VIDEO Primele conflicte în Qatar! Doi reporteri danezi, atacați și amenințați de agenții de securitate: „Opriți filmarea sau vă distrugem camera!”

Rasmus Tantholdt. Foto: Captură TV2
Rasmus Tantholdt. Foto: Captură TV2

Articol de - Publicat miercuri, 16 noiembrie 2022 12:25 / Actualizat miercuri, 16 noiembrie 2022 12:28

Reporterii danezi de la TV2 au protestat când au fost amenințați de oficialii qatarieni: „Ați invitat lumea întreagă aici. De ce nu putem filma? E un loc public”.

Într-un Qatar acuzat că încalcă drepturile omului și libertatea presei, au apărut deja primele conflicte. Jurnaliști amenințați de oficiali locali! 

Doi reporteri danezi, atacați și amenințați de agenții de securitate din Qatar

În timp ce reporterul danez Rasmus Tantholdt transmitea împreună cu colegul său pentru TV2 din Doha, agenți de securitate qatarieni au apărut într-un mașinuță de golf, oprind lângă echipa de televiziune scandinavă. I s-a spus că este interzis să filmeze: „Dacă nu vă opriți, vă distrugem camera”. 

Primele conflicte în Qatar! Doi reporteri danezi, atacați și amenințați de agenții de securitate: „Opriți filmarea sau vă distrugem camera!”
Rasmus Tantholdt. Foto: Captură TV2

Moment în care ziaristul a oprit transmisia în daneză și a început să discute în engleză cu agentul. „Ați invitat lumea întreagă aici. De ce nu putem filma? E un loc public”, s-a revoltat Tantholdt. 

Le-a arătat acreditarea, susținând că li s-a permis să filmeze. Unul dintre agenți i-a pus mâna pe cameră, blocând înregistrarea. „Poți sparge camera. Vrei să o spargi? Dă-i drumul! Ne ameninți că ne distrugi camera”.

Primele conflicte în Qatar! Doi reporteri danezi, atacați și amenințați de agenții de securitate: „Opriți filmarea sau vă distrugem camera!”
Reporterul danez, atacat și amenințat de agenți de securitate din Qatar, Foto: TV2

„Qatar nu este o țară liberă și democrată”

Ulterior, conform Daily Mail, li s-a cerut scuze de la centrul internațional de presă și de la Comitetul de Organizare qatarian. Reporterul a protestat într-un interviu pentru televiziunea norvegiană NRK.

Primele conflicte în Qatar! Doi reporteri danezi, atacați și amenințați de agenții de securitate: „Opriți filmarea sau vă distrugem camera!”
Reporterii danezi de la TV2 au protestat când au fost amenințați de oficialii qatarieni

„Nu cred că mesajul lansat de liderii Qatarului au ajuns la toți agenții de securitate. Unii pot pretinde că a fost o neînțelegere, însă spune totul despre situația din Qatar. Poți fi atacat și amenințat când transmiți ca presă liberă. Aceasta nu este o țară liberă și democrată”. 

Un alt jurnalist acreditat, americanul Grant Wahl, a povestit pe Twitter că a făcut o simplă poză cu sloganul CM de pe peretele centrului de presă și i s-a cerut să o șteargă. „Așa vor funcționa lucrurile la acest Campionat Mondial?”, s-a întrebat el. 

Doi norvegieni, arestați 30 de ore! Scandal diplomatic 

Anul trecut, doi ziariști norvegieni, chiar de la NRK, au trecut prin clipe mult mai grele la Doha. Halvor Ekeland și Lokman Ghorbani au fost pur și simplu arestați și închiși după gratii, fiind acuzați că filmau într-o zonă privată. Au fost reținuți 30 de ore înainte de a fi eliberați și trimiși direct la aeroport, pentru a fi îmbarcați în cursa spre casă. 

La acea vreme, incidentul s-a transformat într-un scandal diplomatic. Însuși premierul norvegian Jonas Gahr Store s-a implicat: „E inacceptabil. O presă liberă e crucială pentru o democrație”.

Citește și:

Rasism, xenofobie și homofobie în direct la TV! Moment îngrozitor înainte de Campionatul Mondial

Veste rea la francezi! Deschamps a pierdut un atacant

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (24)
endervisa
endervisa  •  18 Noiembrie 2022, 00:18
Postat de mattteo pe 16 Noiembrie 2022, 16:40

In nicio tara, nicaieri. E detinuta de magnati. E abject sa strige norvegienii si danezii "Presa libera" cand ei sunt intr-un sistem capitalist in care multimiliardari decid ce se spune

100% de acord, din pacate! :(

cpt.ahab
cpt.ahab  •  16 Noiembrie 2022, 19:01
Postat de mattteo pe 16 Noiembrie 2022, 16:01

Ia uite ma. Astia nu sunt normali. Au cenzurat ca eu am intrebat daca danezii si francezii i-au respectat pe qatarezi cand spuneau prostii despre profetul Mohamed la Charlie Hebdo. De ce sa nu lasi o propozitie normala sa fie vazuta??

Pentru că e o fițuică progresistă.

Desperad007
Desperad007  •  16 Noiembrie 2022, 17:18

GSP, Argentina va evolua contra Arabiei Saudite în primul meci, nicidecum în fața Emiratelor Arabe Unite. Sau credeați că e una și aceeași? :))

Vezi toate comentariile (24)
Comentează