SPORTURI  »  ALTELE  »  OPINIE

Am decis s-o numim umilinţă » Luminiţa Paul oferă o explicaţie despre rezultatele dezamăgitoare ale românilor

Lucian Bute a pierdut meciul cu Carl Froch foto: Alex Nicodim
Lucian Bute a pierdut meciul cu Carl Froch foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat duminica, 03 iunie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 03 iunie 2012 12:00

Să adaptăm la sport o definiţie de dicţionar

Au fost cîteva zile grele, din care ne putem recupera privind un pic în curţile alăturate. Acolo sînt de găsit ori flori strălucitoare şi iarbă parfumată, odihnitoare pentru ochi şi inimă, ori vreo capră care e pe punctul de a-şi da sfîrşitul, ca să se păstreze echilibrul planetar şi al orgoliului individual. Totul ca să uităm ce se întîmplă la noi.

Lucian Bute a pierdut centura IBF la supermijlocie săptămîna trecută, la Nottingham, în faţa unui Carl Froch feroce în ring. Primul KO, tehnic, e adevărat, din cariera profesionistă a românului. Ce sentimente au ţîşnit atunci de peste tot! Ne-am aşteptat la victorie, poate la o înfrîngere după o decizie la puncte, dar nu la aşa ceva. S-a vorbit mult apoi. Despre tactică, despre valoare, despre oportunitate. Probabil încă se mai vorbeşte. Şi pentru a agăţa o etichetă de acest eveniment, am hotărît s-o numim " umilinţă".

În aceeaşi zi, ceva mai devreme, handbalistele echipei naţionale ratau calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra. Pierdeau la 11 goluri în faţa Muntenegrului, după ce fuseseră învinse înainte şi de Franţa. Obiectivitatea sugera că era greu să obţii un loc 2 în grupă cu asemenea adversari, dar asta nu anula speranţa. Doar ne-am sprijinit masiv pe handbalul feminin în ultimii ani, am trăit clipe arzătoare la Mondiale şi Europene, am fost mereu acolo, sus. Ratarea calificării era şi ea o opţiune, dar înfrîngerea la o asemenea diferenţă... hm... nu prea. Aşa că am decis s-o numim "umilinţă".

Au trecut apoi cîteva zile. A început turneul de la Roland Garros, iar Alexandra Cadanţu, românca intrată cel mai recent în Top 100, a avut-o adversară în primul tur chiar pe Maria Şarapova, favorita numărul 2. Ce s-a întîmplat? A fost 6-0, 6-0 pentru rusoaică. Credea cineva că se va produce surpriza aia imensă, de neconceput a eliminării Mariei în primul tur? Foarte puţini, să admitem. OK, eram de acord că Alexandra va pierde, dar să nu ia nici un game, să nu facă nici o lovitură cîştigătoare? Cum nu se mai pute îndrepta nimic, am convenit s-o numim "umilinţă".

Se foloseşte des acest termen în sport. Mai ales de ceva vreme încoace. Ce spune însă dicţionarul explicativ al limbii române la definirea verbului "a (se) umili". Spune aşa: "A (se) pune într-o situaţie de inferioritate, a se simţi sau a face pe cineva să se simtă umil; a (se) înjosi". Singura variantă aplicabilă în domeniul nostru e cea cu a pune pe cineva într-o situaţie de inferioritate. Pentru noi însă, verbul respectiv are mereu o conotaţie ironică, rea, care implică mai degrabă înjosirea decît diferenţa de valoare. Aşa că am decis să introduc toate cele trei cazuri de mai sus în categoria "adversarul a fost mai bun decît noi". Pur şi simplu.

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (15)
gazistu
gazistu  •  04 Iunie 2012, 00:17

bute a gresit boxand la nothingham, daca boxa in canada sau la bucuresti sigur castiga.

new_philips
new_philips  •  03 Iunie 2012, 23:07

dupa ce ca sunt f putine, femeile jurnnalist sportiv scriu si articole de doi lei.slab rau, femeile n-au cum sa egaleze barbatii in veci la niciun capitol, cu atat mai mult la sport.ca nu au cu ce!;)

peryfery
peryfery  •  03 Iunie 2012, 20:44

ma simt umilit cu ziaristi gen luminita paul,statea ea saraca asa si sa gandit sa contabilizeze toate esecurile romaniei in sport,de parca economia era la turatii maxime,a rasfoit un pic dictionarul sa dumerit cam ce inseamna verbul,a umili, si gata a esit articolu Luminito persoane ca tine se numesc carcotasi si avem destui nu trebuia sa ne atragi atentia ca a mai aparut unu!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează