INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  INEDIT

Corepondență din Tiraspol Mica Uniune Sovietică » Reporterii GSP au petrecut o zi în Tiraspol și au tras 10 concluzii: diferență de prețuri față de România, transport arhaic și baie în Nistru

E deja un clișeu, dar nu toate miturile sunt neadevărate. Unele descriu realitatea, care se încăpățânează să supraviețuiască vremurilor: Tiraspolul se desprinde greu de trecut. +49   FOTO
E deja un clișeu, dar nu toate miturile sunt neadevărate. Unele descriu realitatea, care se încăpățânează să supraviețuiască vremurilor: Tiraspolul se desprinde greu de trecut.

Articol de , - Publicat luni, 17 iulie 2023 21:55 / Actualizat luni, 17 iulie 2023 22:30

E deja un clișeu, dar nu toate miturile sunt neadevărate. Unele descriu realitatea, care se încăpățânează să supraviețuiască vremurilor: Tiraspolul se desprinde greu de trecut. Prin centru încă poți „admira” statuia lui Lenin, tancuri din vremuri teoretic de mult apuse sau alte relicve comuniste. În spatele decorului se face cea mai mare contrabandă a capitalismului sălbatic.

  • Reporterul GSP Eduard Apostol și fotoreporterul Cristi Preda sunt la Tiraspol și transmit toate informațiile care contează înainte, în timpul și după Sheriff - Farul
  • Farul s-a impus cu 1-0 în manșa tur cu Sheriff și pornește favorită la calificarea în turul secund preliminar al Ligii Campionilor. Partida decisivă este marți, de la ora 20:00, liveTEXT pe GSP.ro
  • În faza următoare, Farul ar da cel mai probabil peste Maccabi Haifa. Israelienii au câștigat turul cu maltezii de la Hamrun, scor 4-0.
  • Dacă e eliminată de Sheriff, Farul va retrograda în Conference League, pe ruta campioanelor, unde va întâlni echipa care pierde din duelul Urartu (Armenia) - Zrinjski (Bosnia). Bosniacii au câștigat în tur cu 1-0.

Mica, și nemuritoarea, Uniune Sovietică. Asta este prima, a doua și a treia impresie pe care ți-o lasă Republica separatistă Transnistria, pe care Republica Moldova a pierdut-o după intervenția în forță a Armatei a 14-a a rușilor în iunie 1992.

Doar trei pseudostate, care nu sunt membre ONU și se află în situații similare cu a Transnistriei, Abhazia, Arțah și Osetia de Sud, recunosc republica separatistă ce adună aproximativ o jumătate de milion de locuitori. Nici Rusia nu o recunoaște, dar o folosește!

FOTO. Imagini spectaculoase surprinse pe străzile din Tiraspol

Imagini surprinse de GSP în baza sportivă a celor de la Sheriff / foto: Cristi Preda
Imagini surprinse de GSP în baza sportivă a celor de la Sheriff / foto: Cristi Preda
Imagini surprinse de GSP în baza sportivă a celor de la Sheriff / foto: Cristi Preda
Imagini surprinse de GSP în baza sportivă a celor de la Sheriff / foto: Cristi Preda
+45 FOTO

Tiraspolul nu este pe lista must see a celor ce vor să cunoască lumea. Este imaginea de nesiguranță, de gri, de trecut totalitar care încă etichetează această zonă, situată la 70 de km de Chișinău. Ieri, aici a apărut informația că opozantul transnistrean Oleg Horjan a fost găsit mort, împușcat, în locuința sa de lângă Tiraspol, aliații săi acuzând un asasinat.

Tiraspolul este traversat, mai ales noaptea, de transporturi uriașe de combustibili. Contrabanda bate ideologia.

O descriere în puncte este, inevitabil, nu doar succintă, ci și simplificatoare. Orașul fondat în 1792 de marele general țarist Suvorov, care te duce cu gândul la viața pe care o știam și noi la finele anilor '80 - începutul anilor '90, are câteva trăsături care merită conturate.

Viață ternă, dar ieftină în Tiraspol

1. Transnistria are propria vamă, sunt ceva peripeții până treci de frontieră. Câteva "parlamentări", unii le-ar spune șicane, apoi ți se eliberează niște permise de ședere, câteva foi de hârtie, iar vameșii, într-o engleză aproximativă, îți spun să ai grijă ca de ochii din cap să nu le pierzi. Doar în zona frontierei vezi tancuri și o mână de soldați, în rest lumea își vede de viață, cum poate.

2. Nu poți plăti cu absolut niciun card. „Nu merg aici, probleme", a transmis Anna, care tocmai a venit dintr-o excursie pe Transfăgărășan. Cei mai în vârstă vorbesc doar rusa, tinerii știu și engleză, foarte puțini și română. Există case de schimb valutar, schimbi euro, lei românești sau moldovenești pentru ruble transnistrene. 1 euro ă 17,80 ruble, 1 leu românesc ă 3,9 ruble.

3. Locuitorii din Tiraspol care sunt la muncă și trebuie să se deplaseze au la dispoziție mașinile personale, microbuzele sau troleele antice, care, probabil, sunt refuzate și la casat.

Mica Uniune Sovietică » Reporterii GSP au petrecut o zi în Tiraspol și au tras 10 concluzii: diferență de prețuri față de România, transport arhaic și baie în Nistru
FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)

4. Străzile sunt largi și curate, automobile mult mai puține decât la noi. Biletul de transport în comun - 1,3 lei, un litru de benzină - 5,3 lei.

5. Tiraspolul a rămas vegheat de "marele urs". Pare un muzeu al URSS. De la drapelele comuniste la "secera și ciocanul" prezente peste tot, inclusiv pe drapelul republicii, de la steagul Rusiei la deviza statului: „Proletari din toate țări, uniți-vă!”. De la statuia lui Lenin, asemănătoare cu cea care era la București la "Casa Scânteii", ce tronează în fața Parlamentului republicii, o clădire cu arhitectonică stil comunist, la memorialele dedicate soldaților care au murit pentru gloria Transnistriei.

Mica Uniune Sovietică » Reporterii GSP au petrecut o zi în Tiraspol și au tras 10 concluzii: diferență de prețuri față de România, transport arhaic și baie în Nistru
FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)

6. Una dintre primele trei recomandări pe orice site de turism despre Tiraspol este tancul sovietic, în inima orașului, lângă parcul cochet, care s-ar vrea un tribut acordat Rusiei țariste. Mai e un MIG "antic", în afara urbei. Multe fotografii cu militari și cu comandați sovietici.

7. Victor Gușan este cu adevărat șeriful orașului. Nu doar patronul echipei de fotbal, ci tot ceea ce este mai nou poartă amprenta holdingului său, de la benzinării la supermarketuri.

8. Oamenii sunt cumsecade, îmbrăcați decent, fără să epateze cu brand-uri. Încearcă să te ajute, dacă soliciți sprijinul, chiar dacă răspund în rusă la orice i-ai întreba într-o limbă de circulație internațională.

9. Viața e mult mai ieftină la Tiraspol decât la noi: o pâine (500g) - 1,7 lei, un litru de lapte - 3,6 lei, un pachet de țigări - 9,2 lei, o sticlă de băutură răcoritoare la 0,33l - 2,8 lei, o sticlă de apă la 1,5 l - 2,3 lei, cartofi - 2 lei/kg. 

5 eurocostă vigneta pe o săptămână în Transnistria, primești și chitanță; drumurile sunt proaste sau foarte proaste

1.000 de lei românești pe lunăeste prețul unei chirii lunare a unui apartament de trei camere în centrul Tiraspolului

Și ultima observație:

10. Arșiță, 37 de grade Celsius, localnicii, familii cu copii, au ieșit să se îmbăieze pe malul Nistrului, și-au întins prosoapele și se bucură de apă.

Mica Uniune Sovietică » Reporterii GSP au petrecut o zi în Tiraspol și au tras 10 concluzii: diferență de prețuri față de România, transport arhaic și baie în Nistru

Poate că niciun alt tablou nu poate fixa mai bine ideea că abaterile climatice, starea naturii planetei sunt, cu adevărat, mari probleme. De la Milano la Los Angeles și de la Praga la Tiraspol, peste orice diferență ideologică și de viață, planeta fierbe.

VIDEO. Gică Hagi, surprins plăcut de condițiile din cantonamentul lui Sheriff Tiraspol

Citește și alte știri înainte de Sheriff - Farul:

Detaliul care l-a impresionat pe Gică Hagi la Tiraspol: „Fantastic!” + ce discurs va ține în vestiar pentru a-i mobiliza pe campioni
SHERIFF - FARUL
Detaliul care l-a impresionat pe Gică Hagi la Tiraspol: „Fantastic!” + ce discurs va ține în vestiar pentru a-i mobiliza pe campioni
Reporterii GSP au remarcat 5 detalii interesante în Tiraspol, înainte de Sheriff - Farul » Sold-out și gazon unguresc + vremea ține cu „Regele”
CORESPONDENȚĂ DIN TIRASPOL
Reporterii GSP au remarcat 5 detalii interesante în Tiraspol, înainte de Sheriff - Farul » Sold-out și gazon unguresc + vremea ține cu „Regele”

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (18)
istet10
istet10  •  19 Iulie 2023, 21:17
Postat de c4n1b4lul pe 18 Iulie 2023, 12:05

Toată lumea vorbește pe aici de prețurile ieftine din acest para-stat, dar nimeni nu precizează cum s-a clădit această entitate teroristă anti-românească și neo-bolșevică, vinovată și pentru condamnarea la moarte a patriotului român basarabean Ilie Ilașcu în 1993. Mi-ar fi rușine de cei care văd lucruri pozitive în acea fâșie de pământ condusă de niște bolșevici parașutați în Moldova anilor 1970-1980 de prin cine știe ce coclauri siberieni, pentru a umple fabricile și colhozurile din zonă, epurând etnic românii prezenți acolo de secole. Nu mai zic de tratamentul la care sunt supuși și copiii, obligați să învețe limba maternă, româna, în alfabet chirilic, aidoma perioadei de ocupație sovietică din dreapta Nistrului, și o istorie falsificată, rusofilă. Nu mai zic de banii din care s-au clădit bazele Sheriff-ului: trafic de armament și contrabandă cu țigări.

Un dinamovist cu capul pe umeri. Rar.

EftimieMurgu
EftimieMurgu  •  18 Iulie 2023, 20:11

Preturile in Transnistria sint mici insa articolul nu este complet pentru ca nu spune nimic despre salarii. O scurta cautare pe net ne arata ca salariul mediu ( brut/net ? nu e clar ) este de cca. 1.700 lei in echivalent . In Romania salariul mediu net in iunie a fost de 4.500 lei. Mia departe trage fiecare concluziile. https://ionita.md/2023/03/06/in-2022-au-crescut-si-mai-mult-diferentele-salariale-dintre-malul-drept-si-stang-ale-nistrului/

arnautull
arnautull  •  18 Iulie 2023, 19:39

va fierbe mintea voua ma, nu planeta si schimbarile climatice, v-au indoctrinat stapanii cu propaganda ca sa paralizati tot, mai ceva decat KIM pe coreeni

Vezi toate comentariile (18)
Comentează