INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BARAJ CM 2022

Mutarea prin care selecționerul Poloniei și-a dus echipa la Mondial: „Cât sunt eu aici, tu nu vei mai fi niciodată rezervă”

Czeslaw Michniewicz, de-abia numit selecționerul Poloniei, FOTO: Imago-Images
Czeslaw Michniewicz, de-abia numit selecționerul Poloniei, FOTO: Imago-Images

Articol de - Publicat miercuri, 30 martie 2022 13:25 / Actualizat miercuri, 30 martie 2022 13:55

Czeslaw Michniewicz, de-abia numit selecționerul Poloniei, i-a cerut mijlocașului Goralski să nu mai facă niciun fault până îl schimbă și i-a zis lui Krychowiak: „Îmi pare rău că te-am ținut rezervă. Cât voi fi selecționer, tu nu vei mai sta pe bancă”. Polonia a învins Suedia cu 2-0 și s-a calificat la al doilea Mondial consecutiv.

După două Mondiale ratate (2010, 2014), polonezii leagă acum două turnee finale de Campionat Mondial. Cu un selecționer numit pe 31 ianuarie! 

Czesław Michniewicz, 52 de ani, fost antrenor al naționalei U21, l-a înlocuit pe Paulo Sousa, care demisionase pentru a semna cu Flamengo. 

A avut un singur meci de pregătire înaintea finalei barajului, amicalul contra Scoției, și a luat o decizie surprinzătoare: marți, în fața Suediei, l-a titularizat în centrul liniei mediane pe Jacek Goralski, de la echipa kazahă Kairat, care nu mai jucase pentru Polonia din noiembrie 2020, de la 0-2 cu Italia în Liga Națiunilor. Când primise două avertismente și "roșu" în 12 minute! 

Prăpăd pe gazon după ratarea calificării la Mondial » Un oficial FIFA a murit la spital, după ce fanii l-au călcat în picioare
Preliminarii CM
Prăpăd pe gazon după ratarea calificării la Mondial » Un oficial FIFA a murit la spital, după ce fanii l-au călcat în picioare

Czeslaw Michniewicz: „Tu nu mai ai voie să fii agresiv cu nimeni!”

Și tocmai Goralski își putea condamna echipa în acest play-off. În minutul 38, la 0-0, l-a atacat cu piciorul ridicat, direct pe gambă, pe Jesper Karlström. Scandinavii au cerut eliminare directă, însă arbitrul Orsato i-a dat doar „galben". La pauză, selecționerul l-a înlocuit pe Goralski. Și a dezvăluit, la sfârșit, când toți erau fericiți, ce discuție a avut cu jucătorul său. 

„Înaintea partidei, l-am avertizat: «La primul cartonaș mai ai cinci minute, apoi te scot». Văzând ce a făcut pe teren, i-am spus, atunci, pe teren: «Nu mai am timp să te înlocuiesc. Joci până la pauză, dar îți cer să nu mai atingi niciun adversar șapte minute!». 

El mi-a replicat: «Mister, trebuie să rămânem agresivi!». Nu l-am lăsat: «Tu nu mai ai voie să fii agresiv cu nimeni!»".

Mutarea prin care selecționerul Poloniei și-a dus echipa la Mondial: „Cât sunt eu aici, tu nu vei mai fi niciodată rezervă”
Goralski, încasând cartonașul galben, foto: Imago

Grzegorz Krychowiak: „Dovedește-i antrenorului că a greșit”

Selecționerul râdea amintindu-și acele clipe. După pauză, l-a schimbat pe Góralski cu Grzegorz Krychowiak, care a obținut penalty-ul decisiv (transformat de Lewandowski) la prima atingere. 

„Reacția potrivită dacă ești rezervă? Nu te simți ofensat, nu gesticula, doar ajută echipa și dovedește-i antrenorului că a greșit. Ceea am făcut și eu”, a explicat la conferință Krychowiak, experimentatul mijlocaș, 32 de ani, 88 de selecții. 

Aflat lângă el la discuția cu jurnaliștii, Michniewicz a pus mâna pe brațul lui Krychowiak: „Îmi pare rău". Și i-a promis: „Cât timp voi fi selecționer, tu nu vei mai sta niciodată pe bancă". 

„Iar cauți scandal când nu există"

Selecționerul polonez s-a certat cu un jurnalist local chiar după calificare. Jacek Kurowski, reporter TVP, a sugerat în timpul interviului că jucătorii au fost surprinși de tactica și de posturile pe care au fost folosiți. 

„Ăsta e un rahat! Nimic adevărat. Ne-am pregătit în această formulă de trei zile. Nu știu cine ți-a zis asta. Încă o dată, cauți scandal când nu există", a reacționat Michniewicz. 

Protestul rușilor: „Niște trișori la jocuri de noroc”

Oleg Romanțev, 68 de ani, de două ori selecționerul Rusiei în carieră, i-a criticat pe polonezi, care au refuzat să joace semifinala cu Sbornaia, după declanșarea războiului. Provocând excluderea Rusiei din acest baraj. „Pentru mine, Polonia lui Lewandowski nu mai există. I-a fost frică, de aceea a reacționat astfel. Polonezii s-au purtat ca niște trișori la jocurile de noroc". 

Citește și alte știri din fotbalul european:

VIDEO A devenit primul selecționer din istorie care califică 4 naționale diferite la Mondial » Felicitat de rege

Huiduit de propriii fani, pe Wembley! » „Nu pot să înțeleg, a fost fenomenal pentru Anglia”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (4)
piet
piet  •  30 Martie 2022, 16:48
Postat de Ciprian-Marius Hutupasu pe 30 Martie 2022, 15:58

Pentru informatia ta, atunci cand Suedia a avut primul baraj pe 24.03.2022 Polonia a avut un meci de pregatire disputat in Scotia, deci nu au fost atat de liberi, ajutati asa cum sugerezi tu.

Vezi 11 folosit apoi amicalul nu este meci de Calificare

magic4ever
magic4ever  •  30 Martie 2022, 16:28

Daca era eliminat fotbalistul polonez cum merita, nu stiu daca se mai califica Polonia si mai facea el vreo schimbare minune la pauza...calificare cu japca a polonezilor,au tras arbitrii cu ei la greu...

1017090258411544
Ciprian-Marius Hutupasu  •  30 Martie 2022, 15:58
Postat de piet pe 30 Martie 2022, 15:36

În timp ce Suedia a jucat 2 meciuri în 4 zile Polonia a avut 10 zile să Pregătească unul ajutați de onorata FIFA. Dacă Russia a fost exclusă era perfect normal să joace în primul meci cu următoarea clasată și să aibă și ea 2 meciuri în 4 zile. Hotuletilor....

Pentru informatia ta, atunci cand Suedia a avut primul baraj pe 24.03.2022 Polonia a avut un meci de pregatire disputat in Scotia, deci nu au fost atat de liberi, ajutati asa cum sugerezi tu.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează