GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  SPORT ȘI SĂNĂTATE

SPORT ȘI SĂNĂTATE De ce e bine să facem mișcare. Ce legătură există între exercițiile fizice și depresie, diabet și cancer

Activitatea fizică reduce riscul apariției multor boli și duce la prelungirea vieții
Activitatea fizică reduce riscul apariției multor boli și duce la prelungirea vieții

Articol de - Publicat marti, 28 noiembrie 2023 08:31 / Actualizat marti, 28 noiembrie 2023 14:37

Conform specialiștilor, mișcarea este cel mai bun medicament pentru o viață sănătoasă. Activitatea fizică reduce riscul apariției multor boli și duce la prelungirea vieții

Dacă în episodul precedent am arătat că exercițiile fizice reprezintă o metodă ineficientă pentru a slăbi, azi o să vedem care sunt multiplele beneficii ale unei vieți active.

INFOGRAFIE. Beneficiile exercițiilor fizice

De ce e bine să facem mișcare. Ce legătură există între exercițiile fizice și depresie, diabet și cancer

BENEFICII IMEDIATE

Un singur exercițiu fizic de intensitate moderată oferă un câștig instantaneu pentru sănătate.

Îmbunătățește calitatea somnului

„Avem dovezi solide că exercițiile fizice vă ajută să adormiți mai repede și îmbunătățesc calitatea somnului", spune Charlene Gamaldo, director medical al Centrului Johns Hopkins pentru Somn.

Cercetătorii nu înțeleg exact cum se întâmplă acest lucru, dar au ajuns la concluzia că exercițiile aerobice moderate măresc cantitatea somnului profund, în care ne recuperăm fizic și mintal. Exercițiile fizice pot ajuta, de asemenea, la o stare de spirit mai bună și la reducerea stresului, "un proces cognitiv care este important pentru tranziția naturală la somn", mai spune Gamaldo.

Reduce sentimentele de anxietate

O metaanaliză condusă de Felipe Barreto Schuch, profesor doctor la Universitatea Santa Maria din Brazilia, și publicată în revista Anxiety-Depression a constatat că persoanele cu tulburări de anxietate care au făcut exerciții fizice au fost mai protejate împotriva dezvoltării simptomelor de anxietate decât cele care au avut o activitate fizică scăzută.

Reduce tensiunea arterială

Conform unui studiu la care au participat 15.827 de oameni și a fost condus de profesorul doctor Jamie O’Driscoll, de la Universitatea Canterbury Christ Church, exercițiile izometrice statice, cum ar fi așezarea pe perete sau planks, sunt cele mai bune pentru scăderea tensiunii arteriale.

De ce e bine să facem mișcare. Ce legătură există între exercițiile fizice și depresie, diabet și cancer
Planking-ul este unul dintre cele mai eficiente exerciții fizice

Analizele au evidențiat că exercițiile izometrice și alergarea sunt cele mai eficiente exerciții individuale pentru reducerea tensiunii arteriale sistolice (90,5%) și, respectiv, a tensiunii arteriale diastolice (91%).

„Aceste descoperiri oferă date solide pentru a sprijini dezvoltarea de noi recomandări privind ghidurile de exerciții pentru prevenirea și tratamentul hipertensiunii arteriale”
Jamie O’Driscoll, profesor doctor la Universitatea Canterbury Christ Church

BENEFICII PE TERMEN LUNG

Practicarea unor activități fizice pe termen lung aduce beneficii imense pentru sănătate.

Sănătatea creierului

Mișcarea reduce riscurile de a dezvolta demență, inclusiv boala Alzheimer, și reduce riscul de depresie.

Oamenii de știință de la Harvard au descoperit că irisina, un hormon secretat de mușchi în timpul exercițiilor fizice, ar putea fi o terapie eficientă pentru stoparea degradării creierului care rezultă din boala Alzheimer. Studiul acestora a fost publicat în revista Nature Metabolism. 

De asemenea, exercițiile fizice sunt un tratament natural împotriva depresiei. "Pentru unii oameni mișcarea funcționează la fel de bine ca antidepresivele, deși exercițiul fizic nu este suficient pentru cineva cu depresie severă", spune dr. Michael Craig Miller, profesor de psihiatrie la Harvard.

Sănătatea inimii

Doar 150 de minute de activitate fizică pe săptămână reduc apariția bolilor de inimă și accidentul vascular cerebral.

De asemenea, mișcarea îmbunătățește nivelul de colesterol, reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și sindrom metabolic. Sindromul metabolic este o combinație de prea multe grăsimi în jurul taliei, hipertensiune arterială, colesterol HDL scăzut, trigliceride crescute sau glicemie crescută.

Prevenirea cancerului

Există multe metaanalize care arată că activitatea fizică moderată către intensă este legată de un risc mai scăzut de apariție a 8 tipuri de cancer: de vezică urinară, sân, colon, endometrial, de esofag, de rinichi, de plămâni și de stomac. Mișcarea poate reduce apariția acestor cancere cu 10-20%.

Îmbunătățește sănătatea oaselor și a mușchilor

Toată lumea știe că antrenamentele de forță ajută la dezvoltarea și menținerea masei musculare și a forței, dar puțini știu că mușchii puternici duc la oase puternice. Și oasele puternice pot ajuta la minimizarea riscului de fractură din cauza osteoporozei.

De ce e bine să facem mișcare. Ce legătură există între exercițiile fizice și depresie, diabet și cancer
Antrenamentele de forță ajută la prevenirea degradării oaselor

Numeroase studii au arătat că antrenamentul de forță poate juca un rol în încetinirea pierderii osoase.

Citește și:

10 mituri despre nutriție desființate » De la băuturile cu zero calorii la „dieta-minune” și detoxifiere
SPORT ȘI SĂNĂTATE
10 mituri despre nutriție desființate » De la băuturile cu zero calorii la „dieta-minune” și detoxifiere
De acolo pleacă totul? Obiceiul alimentar care-i trage în jos pe fotbaliștii români: „O idioțenie! Ceva mai nociv nu poate exista”
INTERVIU
De acolo pleacă totul? Obiceiul alimentar care-i trage în jos pe fotbaliștii români: „O idioțenie! Ceva mai nociv nu poate exista”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
parachioara5
parachioara5  •  28 Noiembrie 2023, 14:27

...minciuni ...nimik mai neadevarat ...vreti sa ne omorati ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează