INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

SERIAL GSP.RO Idoli uitați » Sun Jihai: obscurul fotbalist chinez care a ajuns în Hall of Fame-ul britanic

Sun s-a aflat în lotul lui City până ce clubul britanic a intrat pe mâna nababilor / Foto: mcfc.co.uk
Sun s-a aflat în lotul lui City până ce clubul britanic a intrat pe mâna nababilor / Foto: mcfc.co.uk

Articol de - Publicat luni, 02 noiembrie 2015 15:17

Când Sun Jihai a fost inclus în Hall of Fame-ul britanic, englezii s-au mirat. Pentru ei nu era decât un jucător modest dintre atâția alții care au evoluat în Premier League.

Pentru chinezi, însă, Sun era unul dintre cei mai mari. Iar alăturarea de glorii ca Bobby More, Gary Lineker sau George Best era, cu siguranță, o onoare.

Sun Jihai e un jucător relativ recent apărut în peisajul fotbalistic. De altfel, el încă nu și-a pus oficial ghetele în cui, deși prezențele sale pe teren sunt tot mai rare.

Visul brazilian

Și-a început cariera la Dalian Shide, în 1995, iar la 18 ani prindea deja primul meci în echipa de seniori a clubului. Visul său era să ajungă în Brazilia, într-un cantonament special dedicat fotbaliștilor chinezi sponsorizat în anii '90 de Jianlibao. Nu a fost selecționat deoarece inițial antrenorii nu credeau că ar avea potențial.

Cu toate acestea, Sun nu a renunțat și a început să se antreneze și mai mult la echipa sa de club. A devenit unul dintre jucătorii importanți ai echipei și a contribuit la câștigarea a patru titluri și a unei cupe a Chinei.

Realitatea britanică

Cu visul brazilian spulberat, Sun nu a renunțat la dorința de a se transfera afară. Iar prima șansă a venit în 1998, când la doar 21 de ani a fost împrumutat de clubul său la Crystal Palace, în Anglia.

A fost însoțit alături de coechipierul său Fan Zhiyi, iar cei doi au devenit primii jucători din China care evoluau în campionatul britanic.

La Crystal a prins 23 de meciuri, însă în a doua parte a sezonului a fost rechemat de Dalian deoarece clubul chinez se afla în a doua parte a clasamentului și avea mare nevoie de jucători.

Totuși, Sun avea să se întoarcă în Anglia în 2002, an în care a fost cumpărat de Manchester City pentu 2 milioane de lire sterline. A devenit astfel primul jucător asiatic din istoria clubului. S-a dovedit un apărător exelent, așa că a rămas timp de 6 sezoane în lotul cetățenilor.

La City și-a făcut mulți fani datorită evoluțiilor bune din defensivă, dar și pentru urcările sale periculoase. În plus, el a mai bifat o premieră: a devenit primul fotbalist din China cu gol marcat în Premier League, fapt ce s-a întâmplat în octombrie 2002. Cu doar o lună în urmă fusese votat cel mai bun jucător al echipei.

Din sezonul 2007/2008, Sun pierde teren față de jucătorii noi care încep să sosească la echipă. Noul manager Sven Goran Eriksson îl scoate din prima linie a apărării, unde îi preferă pe Vedran Corluka sau Michaell Ball.

La finalul sezonului, fundașul chinez renunță la City și semnează cu Sheffield United. Aici rămâne doar un sezon, fiind scos din cărți de o accidentare suferită în luna noiembrie.

Revenirea în China

În 2009, Sheffield îl împrumută la echipa sa satelit din China, Chengdu Blades. Sun evoluează foarte bine la acest club și termină pe locul 7, cel mai bun loc din istoria echipei, însă gruparea e retrogradată în urma unui scandal privind un meci aranjat.

La finalul împrumutului, fundașul revine la echipa sa britanică, însă e pe final de contract, iar acesta nu mai e prelungit.

În 2010, Sun semnează cu Shaanxi Chanba, club care avea să fie redenumit ulterior Guinzhou Renhe. A rămas aici timp de patru ani, perioadă în care a ajuns chiar și căpitanul echipei. A evoluat în 118 partide și a marcat un gol.

La începutul lui 2015 rămâne liber de contract și semnează cu Chongqing Lifan, echipă pentru care mai evoluează și acum, însă fără prea mult succes. La naționala Chinei, Sun a evoluat în perioada 1996-2008 și a prins 80 de meciuri și un gol marcat.

GSP.RO a lansat un serial dedicat idolilor uitați, fotbaliști care au influențat istoria acestui joc și au realizat performanțe notabile, însă de care nu ne mai amintim prea bine.

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata / Antonio Carbajal / Zico / Cha Bum-kunGento Lopez / GarrinchaHugo SanchezJasem Yaqoub / Winston Bogarde

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close