FOTBAL  »  NATIONALA  »  COVID-19

VIDEO Rădoi ignoră exemplul dat de Mourinho și Guardiola: „Ar fi culmea! Ce să discut cu jucătorii?”

Spre deosebire de giganți ca Jose Mourinho sau Pep Guardiola, Mirel Rădoi se ferește să vorbească public despre vaccinările în rândul jucătorilor +41   FOTO
Spre deosebire de giganți ca Jose Mourinho sau Pep Guardiola, Mirel Rădoi se ferește să vorbească public despre vaccinările în rândul jucătorilor

Articol de - Publicat sambata, 11 septembrie 2021 08:30 / Actualizat sambata, 11 septembrie 2021 10:15

Spre deosebire de „giganți” ca Jose Mourinho sau Pep Guardiola, Mirel Rădoi se ferește să vorbească public despre vaccinările în rândul jucătorilor. Totuși, selecționerul României se plânge de infectările din lot, coroborate, conform studiilor, și cu absența imunizării.

  • CONTEXT: România a pierdut doi jucători la ultima acțiune din cauza testărilor pozitive la coronavirus;
  • Pe Dorin Rotariu, înaintea meciului cu Liechtenstein, și pe Ianis Hagi, în ajunul partidei din Macedonia de Nord. Cei doi nu erau vaccinați împotriva COVID-19;
  • Sursele Gazetei susțin că aproximativ jumătate dintre jucătorii convocați pentru cele 3 meciuri din septembrie NU sunt vaccinați.

După remiza albă de la Skopje, Rădoi s-a arătat surprins de o întrebare adresată de către reporterul GSP privind numărul de vaccinați din lotul primei reprezentative. 

Selecționerului i-a fost cerută o opinie, însă a refuzat vehement să comenteze, pasând și atribuțiile de comunicare în seama staff-ului medical.

  • Reporter: „Cum comentați faptul că mulți dintre jucătorii naționalei nu sunt vaccinați împotriva COVID? E decizia lor, evident, dar această situație poate afecta si naționala. Le-ați dat vreun sfat fotbaliștilor? Bănuiesc că ați discutat cu ei”
  • Rădoi: „Sfaturile de genul ăsta le oferă departamentul medical, nu antrenorul. Ar fi culmea să mă ocup acum și de medicamente, și de vaccinuri! Ce aș putea să discut cu ei?!”

De notat că la începutul conferinței de presă, selecționerul s-a plâns și de situația epidemiologică de la națională: „De când a apărut acest virus și din momentul în care am venit eu la echipa națională, nu a fost nicio acțiune în care să nu avem ori jucători infectați înainte sau în timpul acțiunii, ori jucători accidentați. Ne-am obișnuit, dar nu e o situație ușoară. 

Imediat trebuie să ai reacție și să iei măsuri. Poate unii jucători care devin indisponibili fac parte din planul tactic și apar aceste probleme. Sunt situații în care trebuie să schimbi totul din mers. Vorbim despre meciuri la echipa națională, unde nu ai timp să antrenezi foarte mult”.

GROGGY! 3 detalii remarcate de trimișii GSP în Macedonia » Jucătorul care și-a enervat și colegii + strigătul lui Rădoi
CONCLUZII
GROGGY! 3 detalii remarcate de trimișii GSP în Macedonia » Jucătorul care și-a enervat și colegii + strigătul lui Rădoi

Răzvan Marin: „N-am avut emoții cu testarea, sunt vaccinat”

Cel mai probabil, dacă Ianis Hagi ar fi fost disponibil, Markovic nu ar fi apărut în „11”-le din Macedonia, mai ales că selecționerul declarase despre atacantul Universității Craiova că este obosit. Deznodământul, unul nefericit: Jovan a fost cel mai slab jucător de pe teren la Skopje!

Colegii de masă ai lui Hagi - Răzvan Marin, Alexandru Cicâldău și Dragoș Nedelcu - au fost în contact direct cu Ianis. Conform protocolului, cei trei au ratat antrenamentul oficial de pe „Proeski Arena”, dar au ieșit negativ la testul PCR și au putut juca. 

Primul n-avea emoții în privința testului, fiind vaccinat: „Știam că o fiu negativ, am și vaccinul făcut. Am fost liniștit din acest punct de vedere”.

Mirel Rădoi, prima reacție după ieșirea nervoasă a lui Marin: „Ce a spus Răzvan?!”
MACEDONIA DE NORD - ROMÂNIA 0-0
Mirel Rădoi, prima reacție după ieșirea nervoasă a lui Marin: „Ce a spus Răzvan?!”

Naționala lui Rădoi s-a mai confruntat cu probleme legate de infectări. În noiembrie 2020, Nicușor Bancu, convocat inițial, a ratat naționala fiind depistat pozitiv.

Guardiola și Mourinho au încurajat jucătorii să se vaccineze

Chestionați în legătură cu același subiect, marii antrenori ai lumii nu doar că n-au refuzat să răspundă în timp ce își dădeau ochii peste cap și zâmbeau ironic, ba chiar au făcut recomandări publice jucătorilor. 

Unul dintre tehnicienii care și-a îndemnat fotbaliștii să se vaccineze este Pep Guardiola.

„Jucătorii trebuie să știe că vaccinul îi protejează pe ei, pe familiile lor, cât și restul societății. Nimeni nu îi poate obliga să o facă, astfel că cea mai bună cale este să le explici care sunt beneficiile de a fi vaccinat, pentru sănătatea lor, a celor dragi și a celor din jur. 

Când toți oamenii de știință, medicii și specialiștii din sănătate spun că vaccinarea este singura soluție pentru a eradica pandemia sau pentru a merge înainte după acești doi ani, cred că ar trebui că jucătorii să ia asta în considerare”, a declarat managerul lui Manchester City.

Într-un mod mai puțin oficial, în stilu-i caracteristic, Jose Mourinho, AS Roma, a promovat și el vaccinul. I-a lăsat un comentariu lui Granit Xhaka pe Instagram, după ce elvețianul de la mijlocul lui Arsenal se infectase cu COVID-19. „Vaccinează-te, Granit, și fii în siguranță!”, l-a îndemnat „The Special One”. „Mulțumesc, mister”, a replicat jucătorul.

Alți antrenori importanți care au vorbit despre vaccinarea în rândul jucătorilor:

  • Mikel Arteta, Arsenal: „Majoritatea jucătorilor mei sunt vaccinați. La nivel de club, încercăm să-i încurajăm să se vaccineze pentru a se proteja pe ei, dar și pe familiile lor. În final, e o decizie personală, dar noi încercăm să le explicăm motivele pentru care e bine să te vaccinezi”
  • Nuno Espirito Santo, Tottenham: „Respect decizia fiecăruia, dar sunt în favoarea vaccinului și îmi încurajez jucătorii să se vaccineze”
  • Carlo Ancelotti, Real Madrid: „Trebuie să respectăm regulile de protecție și să ne asigurăm cu toții că vom accepta să ne vaccinăm. Astfel vom trece peste această problemă”
  • Thomas Tuchel, Chelsea: „Sunt vaccinat. Fotbalul are și această abilitate de a se conecta la grupuri care uneori ezită în privința vaccinării, cum ar fi persoanele mai tinere sau unele grupuri minoritare. Fotbalul poate fi un exemplu bun pentru acești oameni”

Studiile: ești vaccinat - șanse mult mai mici să te infectezi

În luna mai, primul studiu din Uniunea Europeană privind efectele vaccinului a fost realizat de către Institutul Național de Sănătate din Italia (ISS) și Ministerul Sănătății. Concluzia: infecțiile cu COVID la adulți au scăzut cu 80% la cinci săptămâni după prima doză de vaccin, indiferent că a fost vorba despre Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca.

Mai târziu, în august, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a prezentat concluziile primului studiu realizat în România pentru eficiența vaccinurilor anti-COVID. S-a demonstrat că persoanele vaccinate sunt de 10 ori mai puțin predispuse să se infecteze, iar șansele sunt de 12 ori mai mici în comparație cu persoanele nevaccinate să dezvolte o formă gravă a bolii.

Vaccinurile previn îmbolnăvirea cu o eficiență de peste 90%. De asemenea, o persoană vaccinată cu schemă completă are un risc de 12 ori mai mic de a ajunge în spital. Până la această dată, 5,2 milioane de români s-au vaccinat cu schema completă. Au fost înregistrate 17.064 de reacții adverse, în general minore.

Mesajul FRF: vaccinați-vă!

În februarie, FRF a inițiat campania de imunizare intitulată: „Fotbalul se vaccinează”. A luat cuvântul Răzvan Burleanu.

„Am ajuns într-un moment în care presiunea revenirii la viața de dinainte este foarte mare, peste tot în lume. Din fericire, această nerăbdare vine împreună cu rezultate de excepție pe care lumea științifică le-a obținut și le-a materializat în vaccinul anti-COVID, atât de mult așteptat. Realizăm pe zi ce trece că vaccinarea este drumul cel mai scurt spre o viață normală, spre ieșirea din anxietatea socială în care ne aflăm cu toții. 

Avem încredere în oamenii de știință, apreciem eforturile lor. De aceea, noi, ca federație națională, facem apel către toți practicanții și suporterii fotbalului să urmeze recomandările experților care stau în spatele dezvoltării vaccinului și a implementării campaniei de vaccinare. Și, desigur, ne vom vaccina și noi când ne va veni rândul. Lansăm astăzi campania «Fotbalul se vaccinează!». 

Respectând dreptul fiecăruia de a lua decizii, vă îndemn pe toți cei din familia fotbalului să aveți încredere în recomandările experților și să vă vaccinați împotriva COVID-19. Doar așa vom regăsi bucuria fotbalului împreună, jucători și spectatori. Și ne vom reîntâlni pe stadioane, cât mai curând!”, a fost la vremea respectivă mesajul președintelui FRF.

Rădoi e vaccinat

Mirel Rădoi s-a vaccinat în martie, dar între cele două doze de Pfizer a fost testat pozitiv la coronavirus. Negativarea s-a produs cu câteva ore înaintea meciului tur cu Macedonia de Nord, câștigat de „tricolori”, scor 3-2. 

Recent, și Nicolae Dică, „secundul” naționalei, a fost depistat pozitiv și a ratat cele 3 meciuri din septembrie. „Nick” este vaccinat. Ambii au trecut ușor prin boală.

Cele mai tari cadre din meciul România - Macedonia de Nord:

+37 FOTO

Citește mai multe articole despre echipa națională:

Răzvan Marin, pus la punct de un nume important din Liga 1: „Nu faci așa ceva, dacă ești profesionist! Jucătorii trebuie să tremure în fața antrenorului”

Mirel Rădoi, luat la țintă: „Abordare greșită și nesănătoasă! Unde-i mingea-i și grămada”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
1051571168945274
Matias Sebastian  •  11 Septembrie 2021, 12:22

Articol de propagandă. Încearcă să dea vina pe cei nevaccinați, dar același articol spune că Dica și Radoi au dat rezultate pozitive în timp ce erau vaccinați. Regretabil

138417926514383
Gelu Eftenie  •  11 Septembrie 2021, 11:44

Dacă se vaccinează toți tricolorii, e clar că în 2 ani vom asista la un schimb de generatii.

cirus11
cirus11  •  11 Septembrie 2021, 11:27

Din punctul meu de vedere, indiferent ce parere au despre situatia asta cu covidul orice jucator care nu se vaccineaza este INCONSTIENT!! Este deja o certitudine ca sunt sanse mari ca cei care trec prin boala si fac o forma ceva mai serioasa sa ramana cu sechele pulmonare (pe langa alte chestii). Vaccinul iti garanteaza o forma usoara, mai ales daca esti tanar. Cum sa iti risti cariera?? Ce fotbalist mai esti daca iti scade capacitatea pulmonara?? Pur si simplu nu merita riscul daca esti profesionist... dar na, fotbalistii romani sa fie profesionisti? :))

Vezi toate comentariile (5)
Comentează