SPORTURI  »  TENIS  »  WTA ROLAND GARROS 2017

De ce Simona Halep și nu Novak Djokovici? » Cea mai frumoasă revenire din istoria tenisului a redefinit sportul: cum a învins Simona spiritul de luptă al sârbilor

foto: reuters
foto: reuters

Articol de - Publicat joi, 08 iunie 2017 02:57

Românca Simona Halep a obţinut una dintre cele mai mari victorii ale carierei şi continuă drumul spre primul turneu de Mare Şlem. Sârbul Novak Djokovici a suferit una dintre cele mai umilitoare înfrângeri din carieră. Cum am ajuns aici?

Simona 3-6, 1-5. Auzi deja titlurile şi dezamăgirea tuturor românilor. "Simona, la pământ", "Halep ratează cea mai mare şansă pentru un Grand Slam" şi cârcotaşii invadează netul: "oare ce accidentare va mai inventa Halep acum?". Ca o completare, dacă a uitat cineva, Simona chiar s-a accidentat la Roma şi era cât pe ce să nu participe la Paris.

Novak 6-7, 3-6. John McEnroe îl consideră abia acum favorit pe Thiem. "După primul set, tot Djokovici rămâne cu prima şansă", spunea marele campion american în comentariul Eurosport. Sârbul mai avea atunci o şansă şi a arătat de atâtea ori de ceea ce e în stare să facă.

Simona vs Novak

Cine în lumea asta revine de la 3-6, 1-5? Doar Simona Halep. Constănţeanca dominată în acest meci de Svitolina la fel de rău cum a făcut-o chiar ea cu Suarez-Navarro în meciul anterior.

Să recunoaştem, nu a avut nicio şansă până în acel moment, winner după winner de partea cealaltă a fileului. Dar declicul a avut loc când a reuşit primul break pentru 5-3.

A continuat să lupte, ca niciodată, şi a reuşit, dacă nu chiar cea mai frumoasă revenire din istoria tenisului, măcar în top 5 cele mai neaşteptate şi spectaculoase. A salvat şi o minge de meci în tie-break şi, chiar dacă Svitolina e o mare jucătoare, nimeni nu ar fi reuşit să fie atât de puternică mental încât să joace la fel în decisiv. Poate doar Serena. Şi s-a văzut, break după break după break şi Simona a ajuns din nou într-o semifinală la Roland Garros.

În schimb, Novak a renunţat la luptă. A pierdut 0-6, spre stupefacţia lui McEnroe: "Este prima oară când îl văd că nu vrea să fie pe teren. S-a mai întâmplat o singură dată şi la Nadal după accidentare. Este un moment foarte delicat în cariera lui Djokovic". Sârbul a oferit şi o explicaţie bizară, nedemnă pentru un jucător de talia lui: "Totul s-a decis după primul set".

"Învăţaţi de la Simona!"

După aproape două ore de joc, atunci când Halep reuşea să ducă meciul în decisiv, comentatorul englez de la Eurosport a rostit cuvintele pe care le gândea toată lumea: "Învăţaţi de la Simona Halep, o mare campioană. Toţi ar fi renunţat, nu şi ea. A jucat punct după punct, a luptat până la capăt. Nu cum a făcut-o Djokovici mai devreme".

Da, ieri, în sferturile de la Roland Garros, prejudecăţile s-au spulberat. Atunci când spiritul sârbesc iese la suprafaţă în momentele cele mai grele, iar românii nu mai luptă. Ieri, Simona Halep a arătat contrariul şi a bătut celebrul spirit al sârbilor.

Acum, drumul a ajuns la jumătate. Mai are două hopuri până la cer: primul turneu major din carieră şi noul lider mondial! Ambele dintr-un foc.

Momentul din primăvară care îi poate schimba cariera

Şi a demonstrat un alt lucru important, dispărut parcă într-o ceaţă deasă în ultimul an şi jumătate. Ne-a adus aminte de meciurile fascinante din 2014 sau 2015 când nu renunţa indiferent de scor. Şi totul s-a schimbat în această primăvară, după turneele americane.

Performanţe modeste, joc fără vlagă, zero ambiţie. Darren Cahill a făcut o ultimă încercare în acel moment, neaşteptată. A anunţat-o că renunţă la colaborare şi atunci s-a schimbat.

Cea mai bună dovadă la Mamaia, pe zgură, cu Johanna Konta, când a făcut, poate, cel mai bun meci al anului.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (38)
merace
merace  •  08 Iunie 2017, 21:13
Postat de mihai_s pe 08 Iunie 2017, 17:34

in primul rand, pt ca o revenire sa fie spectaculoasa, ea trebuie sa fie produsa de echipa mai slaba (vezi liverpool-milan). aici a fost pur si simplu un meci inceput slab de simona halep si incheiat conform tuturor asteptarilor (dezamagirea uriasa era daca era eliminata)

Apreciez ideea ta, dar meciul incepe de la 0-0 si daca ajunge la 0-5 rapid, pentru outsidera, revenirea e tot spectaculoasa pentru cine castiga meciul de la acest handicap...

merace
merace  •  08 Iunie 2017, 21:11

Novak pesemne s-a dedicat familiei, si mai joaca doar din inertie. Simona e in ascensiune, si are acum o sansa sa urce pe locul 1 mondial. Comparatia intre ei e trasa de par, dar ce nu face titluitorul GSP-ist ca sa scoata ochii cititorilor? :D

10153324563120690
Stoica Relu  •  08 Iunie 2017, 17:36

Cacalar esti tu bai,***!Eu mi am spus doar parerea,nu am criticat o.Chiar si ea intr un interviu azi a spus cam acelasi lucru.Tu faci parte din ofuscatii aia care nu tre sa si dea nimeni cu parerea de nimic,entru ca imediat compari.Poate in domeniul meu am realizat destule,de unde stii tu?Mi e scarba de oameni ca tine,care numai genul asta de interventie contra au pe aici si in rest nu stiu sa lege o porpozitie.Eu am vazut realitatea din teren si am atras doar atentia ce nu tre sa faca azi ca sa castige.Dar daca tu esti incuiat si nu pricepi ,asta e problema ta,***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (38)
Comentează