GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Ai fost diagnosticat cu tendinită? Medicul ortoped, dr. Tarek Nazer, îți spune care este cel mai potrivit tratament

Articol de GSP - Publicat joi, 28 aprilie 2022 16:41 / Actualizat joi, 28 aprilie 2022 16:41

Tendinita este o afecțiune inflamatorie a tendonului (acea structură care leagă mușchiul de os). Această afecțiune se manifestă prin durere locală, umflarea zonei afectate, înroșirea și încălzirea locală a țesutului din jurul tendonului afectat. De cele mai multe ori, se asociază și diminuarea funcției tendonului până la pierderea acesteia (rigiditate în mișcare și reducerea forței musculare).

Tendinitele pot apărea la nivelul oricărei articulații (umăr, cot, pumn, șold, genunchi, gleznă), în urma unei mișcări repetate efectuate incorect, dar și ca urmare a altor afecțiuni (tendinita secundară), cum ar fi: tendinita apărută în urma diabetului, a artritei reumatoide și tendinita secundară tratamentului cu anumite antibiotice.

„Pacienții care-mi ajung la cabinet, un procent important, acuză dureri în zona articulațiilor. Fie că ne referim la cele din zona gleznei, a cotului, șoldului, genunchilor, umărului, coloanei vertebrale sau la încheietura mâinii, disconfortul este important. După o consultație de specialitate, în funcție de stadiul afecțiunii, se impune efectuarea unor investigatii de tip ecografie, ca mai pe urmă să stabilesc protocolul corect de tratament.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale tendinitei?

Solicitări excesive și repetate ale articulației.

Traumatisme locale sau sărituri și alergări pe suprafețe dure.

Vârsta înaintată și asocierea unor boli cum ar fi guta, diminuarea mobilității articulare, deficitul vitaminic și obezitatea.

Cele mai afectate articulații sunt ale umărului, cotului, pumnului și gleznei .

Care sunt cele mai frecvente simptome ale tendinitei?

Cel mai frecvent semn este durerea care apare, adesea, în stare de repaus și se accentuează la palpare, dar, mai ales, în timpul exercițiului sau la folosirea tendonului într-o anumită activitate cum ar fi scrisul îndelungat la tastatură. Din cauza durerii, va apărea și imposibilitatea de a efectua mișcările ce folosesc tendonul respectiv, iar uneori poate fi însoțită de inflamarea, încălzirea și înroșirea zonei afectate.

Apariția tendinitei poate fi împiedicată prin aplicarea unor principii simple:

Întărește mușchii pentru a reduce solicitarea tendoanelor.

Repaus o perioadă.

Dieta echilibrată în minerale, vitamine și hidratare corespunzătoare.

Efectuarea de exerciții de încălzire înainte de sport.

„Dacă simți apariția unei dureri, indicația este să oprești activitatea sau exercițiul imediat, trebuie mergi de urgență la medic. Netratate la timp, tendinitele se pot agrava și duc la o deteriorare serioasă a tendoanelor, uneori chiar la ruptura tendonului afectat. În plus, în cazul în care nu este tratată corespunzator, tendinita poate recidiva sau degenera.”, explică medicul ortoped.

În general, tratamentul tendinitei cuprinde managementul durerii prin mijloace medicamentoase, reducerea inflamației prin aplicarea de comprese reci local, menținerea mobilității normale prin mobilizări pasive, auto-pasive și active până la limita durerii. Se recomandă repausul pentru calmarea durerii provocate de inflamarea tendonului, dar si proceduri de fizio - kinetoterapie.

Artroscopia, tratament minim invaziv în patologia articulară poate fi cel mai eficient protocol medical care să trateze tendinita

„Artroscopia este cea mai utilizată metodă de diagnostic și tratament minim invaziv în patologia articulară. Aceasta permite chirurgului ortoped să vizualizeze, să diagnosticheze și să trateze afectarea articulară. Se realizează printr-o incizie fină, urmată de introducerea în spațiul articular a unui instrument subțire conectat la o cameră video și la o sursă de lumină, astfel putând fi vizualizate cu precizie structurile articulației.”, explică dr. Tarek Nazer,  Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

„Marele avantaj al artroscopiei este recuperarea postoperatorie mult mai rapidă decât în cazul intervențiilor chirurgicale clasice. Se adaugă și alte avantaje ale artroscopiei, precum precizia diagnosticului intraoperator sau riscurile chirurgicale scăzute. Artroscopia se utilizează cel mai frecvent în patologia articulațiilor genunchiului, umărului, cotului, mâinii (sindrom de tunel carpian), gleznei, piciorului și șoldului.” conchide dr. Tarek Nazer.

Citește și:

Alex Chipciu are cale liberă spre FCSB! » Curățenie totală la U Cluj: „Trebuie să lupte, nu să stea la căldurică!”
Superliga
Alex Chipciu are cale liberă spre FCSB! » Curățenie totală la U Cluj: „Trebuie să lupte, nu să stea la căldurică!”
Provocare GSP: Cum arată „11-le” ideal al jucătorilor lăsați acasă de Edi Iordănescu? 33 de nume pe lista neconvocaților
Nationala
Provocare GSP: Cum arată „11-le” ideal al jucătorilor lăsați acasă de Edi Iordănescu? 33 de nume pe lista neconvocaților
Doliu în handbalul românesc. S-a stins din viață dublul campion mondial Ștefan Birtalan
Handbal
Doliu în handbalul românesc. S-a stins din viață dublul campion mondial Ștefan Birtalan

La fel ca Ionel Ganea! Un nou fotbalist de legendă a reacționat dur după ce nu a fost invitat la meciul de adio: „Eu am construit această Generație de Aur! ”

O imagine postată de Jose Mourinho din vestiarul Arenei Naționale a devenit virală în Italia: „Unicul pe care îl iubesc”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează