GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  ELIBERARE

Elena Udrea, eliberată în Costa Rica » ÎCCJ a suspendat executarea pedepsei în "Dosarul Gala Bute": "Vă rog, își hrănește fetița prin interpuși"

Articol de GSP - Publicat joi, 20 decembrie 2018 18:55

Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat azi și executarea pedepsei în cazul Elenei Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în "Dosarul Gala Bute". Fostul ministru al turismului și al dezvoltării regionale are 10 luni de când a fugit din țară în Costa Rica. Acolo a fost arestată preventiv pe 4 octombrie, în urma unei cereri de extrădare a Interpol. 

Avocatul lui Udrea, ca și cel al lui Obreja, a invocat alcătuirea ilegală a completurilor de 5 judecători. 

" Elena Udrea se află în Costa Rica în vederea extrădării. Domnia sa se află într-o situaţie absolut deosebită. De mai bine de două luni este departe de copil, îşi hrăneşte fetiţa prin interpuşi, vin persoane să îi recolteze hrana pentru copil. Până când o instanţă compusă în mod legal nu se va pronunţa asupra situaţiei sale juridice, e ilegal şi inuman să execute o pedeapsă pronunţată de o instanţă necompusă potrivit legii.

Vă rog să aveţi în vedere că ne apropiem de Sfintele Sărbători. Suntem obositi dupa un an de muncă, ne dorim să petrecem în apropierea familei. Gândiţi-vă ca dacă nu pronunţaţi o hotărâre dreaptă, va rămâne încarcerată departe de fiica ei. Vă rog să dispuneţi deliberarea cât mai rapidă, vă rog pentru ca aceste sărbători ne pun în imposibiliatea de a pune în practică suspendarea executării”, a declarat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, în faţa instanţei, conform libertatea.ro.

Conform sursei citate, Marius Vartic, procurorul DNA aflat în sala de judecată, a fost de acord cu solicitările avocatului, precizând că nu credea că "va asista la un prohod al îngropării completului de 5”. 

Un alt condamnat din dosar, Tudor Breazu, a beneficiat și el de suspendarea pedepsei și eliberarea din penitenciar. El fusese condamnat la 3 ani de închisoare. 

Deciziile vin după ce în cursul zilei fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, și ea fugară aflată în detenție în Costa Rica, a fost pusă în libertate. 

De asemenea, aseară Rudel Obreja (53 de ani) a fost eliberat din penitenciar, la 7 luni după ce fusese condamnat în "Dosarul Gala Bute". Fostul președinte al FR Box primise 5 ani de închisoare cu executare în iunie 2018 (DETALII AICI).

PEDEPSELE DICTATE PE 5 IUNIE 2018 în DOSARUL GALA BUTE: 

  • Elena Udrea a fost condamnată pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu; a primit 6 ani de închisoare cu executare!
  • Rudel Obreja a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi evaziune fiscală;
  • Tudor Breazu, prieten al Elenei Udrea, administratorul terenurilor de la Nana deținute de fostul ministru, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare;
  • Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare;
  • Fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită;
  • Dragoş Botoroagă, om de afaceri din Petroșani, deținător al firmei Consmin, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni  de închisoare cu suspendare;
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în MDRT a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare;
  • Ion Ariton, fostul ministru al economiei, a fost achitat de acuzaţiile pentru abuz în serviciu.

CAZUL PE SCURT

Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, pentru prima oară în fața publicului român, Lucian Bute îl învingea pe francezul Jean-Paul Mendy, KO în repriza a patra, păstrându-și centura IBF la categoria supermijlocie.

Potrivit procurorilor DNA, Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuții cu Rudel Obreja, după care le-a cerut subordonaților din MDRT să găsească soluții pentru finanțarea meciului, "urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute".

Mai mult, tot conform procurorilor, Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Breazu, au primit, cu știința Elenei Udrea, considerată de Direcția Națională Anticorupție cea care a coordonat afacerea, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, cum a fost cazul Consmin - deținută de Botoroagă - pentru a le garanta plata la timp a unor lucrări finanțate de ministerul turismului.

În cele din urmă, Ion Ariton e acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Tot în 2011 au început și investigația Gazetei Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

CEI 8 INCULPAȚI

În primul rând, patru dintre inculpați și-au recunoscut, în 2015, faptele și au optat pentru a fi judecați prin procedura simplificată, care le poate reduce cu o treime pedepsele. Aceștia sunt Ștefan Lungu, Ana-Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Gheorghe Botoroagă.

Elena Udrea - fostul Ministru al dezvoltării și al turismului - acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete

Ion Ariton - fostul ministru al economiei - acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja

Rudel Obreja - președintele FR Box în perioada Galei Bute

Tudor Breazu - prieten al Elenei Udrea, administratorul terenurilor de la Nana, județul Călărași deținute de fostul ministru

Ștefan Lungu - fostul consilier al Elenei Udrea

Gheorghe Nastasia - fost secretar de stat în MDRT

Ana-Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naționale de Investiții

Dragoș Botoroagă - om de afaceri din Petroșani, deținător al firmei Consmin

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (13)
apollon
apollon  •  21 Decembrie 2018, 12:03

Pâna la urma astia or a primeasaca despagubiri.

1581870215401957
Andronic Popovici  •  21 Decembrie 2018, 11:12

abia astept ca Tolontan cu gasca lui sa-si ceara scuze ,sigur Elena le va primi sii va ierta "iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac ".

florar
florar  •  21 Decembrie 2018, 10:23
Postat de nusu_d pe 21 Decembrie 2018, 00:25

Titlul este fals. Inculpata puscariasa Udrea Lenuta nu a fost inca eliberata in Costa Rica. Va mai dura cateva zile ca de, a crezut ca este Jmechera si s-a sustras. Ghinion Lenuto! Cred ca ti-a iesit Costa Bica pe nas dupa 3 luni de puscarie acolo. Treci *** acasa sa ti se rejudece apelul si sa faci puscarie aici la Targsor. Doar nu ai crezut ca scapi? Ati fost judecati si condamnati pe probe, chestia asta cu completurile de judecata este doar o chichita procedurala folosita de slugile de la CCR pentru grupul infractional organizat de la PSD.

Vai de tine!!!!Impartialitatea in Justitie tie ti se pare un moft????

Vezi toate comentariile (13)
Comentează