SPORTURI  »  TENIS  »  AUDIERI HALEP

UPDATE Simona Halep la TAS, ziua #2 » Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv! De ce a stat doar o oră în sală

Patrick Mouratoglou. Captură Euronews +20   FOTO
Patrick Mouratoglou. Captură Euronews

Articol de , - Publicat joi, 08 februarie 2024 17:32 / Actualizat vineri, 09 februarie 2024 09:19

A doua zi a audierilor în cazul de dopaj al Simonei Halep s-a încheiat mult mai repede decât prima. Sportiva nu a mai participat direct, în sală a venit doar Patrick Mouratoglou. Francezul a stat o oră în sala de judecată, pentru că el și-a asumat responsabilitatea în cazul contaminării Simonei și n-a mai fost nevoie să fie audiat. Mai jos, filmul zilei de joi.

În fața judecătorilor de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a apărut Patrick Mouratoglou, cel care i-a fost antrenor Simonei în momentul testului pozitiv. Francezul a stat doar o oră în sala de judecată, pentru că a el și-a asumat responsabilitatea pentru contaminarea Simonei Halep, potrivit euronews.ro.

De asemenea, Candice Gauhier, fizioterapeut la Academia Mouratoglou, și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academie, au stat tot o oră în sala de judecată, pentru că, la fel ca Mouratoglou, și-au asumat responsabilitatea în cazul de dopaj al Simonei Halep. 

Mouratoglou, Gauhier și Lefebvre nu vor mai fi audiați. 

Simona Halep, făcută praf de Pompiliu Popescu: „Care e rostul acestor dezbateri din moment ce există proba? Dacă e achitată, să fie desfiinţată WADA!”
HALEP, AUDIATĂ LA TAS
Simona Halep, făcută praf de Pompiliu Popescu: „Care e rostul acestor dezbateri din moment ce există proba? Dacă e achitată, să fie desfiinţată WADA!”

UPDATE ora 17:30 - Mouratoglou a stat doar o oră în sala de judecată

Patrick Mouratoglou a ieșit după o oră din sala de judecată. El și-a asumat responsabilitatea pentru contaminarea Simonei Halep cu rodxadustat, iar arbitrii TAS nu au mai cerut alte probe. Astfel, nu a mai fost nevoie de audierea francezului, conform sursei citate.

UPDATE ora 17:00 - Fostul ministru al sportului e optimist

Ionuț Stroe, fostul ministru al sportului, e optimist în cazul Simonei Halep. După ce a auzit că Patrick Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea, a declarat că sunt șanse ca suspendarea de 4 ani să fie redusă. 

„Acest lucru (n.r. - asumarea responsabilității din partea lui Mouratoglou) mă face să fiu optimist și să sper ca apărarea ei să fie mai mult decât pregătită, apropo de recentele evoluții și declarații ale domnului Mouratoglou, pentru a o ajuta pe Simona Halep să obțină o decizie favorabilă, poate chiar o reducere semnificativă a pedepsei”, a declarat Stroe pentru GSP. Toate detaliile, aici.

UPDATE ora 16:30 - CTP, intervenție furibundă în ziua audierii lui Mouratoglou

În ziua în care Mouratoglou a fost în sala de judecată, CTP a avut o reacție furibundă la adresa antrenorului francez. „Individul a tăcut atât timp, Simona fiind supusă unor presiuni greu de imaginat pentru noi. Ar fi trebuit să-i spună măcar acum în față: «Am avut încredere și a fost un nemernic, care și-a bătut joc de mine!»”, a declarat CTP. Toate detaliile, aici.

UPDATE ora 14:30 - Patrick Mouratoglou și-ar fi „asumat responsabilitatea” pentru contaminarea Simonei

Corespondenții Antena 3 CNN transmit că Patrick Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea în fața judecătorilor pentru testul pozitiv al Simonei Halep, „contaminarea involuntară cu roxadustat”, așa cum ar fi spus antrenorul francez la audieri.  

Mouratoglou a fost implicat în procesul prin care Simona Halep a ajuns să consume suplimentul contaminat, pudra de colagen fabricată în Canada.

Simona Halep la TAS, ziua #2 » Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv! De ce a stat doar o oră în sală
Captură Euronews

Halep și Gohier (n.r. - fizioterapeuta din Academia Mouratoglou) au verificat împreună recipientul și au observat că nu există nicio substanță interzistă pe lista de ingrediente. Halep a verificat și cu antrenorul Mouratoglou, care i-a spus că toate cele 3 produse sunt sigure de folosit, din moment ce pe etichetă nu era listată nicio substanță interzisă și nu păreau să fie riscante. 

- Pasaj din motivarea deciziei ITIA de suspendare a Simonei

Această asumare a responsabilității este valabilă pentru unul dintre capetele de acuzare, testul pozitiv la roxadustat, însă în acest caz mai există problema datelor fluctuante din pașaportul biologic al Simonei

În prima instanță, la tribunalul independent Sport Resolutions, judecătorii au concluzionat că Simona ar fi utilizat metode sau substanțe interzise pe durata sezonului 2022, suspiciune la care au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic.

Anularea completă a suspendării este un scenariu puțin probabil. Cel mai optimist scenariu pentru Simona ar fi înjumătățirea pedepsei, ceea ce ar însemna ca ea să poată reveni în circuit pe 6 octombrie 2024. 

UPDATE - „ITIA a adus o armată de oameni la audieri”

Informații noi de la fața locului. Acuzarea, Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis, a adus o echipă numeroasă la audieri, conform corespondenților Antena 3 CNN.

„Zece ore a durat audierea de miercuri. Cu siguranță, va fi și astăzi o zi lungă. Cei de la Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis au sosit deja, ieri au adus două cutii foarte mari cu documente. Nu-și permit să piardă acest caz. Tocmai de aceea au venit cu o armată de oameni, 15 la număr”, au transmis reporterii de la fața locului. 

UPDATE ora 10:10 - Patrick Mouratoglou și Simona Halep au ajuns la Tribunal

La puțin timp după ora 10:00, Patrick Mouratoglou și Simona Halep și-au făcut apariția la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Nici sportiva, nici antrenorul acesteia nu au răspuns întrebărilor reporterilor prezenți la fața locului. Mouratoglou a afișat o mină serioasă, Simona a intrat zâmbitoare în clădirea de judecată.

Simona Halep și Patrick Mouratoglou au ajuns la Tribunal // sursă foto: captură video Antena 3 CNN
Simona Halep și Patrick Mouratoglou au ajuns la Tribunal // sursă foto: captură video Antena 3 CNN
Simona Halep și Patrick Mouratoglou au ajuns la Tribunal // sursă foto: captură video Antena 3 CNN
Simona Halep și Patrick Mouratoglou au ajuns la Tribunal // sursă foto: captură video Antena 3 CNN
Simona Halep și Patrick Mouratoglou au ajuns la Tribunal // sursă foto: captură video Antena 3 CNN
+6 FOTO

„Vă asumați toată vina?”, a fost întrebat Mouratoglou de reporterul Pro TV. Francezul nu a răspuns. Celelalte întrebări „parate” de Mouratoglou au fost „Credeți că Simona va câștiga?” și „Aveți încredere în această instanță?”.

A doua zi a audierilor Simonei Halep la TAS

Suspendată 4 ani pentru două încălcări ale regulamentului antidoping, utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și suspiciunea că ar fi utilizat metode / substanțe interzise pe durata sezonului 2022, bănuială la care experții acuzării au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic, Simona Halep a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Elveția.

Audierile au fost programate pe durata a 3 zile, între 7 și 9 februarie. Miercuri a fost prima zi în care Simona a compărut în fața completului de judecători, joi urmează o nouă rundă de audieri, începând cu ora locală 09:30, 10:30 în România. 

Simona Halep a ajuns la TAS // FOTO: Captură Euronews
Simona Halep a ajuns la TAS // FOTO: Captură Antena 3
Simona Halep a ajuns la TAS // FOTO: Captură Antena 3
Simona Halep a ajuns la TAS // FOTO: Captură Antena 3
Simona Halep a ajuns la TAS // FOTO: Captură Antena 3
+16 FOTO

Patrick Mouratoglou este așteptat astăzi la audieri

Printre cei care își vor face astăzi apariția în fața judecătorilor se numără Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei în perioada în care aceasta a fost testată pozitiv la roxadustat.

Pe lângă Mouratoglou, vor mai depune mărturii Candice Gohier, fizioterapeuta de la Academia Mouratoglou care i-a recomandat Simonei să ia suplimentul contaminat, și încă un angajat al Academiei pe care o conduce antrenorul greco-francez, conform Euronews.

Foarte probabil, este vorba despre Frederic Lefebvre, cel care ocupa funcția de director al departamentului de pregătire fizică al Academiei Mouratoglou.

„Simona Halep a verificat cu antrenorul Mouratoglou, care i-a spus că toate cele 3 produse sunt sigure de folosit”

Apărarea Simonei Halep a fost construită pe ideea că substanța interzisă i-a ajuns în organism de pe urma unui supliment contaminat. Mai exact, o pudră de colagen, KetoMCT, pe care echipa Mouratoglou i-a recomandat-o.

În motivarea integrală a deciziei de suspendare a Simonei, a fost dezvăluit felul în care Halep a ajuns să consume respectivul supliment alimentar.

Simona Halep la TAS, ziua #2 » Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv! De ce a stat doar o oră în sală
Suplimentul Keto colagen de la Schinuossa Superfood, folosit de Halep, a fost produs de o firmă din Canada

„Pe baza unui îndemn al lui Frederic Lefebvre (care era directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou) pentru Candice Gohier, aceasta i-a recomandat Simonei 3 produse de la un producător. Halep nu auzise înainte de acele suplimente. A întrebat dacă Gohier le-a verificat și i s-a răspuns că da.

De asemenea, Halep și Gohier au verificat împreună recipientul și au observat că nu există nicio substanță interzistă pe lista de ingrediente. Halep a verificat și cu antrenorul Mouratoglou, care i-a spus că toate cele 3 produse sunt sigure de folosit, din moment ce pe etichetă nu erau listată nicio substanță interzisă și nu păreau să fie riscante.

Halep a fost conștientă de posibilitatea ca suplimentele să fie contaminate și s-a asigurat că produsele au fost verificate și recomandate de specialiști în domeniu. Toate cele 3 suplimente au fost comandate de Gohier pe 16 august 2022 și trimise direct de către distribuitor către Gohier în New York. Jucătoarea a început apoi să folosească cele 3 suplimente la mijlocul lunii august 2022”, se arată în motivarea ITIA.

VIDEO. Prima zi la TAS: cum a apărut Simona Halep la audieri

Mai multe știri despre Simona Halep:

Presa internațională, cu ochii pe audierile Simonei Halep de la TAS » Primele reacții
SIMONA HALEP, AUDIATĂ LA TAS
Presa internațională, cu ochii pe audierile Simonei Halep de la TAS » Primele reacții
Simona Halep, făcută praf de Pompiliu Popescu: „Care e rostul acestor dezbateri din moment ce există proba? Dacă e achitată, să fie desfiinţată WADA!”
HALEP, AUDIATĂ LA TAS
Simona Halep, făcută praf de Pompiliu Popescu: „Care e rostul acestor dezbateri din moment ce există proba? Dacă e achitată, să fie desfiinţată WADA!”

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga

Lovit în cap cu un recipient din aluminiu, Novak Djokovic nu a participat la conferința de presă și a avut nevoie de îngrijiri medicale » Ce a provocat incidentul


Comentarii (46)
lapusneanul
lapusneanul  •  09 Februarie 2024, 08:35

Procesul se desfășoară cu ușile închise, dar, ca de fiecare data, gsp ne tine la curent( vad ca mulți s-au curentat rău de tot) )...citind o sursa care nu e menționată...De unde știți domnilor ce a declarat fostul antrenor al Simonei ?

TenisPentruViitor
TenisPentruViitor  •  09 Februarie 2024, 00:17

Frecție la picior de lemn La TAS poate să fie adus Burebista , Mihai Viteazu , strămoșii lui Muratoglu sau orice ale personalități . Prezența lor sau ce bălmăjesc acolo este ZERO pentru procedura . Persoanele cu dificultăți de înțelegere elementare nu realizează ca strategia adoptată gen Judecătoria din metropola Satu Vechi nu ține la nivelul unde se analizează cazul . Regulamentul precizează ,, pentru DOPAJ , prezența substanțelor interzise în organismul sportivului ,, sigurul responsabil direct este SPORTIVUL “ restul sunt speculații sau vise care se pot analiza de TATĂ LĂCUSTEA vrăjitor renumit pe malul Dâmboviței . Regulile sunt reguli în lumea civilizată , impostorii , trișorii , manglitorii rurali se autoelimină pe ușă din dos . Să vedem finalul !

muzzi1
muzzi1  •  08 Februarie 2024, 23:31

la varsta ei si la felul cum arata, e greu de crezut ca mai revine! probabil vrea sa incheie fara pata, dar pata o are deja, chiar daca castiga procesul! aia e , sa se marite,sa faca o droaie de copii si sa devina "feata cu anami di Tana si Stere al Halep, di Tistimelu!" :DD

Vezi toate comentariile (46)
Comentează