GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  GSP SPECIAL

Promisiune pe timp de criză Dragomir: "Voi vinde «circul» Ligii cu 115 milioane de euro!"

Articol de , - Publicat miercuri, 07 iulie 2010 00:00

Mitică face un bloc de garsoniere, dar i-ar plăcea să cultive castraveţi şi pepeni la marginea Bucureştiului. Deşi a făcut o avere de zeci de milioane de euro după Revoluţie, şeful LPF tot mai are nostalgia comunismului

Dumitru Dragomir crede că prestaţia lui şi scandalurile dintre preşedinţi fac toţi banii plătiţi de televiziuni pentru drepturi TV


Preşedintele Ligii a urcat în biroul de la etajul 1 al clădirii, s-a aşezat pe scaun şi şi-a întins picioarele pe masă. Se ridică atunci cînd intri în birou: "Dar o să-mi reiau poziţia asta, nu ca să mă dau grande, ci din cauza durerilor mari de spate". Dragomir e şeful LPF de aproape 14 ani: "Şi nici nu n-am plictisit. E viaţa mea, postul pe care-l ocup e pentru mine ca aerul şi ca apa". Urmează o discuţie de aproape o oră, despre bani, fotbal şi frustrări.


- Domnule Dragomir, tot nu vă luaţi salariul de preşedinte?
- Ba da, am început să-l ridic, de vreo trei luni. Cei 15.000 de euro îmi prind bine, fiindcă alte afaceri nu mai am. Înainte renunţam la salariu, banii aceia se regăsesc în clădirea asta, şi din ei s-a construit sediul Ligii.

(Discuţia ia o pauză, fiindcă nu mai funcţiona reportofonul. Mitică vrea să dea o mînă de ajutor şi-şi strigă şoferul, care aştepta în anticameră: "Cristi, ia vezi, repară reportofonul ăsta!". Angajatul lui Dragomir s-a întors după trei minute, reportofonul era din nou în regulă, motiv pentru şeful LPF să rînjească în stilu-i caracteristic, ridicînd din sprîncene: "Măi băieţi, eu sînt pregătit pentru orice, mă").

- Scad banii din drepturi TV, cu criza asta?
- Ce să facă? Să scadă?! Vedeţi-vă de treabă, că suma va creşte! Iau în calcul o majorare cu 10 procente. Asta înseamnă că dacă semnăm tot pe trei ani, ar fi vorba despre vreo 115 milioane de euro după viitoarea negociere, care va avea loc în februarie-martie 2011.


"Vîntu a fost «iepurele» licitaţiei"


- Care ar fi logica? De ce să crească preţul plătit de televiziuni, într-un moment în care toată lumea are probleme cu banii?
- Voi nu vedeţi că un amical al Stelei face rating peste un meci de la Campionatul Mondial? Hi-hi-hi! E interes mare faţă de fotbalul intern. E şi meritul nostru, că am ştiut mereu să ne vindem pielea. Sincer, cred că eu am meritul pentru 20-30 la sută din suma încasată din televizări, pentru strategia pe care am avut-o în toţi anii ăştia!

- Ce strategie?
- E simplu: lumea vrea pîine şi circ. Cum pîine nu prea mai există în România la ora asta, circul ne mai rămîne. Toate scandalurile televizate au crescut preţul partidelor din Liga I. Chiar şi faptul că am fost înjurat pe stadioane a majorat suma! Mi-am jucat bine rolul: am crescut şi audienţa televiziunilor, am ridicat şi cota campionatului. După 10-12 ani în care am fost patron de media, ştiam şi eu ce vrea publicul, ce se caută pe piaţa asta.

- Vîntu mai e supărat pe dumneavoastră că a pierdut licitaţia trecută în favoarea RCS-RDS?
- N-a fost supărat pe mine niciodată, Vîntu nici n-a vrut să cumpere drepturile.

- Cum adică?
- El doar ne-a ajutat să obţinem un preţ mai bun.

- Adică Vîntu a fost "iepurele" în licitaţia asta?
- Da! Hă-hă-hă!

- Ne întoarcem la circ? Ce părere aveţi despre conflictul dintre Becali şi Porumboiu?
- De Becali nu discut, nu mă întrebaţi de el.

- OK. V-a surprins revenirea lui Piţurcă la Steaua?
- Eram sigur că Piţurcă va accepta să antreneze Steaua, dar contractul nu e semnat nici acum (Mitică face cu ochiul cînd spune asta). A fost aici, la mine, uite pe scaunul ăsta a stat. Am vorbit, sîntem prieteni. Dar nu e o prietenie d-aia de mers la petreceri împreună, e vorba de respect.

- El era antrenor la "naţională" cînd aţi zis că erau aduse femei în cantonament. Nu s-a supărat?
- Pe mine n-ai cum să te superi. Şi dacă s-o fi supărat Piţi, i-a trecut, fiindcă n-am minţit atunci, am spus adevărul. Şi nici n-am zis că el a făcut acele lucruri.

- A riscat venind acum la Steaua?
- Nu e risc, e meseria lui. Eu vă spun că el e cel mai tare transfer al Stelei în vara asta. Nu intră pe teren să dea goluri, dar e un antrenor trăsnet! Cred că e singurul din istorie care a calificat "naţionala" la trei turnee finale.


"N-aş contribui niciodată la un flagrant"


- S-a schimbat în bine fotbalul românesc după anchetele DNA?
- Nu, mizeria deja dispăruse din fotbal, doar că unii nou-veniţi au încercat să revină la prostiile din trecut. Dispăruseră frica, ruşinea.

- Aţi accepta să faceţi un flagrant pentru DNA?
- Niciodată! Nu-i suport pe cei care fac asta. Îl atenţionezi pe om că nu e legal, că e greşit ce face, dar nu-l bagi la puşcărie.

- Cui i-aţi făcut cel mai mare rău?
- N-am făcut rău nimănui, niciodată. Nici măcar duşmanilor! Nici lui Iacov nu i-am făcut rău. M-am întîlnit cu el, am dat mîna, ce dracu' să-i fac?


"Steaua rămîne în Ghencea!"


- Dar Steaua va avea de suferit fiindcă v-aţi certat cu Becali?
- De ce? Sînt totuşi prieten cu Piţurcă. Şi oricum, nu mă răzbun eu, răzbunarea e o prostie, care aduce numai nenorociri. Credeţi că io-s prost? Dacă eram prost, muream de foame în Gara de Nord, cînd eram copil şi fugisem de acasă! D-aia m-am şi împăcat cu toată lumea, mai puţin cu ştiţi voi cine. Nu-i mai pronunţ numele, vă rog nici să nu i-l scrieţi în ziar!

- Nu v-a rugat Piţurcă să-l ajutaţi să rezolve problema cu închirierea stadionului?
- N-am vorbit cu el despre asta, dar fără să ştie i-am ajutat deja, am pus o vorbă bună acolo. Steaua rămîne în Ghencea, dom'le!

- Aţi discutat cu Copos şi cu Şiman după ce TAS a confirmat decizia LPF în cazul Varga-Bălan?
- Nu, deşi aşteptam scuze din partea lor. Vreau să vă spun că am avut o discuţie aici, în birou, în timpul căreia Copos mi-a dat dreptate! De ce s-au apucat după aia să mă înjure şi să mă facă praf pe la televizor, nu pot să-mi dau seama.

- După "Varga-Bălan", a apărut un litigiu cumva asemănător, "Dorel Stoica". Cum îl rezolvaţi?
- El are drept de joc la Steaua. Am văzut acea convenţie a lui cu Craiova, prin care Universitatea trebuie să primească o sumă de bani dacă fotbalistul semnează cu altcineva din Liga I, dar actul nu e de competenţa mea. Dar vă spun eu sigur că nici nu va conta acea hîrtie, fiindcă Steaua şi Ştiinţa se vor înţelege, pînă la urmă.


"Capitalismul ne-a distrus"


- În ce aţi investi, dacă aţi avea bani mai mulţi?
- În construcţii mici, adică blocuri de garsoniere şi apartamente cu două camere. Sau aş face o fabrică de consumabile şi d-astea de manufactură, cu celuloză ieftină adusă de-afară. Altă variantă ar însemna 10 sere aproape de Bucureşti, pe 20-30 de hectare. Asta ar fi o mare lovitură, fiindcă aş aproviziona toată Capitala cu castraveţi, cu pepeni. Nu vedeţi că noi cărăm acum sute de TIR-uri cu legume din Turcia şi de peste tot? Eu aş elimina transportul din ecuaţie, deci preţul ar fi mai mic şi-aş da lovitura, cu adevărat!

- De fapt, ce afaceri aveţi?
- Acum fac un bloc de garsoniere pe Sebastian, după care gata, mă las!

- De ce? N-aveţi timp liber?
- N-am mai avut concediu de doi ani de zile, muncesc ca un animal! În capitalismul ăsta nenorocit, munceşti doar pentru bănci! Eu am fugit de acasă cînd eram mic, am plecat din Oltenia la Făgăraş, în mijlocul Ardealului, unde am primit educaţie, mîncare. Comuniştii aveau grijă de oamenii săraci, pe cînd ăştia de azi te vor mort dacă eşti sărac! Un copil inteligent de la ţară moare acolo, în satul lui, nu mai are nici o şansă de reuşită în viaţă!

- Nu e nici un loc în care aţi vrea să mergeţi?
- Ba sînt... mai văd oameni plimbîndu-se prin parc, stau şi mă gîndesc: "Cît de fericiţi trebuie să fie!". Eu n-am deloc parte de aşa ceva. Şi nevastă-mea, săraca, e tristă din cauza oboselii mele.

- Şi atunci de ce nu renunţaţi la funcţia de preşedinte al Ligii?
- Voi nu înţelegeţi că asta e viaţa mea? N-am cum să renunţ!

- Cum vă vedeţi peste 10 ani?
- La fel ca acum. Voi sînteţi nebuni? M-aţi întrebat asta şi acum 10 ani şi v-am răspuns la fel. V-am minţit cu ceva?


"Învingînd cancerul, Mircea Sandu a demonstrat că e şeful nostru, al tuturor. E mai bun decît noi şi fotbalistic, şi din toate punctele de vedere!"

"Am avut un parteneriat foarte bun cu Antena 1 şi cu RCS, oamenii au plătit mereu la timp, iar suma, cam 104 milioane de euro pe trei ani, a fost corectă"

"Nici să vreau, tot n-aş putea să mint, că uit minciunile şi repede <dau pe goarnă> adevărul"


50 de ani împlineşte în această vară Dumitru Dragomir (acum în vîrstă de 64 de ani) de cînd a intrat în fotbal. În 1960 debuta la juniorii Nitramoniei Făgăraş, apoi, începînd din 1971, a debutat în meseria de conducător

Şi-a luat Lexus de peste 100.000 €!
Dragomir şi-a schimbat zilele trecute şi maşina. Şi-a achiziţionat o limuzină de lux, un Lexus Hibrid ultimul model, LS 600h, care l-a costat peste 100.000 de euro, adică salariul lui de la LPF pe 7 luni.

Îi întinde o mînă lui Dinu
Şeful LPF a fost mişcat şi de situaţia grea prin care trece Cornel Dinu, cel care a avut nevoie de multe zile de spitalizare pentru a-şi reveni după o puternică depresie. "Are uşa mea de la LPF deschisă oricînd. Atunci cînd va dori, va fi pus observator şi nu oricum, ci în capul listei. A fost o legendă, îmi e prieten şi îl consider unul dintre fotbaliştii cei mai inteligenţi pe care i-a avut România vreodată", a spus Mitică.

Mitică face un bloc de garsoniere, dar i-ar plăcea să cultive castraveţi şi pepeni la marginea Bucureştiului. Deşi a făcut o avere de zeci de milioane de euro după Revoluţie, şeful LPF tot mai are nostalgia comunismului

Dumitru Dragomir crede că prestaţia lui şi scandalurile dintre preşedinţi fac toţi banii plătiţi de televiziuni pentru drepturi TV

Preşedintele Ligii a urcat în biroul de la etajul 1 al clădirii, s-a aşezat pe scaun şi şi-a întins picioarele pe masă. Se ridică atunci cînd intri în birou: "Dar o să-mi reiau poziţia asta, nu ca să mă dau grande, ci din cauza durerilor mari de spate". Dragomir e şeful LPF de aproape 14 ani: "Şi nici nu n-am plictisit. E viaţa mea, postul pe care-l ocup e pentru mine ca aerul şi ca apa". Urmează o discuţie de aproape o oră, despre bani, fotbal şi frustrări.

- Domnule Dragomir, tot nu vă luaţi salariul de preşedinte?
- Ba da, am început să-l ridic, de vreo trei luni. Cei 15.000 de euro îmi prind bine, fiindcă alte afaceri nu mai am. Înainte renunţam la salariu, banii aceia se regăsesc în clădirea asta, şi din ei s-a construit sediul Ligii.

(Discuţia ia o pauză, fiindcă nu mai funcţiona reportofonul. Mitică vrea să dea o mînă de ajutor şi-şi strigă şoferul, care aştepta în anticameră: "Cristi, ia vezi, repară reportofonul ăsta!". Angajatul lui Dragomir s-a întors după trei minute, reportofonul era din nou în regulă, motiv pentru şeful LPF să rînjească în stilu-i caracteristic, ridicînd din sprîncene: "Măi băieţi, eu sînt pregătit pentru orice, mă").

- Scad banii din drepturi TV, cu criza asta?
- Ce să facă? Să scadă?! Vedeţi-vă de treabă, că suma va creşte! Iau în calcul o majorare cu 10 procente. Asta înseamnă că dacă semnăm tot pe trei ani, ar fi vorba despre vreo 115 milioane de euro după viitoarea negociere, care va avea loc în februarie-martie 2011.

"Vîntu a fost «iepurele» licitaţiei"

- Care ar fi logica? De ce să crească preţul plătit de televiziuni, într-un moment în care toată lumea are probleme cu banii?
- Voi nu vedeţi că un amical al Stelei face rating peste un meci de la Campionatul Mondial? Hi-hi-hi! E interes mare faţă de fotbalul intern. E şi meritul nostru, că am ştiut mereu să ne vindem pielea. Sincer, cred că eu am meritul pentru 20-30 la sută din suma încasată din televizări, pentru strategia pe care am avut-o în toţi anii ăştia!

- Ce strategie?
- E simplu: lumea vrea pîine şi circ. Cum pîine nu prea mai există în România la ora asta, circul ne mai rămîne. Toate scandalurile televizate au crescut preţul partidelor din Liga I. Chiar şi faptul că am fost înjurat pe stadioane a majorat suma! Mi-am jucat bine rolul: am crescut şi audienţa televiziunilor, am ridicat şi cota campionatului. După 10-12 ani în care am fost patron de media, ştiam şi eu ce vrea publicul, ce se caută pe piaţa asta.

- Vîntu mai e supărat pe dumneavoastră că a pierdut licitaţia trecută în favoarea RCS-RDS?
- N-a fost supărat pe mine niciodată, Vîntu nici n-a vrut să cumpere drepturile.

- Cum adică?
- El doar ne-a ajutat să obţinem un preţ mai bun.

- Adică Vîntu a fost "iepurele" în licitaţia asta?
- Da! Hă-hă-hă!

- Ne întoarcem la circ? Ce părere aveţi despre conflictul dintre Becali şi Porumboiu?
- De Becali nu discut, nu mă întrebaţi de el.

- OK. V-a surprins revenirea lui Piţurcă la Steaua?
- Eram sigur că Piţurcă va accepta să antreneze Steaua, dar contractul nu e semnat nici acum (Mitică face cu ochiul cînd spune asta). A fost aici, la mine, uite pe scaunul ăsta a stat. Am vorbit, sîntem prieteni. Dar nu e o prietenie d-aia de mers la petreceri împreună, e vorba de respect.

- El era antrenor la "naţională" cînd aţi zis că erau aduse femei în cantonament. Nu s-a supărat?
- Pe mine n-ai cum să te superi. Şi dacă s-o fi supărat Piţi, i-a trecut, fiindcă n-am minţit atunci, am spus adevărul. Şi nici n-am zis că el a făcut acele lucruri.

- A riscat venind acum la Steaua?
- Nu e risc, e meseria lui. Eu vă spun că el e cel mai tare transfer al Stelei în vara asta. Nu intră pe teren să dea goluri, dar e un antrenor trăsnet! Cred că e singurul din istorie care a calificat "naţionala" la trei turnee finale.

"N-aş contribui niciodată la un flagrant"

- S-a schimbat în bine fotbalul românesc după anchetele DNA?
- Nu, mizeria deja dispăruse din fotbal, doar că unii nou-veniţi au încercat să revină la prostiile din trecut. Dispăruseră frica, ruşinea.

- Aţi accepta să faceţi un flagrant pentru DNA?
- Niciodată! Nu-i suport pe cei care fac asta. Îl atenţionezi pe om că nu e legal, că e greşit ce face, dar nu-l bagi la puşcărie.

- Cui i-aţi făcut cel mai mare rău?
- N-am făcut rău nimănui, niciodată. Nici măcar duşmanilor! Nici lui Iacov nu i-am făcut rău. M-am întîlnit cu el, am dat mîna, ce dracu' să-i fac?

"Steaua rămîne în Ghencea!"

- Dar Steaua va avea de suferit fiindcă v-aţi certat cu Becali?
- De ce? Sînt totuşi prieten cu Piţurcă. Şi oricum, nu mă răzbun eu, răzbunarea e o prostie, care aduce numai nenorociri. Credeţi că io-s prost? Dacă eram prost, muream de foame în Gara de Nord, cînd eram copil şi fugisem de acasă! D-aia m-am şi împăcat cu toată lumea, mai puţin cu ştiţi voi cine. Nu-i mai pronunţ numele, vă rog nici să nu i-l scrieţi în ziar!

- Nu v-a rugat Piţurcă să-l ajutaţi să rezolve problema cu închirierea stadionului?
- N-am vorbit cu el despre asta, dar fără să ştie i-am ajutat deja, am pus o vorbă bună acolo. Steaua rămîne în Ghencea, dom'le!

- Aţi discutat cu Copos şi cu Şiman după ce TAS a confirmat decizia LPF în cazul Varga-Bălan?
- Nu, deşi aşteptam scuze din partea lor. Vreau să vă spun că am avut o discuţie aici, în birou, în timpul căreia Copos mi-a dat dreptate! De ce s-au apucat după aia să mă înjure şi să mă facă praf pe la televizor, nu pot să-mi dau seama.

- După "Varga-Bălan", a apărut un litigiu cumva asemănător, " Dorel Stoica". Cum îl rezolvaţi?
- El are drept de joc la Steaua. Am văzut acea convenţie a lui cu Craiova, prin care Universitatea trebuie să primească o sumă de bani dacă fotbalistul semnează cu altcineva din Liga I, dar actul nu e de competenţa mea. Dar vă spun eu sigur că nici nu va conta acea hîrtie, fiindcă Steaua şi Ştiinţa se vor înţelege, pînă la urmă.

"Capitalismul ne-a distrus"

- În ce aţi investi, dacă aţi avea bani mai mulţi?
- În construcţii mici, adică blocuri de garsoniere şi apartamente cu două camere. Sau aş face o fabrică de consumabile şi d-astea de manufactură, cu celuloză ieftină adusă de-afară. Altă variantă ar însemna 10 sere aproape de Bucureşti, pe 20-30 de hectare. Asta ar fi o mare lovitură, fiindcă aş aproviziona toată Capitala cu castraveţi, cu pepeni. Nu vedeţi că noi cărăm acum sute de TIR-uri cu legume din Turcia şi de peste tot? Eu aş elimina transportul din ecuaţie, deci preţul ar fi mai mic şi-aş da lovitura, cu adevărat!

- De fapt, ce afaceri aveţi?
- Acum fac un bloc de garsoniere pe Sebastian, după care gata, mă las!

- De ce? N-aveţi timp liber?
- N-am mai avut concediu de doi ani de zile, muncesc ca un animal! În capitalismul ăsta nenorocit, munceşti doar pentru bănci! Eu am fugit de acasă cînd eram mic, am plecat din Oltenia la Făgăraş, în mijlocul Ardealului, unde am primit educaţie, mîncare. Comuniştii aveau grijă de oamenii săraci, pe cînd ăştia de azi te vor mort dacă eşti sărac! Un copil inteligent de la ţară moare acolo, în satul lui, nu mai are nici o şansă de reuşită în viaţă!

- Nu e nici un loc în care aţi vrea să mergeţi?
- Ba sînt... mai văd oameni plimbîndu-se prin parc, stau şi mă gîndesc: "Cît de fericiţi trebuie să fie!". Eu n-am deloc parte de aşa ceva. Şi nevastă-mea, săraca, e tristă din cauza oboselii mele.

- Şi atunci de ce nu renunţaţi la funcţia de preşedinte al Ligii?
- Voi nu înţelegeţi că asta e viaţa mea? N-am cum să renunţ!

- Cum vă vedeţi peste 10 ani?
- La fel ca acum. Voi sînteţi nebuni? M-aţi întrebat asta şi acum 10 ani şi v-am răspuns la fel. V-am minţit cu ceva?

"Învingînd cancerul, Mircea Sandu a demonstrat că e şeful nostru, al tuturor. E mai bun decît noi şi fotbalistic, şi din toate punctele de vedere!"

"Am avut un parteneriat foarte bun cu Antena 1 şi cu RCS, oamenii au plătit mereu la timp, iar suma, cam 104 milioane de euro pe trei ani, a fost corectă"

"Nici să vreau, tot n-aş putea să mint, că uit minciunile şi repede <dau pe goarnă> adevărul"

50 de ani împlineşte în această vară Dumitru Dragomir (acum în vîrstă de 64 de ani) de cînd a intrat în fotbal. În 1960 debuta la juniorii Nitramoniei Făgăraş, apoi, începînd din 1971, a debutat în meseria de conducător

Şi-a luat Lexus de peste 100.000 €!
Dragomir şi-a schimbat zilele trecute şi maşina. Şi-a achiziţionat o limuzină de lux, un Lexus Hibrid ultimul model, LS 600h, care l-a costat peste 100.000 de euro, adică salariul lui de la LPF pe 7 luni.

Îi întinde o mînă lui Dinu
Şeful LPF a fost mişcat şi de situaţia grea prin care trece Cornel Dinu, cel care a avut nevoie de multe zile de spitalizare pentru a-şi reveni după o puternică depresie. "Are uşa mea de la LPF deschisă oricînd. Atunci cînd va dori, va fi pus observator şi nu oricum, ci în capul listei. A fost o legendă, îmi e prieten şi îl consider unul dintre fotbaliştii cei mai inteligenţi pe care i-a avut România vreodată", a spus Mitică.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
shpagasin
shpagasin  •  07 Iulie 2010, 18:39

Mda... de remarcat ca se mandreste cu faptul ca face circoteca din fotbalul romanesc, insa cand e tras de maneca de selectionerii nationalei ca nu au material o da la intors. Vis-a-vis de suma ceruta... prost nu e ala care cere, prost e ala care da.

sylar_1923
sylar_1923  •  07 Iulie 2010, 17:21

un meci celebru cu scornicesti a fost cand era Rapidul in B si erau pe primul loc la egalitate cu scornicestiul in lupta pentru promovare, dar Rapid avea un golaveraj mai bun, si in ultima etapa batuse Rapid cu 5-1, iar scornicesti a facut blat si batut cu 18-0 sau la 1 ca sa ii depaseasca pe RAPID la golaveraj. daia a stat Rapidul in B, din cauza hotilor gen mitica care mai au un pic si intra in stare de putrefactie la conducere, dar cum a spus si el il injuram, creste ratingul, si face bani.

bek
bek  •  07 Iulie 2010, 14:55

El ne vinde CIRCUL si pastreaza pt el PAINEA !

Vezi toate comentariile (17)
Comentează