SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP

O lună pauză » Ce competiții va rata Simona Halep și cîte puncte va pierde în clasamentul WTA

Simona Halep are un început de an îngrozitor
Simona Halep are un început de an îngrozitor

Articol de , - Publicat luni, 25 ianuarie 2016 00:00

Numărul 2 mondial va suporta o intervenție chirurgicală la nas pentru a rezolva o deviație de sept. De la începutul anului, românca a întîmpinat mai multe probleme de sănătate.

A ratat turneul de la Brisbane din cauza unei inflamații la tendonul lui Ahile, o neplăcere recurentă, care a lovit din nou. Apoi, a jucat la Sydney și la Australian Open, deși era răcită. A spus atunci că e o problemă minoră, cauzată de aerul condiționat, însă, de fapt, era ceva mult mai serios, pe care Simona l-a purtat după ea de multă vreme.

"Ultimele 6 săptămîni au fost extrem de dificile pentru mine, avînd infecție la stomac, nas și ureche. Aceasta a fost una dintre cele mai grele perioade sportive, deoarece nu am avut posibilitatea să mă antrenez la capacitate maximă, chiar dacă am fost sub tratament antibiotic. Am încercat să dau tot ce pot în Australia, dar, din cauza infecțiilor existente, din păcate, am înrăutățit lucrurile, încercînd să trag de mine să joc la Grand Slam", a explicat ea ieri într-un comunicat, publicat inclusiv pe pagina sa de Facebook.

Eliminarea rapidă de la Melbourne, încă din primul tur, unde a pierdut în fața chinezoaicei Shuai Zhang, a făcut-o să revină acasă și să reia investigațiile medicale.

"La îndrumarea medicului specialist, va trebui să suport o operație pentru a-mi rezolva o problemă existentă la nas, fiind sfătuită că aceasta este cea mai bună opțiune pentru a trata definitiv această problemă", a adăugat Halep. Este vorba despre o deviație de sept.

Consecința? Nu va putea participa la întîlnirea de Cupa Fed din 6-7 februarie, contra Cehiei, la Cluj, contînd pentru primul tur al Grupei Mondiale I, dar nici la turneele care urmează, Dubai și Doha. La primul dintre ele, Simona este deținătoarea titlului.

"Îmi doresc să trec cu bine peste această intervenție și să mă pot deplasa la Cluj, să fiu alături de echipă, chiar și din tribună", a mai spus ea, precizînd că speră să fie recuperată pînă la startul concursului Premier Mandatory de la Indian Wells (9-20 martie), unde, de asemenea, e campioana en titre.

Necesară pentru respirație

"Deviația de sept e destul de comună, poate fi însă mai pronunțată sau mai puțin", spune doctorul Sorin Popescu, care a fost mai mulți ani medicul echipei de Cupa Davis a României.

"Principalul efect este acela că limitează capacitatea respiratorie prin obstrucție mecanică. Iar în cazul specific al sportivilor diminuează posibilitatea de efort. De asemenea, favorizează infecțiile respiratorii superioare", a adăugat el.

"Intervenția chirurgicală este recomandată în asemenea cazuri. Dacă totul decurge normal din punct de vedere medical, în zece zile-două săptămîni se poate relua pregătirea", a încheiat Sorin Popescu.

Și Djokovici s-a operat

La începutul carierei de senior, și actualul lider mondial, Novak Djokovici, avea vizibile probleme de respirație. La finalul sezonului 2005, el a suportat o intervenție chirurgicală pentru deviație de sept, care a durat 45 de minute și a fost făcută la Milano.

"Cînd voi rezolva această problemă, voi juca mai bine. Am disputat multe meciuri cu adversari din Top 10, 20, 50. Am încercat tot ce am putut, însă ai nevoie de mai multă forță, energie și pregătire fizică, iar atunci cînd nu poți respira cum trebuie, totul e mult mai greu", declara Nole acum 10 ani. Și românul Andrei Pavel a suferit o astfel de intervenție, în 2007.

Multe probleme medicale

Din 2013, de cînd a început ascensiunea în clasamentul WTA, Simona s-a confruntat cu destule probleme medicale, dar nici una atît de complicată încît să necesite o operație. Doar în 2014 ea a renunțat la turneul de la Miami pentru a se opera la unghia de la degetul mare de la piciorul drept.

În rest, accidentările ei au s-au rezolvat cu pauză și recuperare. La începutul lui 2013 s-a confruntat cu dureri la spate, în 2014 au apărut problemele la gleznă, la mușchii abdominali și la coapsa stîngă.

Anul trecut, Simona s-a luptat cu o gastroenterită la începutul lui, probleme la coate, glezne și la tendonul lui Ahile. Cu toate acestea, Halep spune că acum trece prin cea mai grea perioadă sportivă. "Ultimele  șase săptămâni au fost extrem de dificile pentru mine, avînd infecție la stomac, nas și ureche", a comunicat ea ieri.

Pierde 900 de puncte

În luna februarie Simona Halep avea de apărat 900 de puncte, cele pe care le-a primit în 2015, atunci cînd s-a impus în turneul de la Dubai. Cum nu va participa la nici unul dintre cele două turnee importante din februarie 2015, ea le va pierde și probabil va aluneca în clasamentul mondial.

După Australian Open, a doua jucătoare a lumii are o zestre de 5545 de puncte. În funcție de competițiile în care vor evolua celelalte jucătoare din spatele ei, alunecare va fi dramatică sau nu. În luna martie, Halep are de apărat 1390 de puncte.

Semne de întrebare și în tabăra adversa

Și echipa Cehiei se confruntă cu probleme medicale. Petra Kvitova, 7 WTA, a jucat două meciuri întregi în acest an, după ce a trebuit să facă față unui virus stomacal. Lucie Safarova, 9 WTA, a renunțat la Australian Open și încearcă să se recupereze după o infecție bacteriană suferită anul trecut.

Karolina Pliskova, Lucie Hradecka, Denisa Allertova sau Klara Koukalova, toate în Top 100, nu au avansat prea mult la Melbourne. Singura cehoaică prezentă în a doua săptămînă a fost Barbora Strycova. Anul trecut, Cehia a evoluat în primul tur al Grupei Mondiale fără vedetele sale și cu toate acestea s-a calificat în semifinale în dauna Canadei.

Săptămînă decisivă

Alina Tecșor-Cercel și Petr Pala, cei doi căpitani nejucători,  trebuie să anunțe marți sau miercuri componența echipelor cu care se vor confrunta la Cluj-Napoca între 6 și 7 februarie. Abandonul Simonei Halep ar putea să nu fie singurul în tabăra României. Alexandra Dulgheru are în continuare probleme la genunchi.

"Îmi doresc să joc. Săptămîna aceasta o să văd un doctor în care am foarte mare încredere, să văd ce mă sfătuiște. Sînt șanse de șaizeci la sută să joc", a spus ea pentru DolceSport.

Și Irina Begu are și ea probleme la genunchi, așa că misiunea Alinei Tecșor este una foarte grea.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
wowmashha
wowmashha  •  25 Ianuarie 2016, 10:02
Postat de ralffy_mr pe 25 Ianuarie 2016, 09:48

"aceasta jucatoare,altfel fara mult IQ,cultura sau inteligenta!!" 1. IQ = trebuie sa fie mare..pentru ca e un index...al inteligentei..pe care oricum a trebuit s-o repeti.. deci esti prost 2. "Adevar pe care il recunosc specialistii tenisului mondial" - de unde le scoti frate?? te doare capul cumva..sa nu-ti trebuiasca si tie vre-o "operatie" 3. "care i-mi voi lua portia de injuraturi " - la cum "t-e" exprimi.. meriti injurat. 4. "pentru ca spun ce vad si ce cred" - ori e adevarul specialistilor..ori e opinia ta subiectiva si in necunostinta de cauza (pentru ca tu chiar nu stii nimic..decat ce te indoctrineaza "jurnalistii" gsp) ...deci.. 5. "Timpul ne v-a arata" - reciteste punctul 3.. ca "s-a" "n-u" "t-e" injur "e-u" din nou. Sunt curios..cate meciuri FedCup ai vazut si cate jucatoare de tennis din Romania ai urmarit tu...pana sa urce Simona in top20 WTA si sa "descoperi adevarul absolut"?

in afara de cateva greseli inerente gramaticale il mai poti contrazice cu ceva ? tu esti ca vulpea cu strugurii ,, lasa ca oricum sunt acri,, si da tinere specialistii de prin america . de prin franta . de prin elvetia au scos la iveala acest adevar . HALEP ESTE CEA MAI SLABA OCUPANTA ALOCULUI 2 MONDIAL IN DECURSUL A 50 DE ANI DE TENIS . asa ca e 1-o pt damian robert . se pare ca tu chiar daca incerci sa pari a fi intr-un anume fel te faci de ras . il poti contrazice la faza cu abandonuri . boli inventate . retrageri subite . ... etc ? daca o faci dai dovada *** . ca si idolul tau simona halep . nu ma injura eu habar nu aveam ca halep are porobleme cu etajul . acest lucru a fost confirmat de unul dintre antrenorii ei din juniorat . nu le scoatem noi prietene . doar stii ca minciuna are picioare scurte . adevarurile despre acesta fatuca ies singure la iveala . nu te stresa prea mult . accepta realitatea chiar daca ai impresia ca-i mai dura cu tine decat cu altii . stai jos pt azi ai nota 4 asa pt ca-ti cunosc mama , ca altfel primeai un 2 cat locul lui halep de mare .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

andrei.cernat
andrei.cernat  •  25 Ianuarie 2016, 09:56
Postat de Robert Damian pe 25 Ianuarie 2016, 09:07

Vad ca sant multi care se mira de toate mutarile si permutarile pe care cu multa arta le combina aceasta jucatoare,altfel fara mult IQ,cultura sau inteligenta!!Nu cred ca mai sant indoieli,ca norocul si calculele plus multe altele,au parasutat-o total nemeritat si conjuctural tocmai pe locul 2 mondial!!Retrageri dubioase,neparticipari,infrangeri la fel de dubioase,boli peste boli nu vor putea escamota la infinit adevarul!!Adevar pe care il recunosc specialistii tenisului mondial,nu de-alde mine,care i-mi voi lua portia de injuraturi pentru ca spun ce vad si ce cred!!Acum cateva zile,ERA SANATOASA,FARA DURERI si sa pregatea sa triumfe la Australian Open!!Pana la primul meci doar,cand i-a dat cu terenul in cap o NECUNOSCUTA(loc 133 WTA!!!)si-a i-aaratat ca nu are fata de locul pe care il ocupa momentan!!Nu e prima data!!Si sigur,nici ultima!!Ca se da lovita,inaintea meciului Romaniei de Fed cup,nu mai mira cred!!Se numeste LASITATE,d-soara!!!Toate meschinariile astea si combinatiile tale,se vor intoarce impotriva ta in scurt timp!!SANT SIGUR!!!Timpul ne v-a arata!!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ralffy_mr
ralffy_mr  •  25 Ianuarie 2016, 09:54
Postat de wowmashha pe 25 Ianuarie 2016, 09:50

domnule robert damian . meriti tot respectul . nu stiu si nu ma intereseaza daca ai fost candva fanul acestei jucatoare de duzina , prea putin conteaza acest aspect . important este faptul ca vezi adevarul . vezi realitatea si ca ochiul nu te inseala . portia de injuraturi pe care bine ai banuit ca o sa ti-o iei nu are cu ce sa te afecteze . sunt cativa alde atarnake pe aici gen catalyn . lapusneanu . stefan sb merace , ady stelistul care te asigur eu, nu numai cand vine vb de halepa simona poarta okelari de cal ,ci si in viata de zi cu zi . cum bine ai spus halep a fost parasutata pe actualul loc ocupat . nu ca spui tu sau ca spun eu , nu ca o spun nici chiar cei mai inversunati jurnalisti care nu o suporta , ci o spun statisticile . o spune matematica . o spune o stiinta exacta . pe care binenteles indivizi de genul lui lapusneanu sau catalyn ( vorbind de matematica ) o pot da la intors , acesti copii frustrati pot argumenta cu subiect si predicat ca halep simona a inventat tenisul si ca fara ea planeta pamant nu ar mai exista . si acum doua mici exemple ca sa inteleaga toata lumea despre ce vorbim:conform tuturor calculelor si statisticilor facute halep simona este cea mai slaba ocupanta a locului 2 mondial in decursul a 50 de ani consecutivi de tenis, si al 2-lea exemplu cu siguranta tot negativ . o pata rusinoasa pe istoria openului austr. de 27 de ani nu s-a mai intamplat ceea ce a realizat halep in primultu

*** :))) LOL

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează