane € într-o şcoală de tenis » Academia lui Seche

Academie +4   FOTO
Academie

Articol de - Publicat luni, 22 februarie 2010 00:00

Dumitru Sechelariu i-a luat faţa lui Ilie Năstase în privinţa înfiinţării unui complex naţional profesional dedicat sportului alb: 10 terenuri în aer liber, o arenă centrală, sală pentru jocuri indoor, antrenori aduşi din SUA

"Am «furat» ideea unei Academii de Tenis de la Ion Ţiriac, prin '98. Se discuta atunci de construirea unui centru de pregătire lîngă Bacău, dar proiectul nu s-a mai materializat. Mi-a rămas însă în cap povestea, pe care acum o pun în practică".

Mărturisirea îi aparţine lui Dumitru Sechelariu, care ridică în oraşul moldav un complex dedicat exclusiv tenisului: instruire, pregătire, agrement, turnee. A luat-o astfel înaintea lui Ilie Năstase, al cărui plan s-a blocat în iţe administrative. "Dacă vrei cu adevărat, faci oriunde o Academie, nu neapărat în buricul Bucureştiului", punctează fostul primar în terenul lui Nasty.

"Am tot ce visează un performer"
Explică: "Am simţit nevoia unei refulări într-un sport individual, în care să nu mai depinzi de arbitri, ca în fotbal. Bag 15 milioane de euro şi trebuie să fac o treabă trăznet! Profesionistă! Mi-am adus deja oameni de la celebra şcoală a lui Bolletieri, din America, iar în cîţiva ani vreau să împing Bacăul în circuitul internaţional".

Dar motivaţia nespusă a lui Seche e şi aceea că toatele cele trei fete ale sale, Ema (12 ani), Mara (9 ani) şi Dora (5 ani), încearcă performanţa în tenis. Iar cea mijlocie e deja a şasea din ţară la categoria sa de vîrstă.
Construcţia e acum în derulare. A apărut întîi clădirea centrală a Academiei: restaurant, camere pentru sportivi, sală de forţă şi de aerobic, bazin, jacuzzi, saune, spaţii pentru squash şi ping-pong. "E aici cam tot ce şi-ar dori un performer în materie de pregătire, recuperare, alimentaţie", se laudă Seche.

Stagii pentru juniorii cei mai buni
În spate, s-au amenajat primele două terenuri în aer liber. Urmează alte opt, plus o arenă centrală. Şi o sală, pentru antrenamente şi meciuri indoor. Dar şi cabinete medicale de specialitate. "După ce baza va fi dată la cheie, sper în 2011, mi-ar plăcea ca aici să vină cei mai buni copii din ţară, de la 6-7 ani pînă la 13-14 ani, în stagii comune, monitorizaţi, să joace între ei, să progreseze. Păi, de ce credeţi că toţi cei buni pleacă de mici în străinătate?! Pentru că în România nu le oferă nimeni condiţii centralizate aşa cum plănuiesc eu la Academie!", spune Sechelariu.

În urmă cu circa un deceniu şi jumătate, lansa celebra frază despre echipa de fotbal a Bacăului: "În cinci ani o duc în Liga Campionilor!". A pierdut acel pariu, dar acum aproape că e gata să jure că de la Academia lui va pleca următorul tenismen român demn de topurile ATP.

Maria Şarapova şi Roland Garros
Toate cele trei fiice ale lui Sechelariu, Ema, Mara şi Dora, se declară la unison admiratoare ale Mariei Şarapova: "E o jucătoare foarte amibiţioasă şi e un model pentru performanţă". Iar la capitolul turnee de Grand Şlem au şi aici acelaşi numitor comun: "Ne place să ne uităm la Roland Garros". Junioarele se pregătesc de cîteva luni cu acelaşi antrenor, Dan Lepădatu, repatriat din America de Dumitru Sechelariu. A lucrat doi ani la Academia lui Bolletieri.

Investiţie şi pentru pilotul Doru
Sechelariu nu ascunde că a pornit proiectul şi pentru a-i oferi fiului său, Doru, condiţii de vîrf din punctul de vedere al pregătirii fizice într-un moment în care băiatul de 17 ani forţează porţile Formulei 1. Puştiul va concura în acest sezon în GP3, antecamera Marelui Circ, şi visează ca în 2012/2013 să semneze primul contract în F1. "Dacă aş fi fost un pilot din Vest, garantam că în maximum doi ani intram în circuit. Aşa însă, fiind estic, trebuie să aştept şi un plus de şansă", explică Sechelariu cel mic.

4 milioane de euro l-a costat pe Sechelariu prima parte a investiţiei în Academia de Tenis

"Vreau să institui aici un fenomen de maidan. Adică să se întîmple cum era în copilărie, cînd ne strîngeam toţi băieţii, fiecare vroia să fie cel mai bun la joaca din spatele blocului şi de aici ieşeau la suprafaţă cei cu valoare"
Dumitru Sechelariu

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (18)
 •  30 Aprilie 2012, 19:40

investeşte 15 milioane.... hahaha.... ce gluma buna.tiganul ala e parlit ca un porc de craciun si vrea sa investeasca... tocmai de aia candideaza,sa mai vanda ceva de prin orasul nostru.

 •  25 Februarie 2010, 23:54

"i-a luat faţa lui Ilie Năstase"- cat ai luat pt articolul asta? Un infractor cu bani din furat, ca Sechelariu , nu va lua fata in veci unui fost numar 1 mondial in tenis. Nastase a investit cat i-a permis portofelul dar nu a furat.Nu trebuie sa uitam ca omul sfinteste locul, doar daca Dumnezeu e cu el. Si cu hotii sigur nu umbla.

 •  25 Februarie 2010, 08:17

ACESTIA SUNT OAMENII CARE TREBUIESC PUSI PE PRIMA PAGINA A ZIARELOR NU NU TOTI MANJITII GEN, BORCEA, BERBECALI, IANCU, TURCU, DRAGOMIR, SANDU SI ALTII CARE DOAR FAC FOTBALUL DE RUSINE NU II SI ADUC CINSTE. FELICITARI D-LE SECHELARIU

Vezi toate comentariile (18)
Comentează
Close