SPORTURI  »  HANDBAL  »  CONFERINȚĂ

VIDEO Alexandru Dedu și Cristina Vărzaru, conferință de presă despre scandalul de dopaj de la Corona Brașov: „E o eroare majoră! Nu există dopaj în handbal”

Articol de - Publicat joi, 21 noiembrie 2019 13:32

Alexandru Dedu, 48 de ani, președintele Federației Române de Handbal, a susținut astăzi o conferință de presă în care a dezbătut pe larg scandalul de dopaj de la Corona Brașov. Alături de Dedu a vorbit și secretarul general al FRH, fosta handbalistă Cristina Vărzaru. 

  • CONTEXT: GSP.ro a dezvăluit luni seară în exclusivitate că lotul Coronei Brașov este suspectat de DOPAJ de ANAD. 3 jucătoare, Cristina Laslo (23 de ani), Bianca Bazaliu (22) și Daciana Hosu (21), au fost deja notificate oficial că ar fi apelat la terapia cu laser intravenos, practică interzisă de WADA! Primele două jucătoare sunt în lotul României pentru Campionatul Mondial, care începe pe 30 noiembrie (Detalii pe larg AICI)
  • Primele reacții oficiale: Alexandru Dedu, președintele FRH - AICI, și Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului - AICI
  • Pe cine convoacă Tomas Ryde în locul celor trei jucătoare: AICI  

Cele mai importante declarații ale lui Alexandru Dedu, președintele FRH: 

„Luni, am primit o adresă în care am fost înștiințați că 3 jucătoare de handbal, dintre care două făceau parte din lotul naționalei, sunt susceptibile de a fi folosit substanțe interzise.  

Este primul caz de doping cu care ne confruntăm. Până la dovedirea acestui fapt, jucătoarele sunt nevinovate. Experiența noastră tinde spre zero, a trebuit să ne interesăm despre această situație. 

Procedura este interzisă, într-adevăr, așa că s-a luat decizia ca cele două jucătoare să nu mai facă parte din lotul naționalei. Nu ne putem permite să se aștearnă niciun fel de umbră peste echipa națională. Sper din tot sufletul să fie doar o eroare.

Suntem ușor bulversați pentru că aceste fete au valoare și făceau parte dintr-o strategie pregătită împreună. E destul de dificil să schimbi strategia în 7 zile. Lucrurile nu sunt deloc comode, am fost bulversați de această situație. Dacă s-ar fi știut despre asta, ele n-ar mai fi făcut parte din lot. Ni s-a sugerat cu tărie dinspre EHF ca aceste jucătoare să nu ajungă la Campionatul Mondial.

Din câte se știe, această procedură nu poate fi dovedită. WADA a deschis această procedură foarte simplu, pentru că sunt niște poze apărute pe Instagram. De aici a plecat totul. Am aflat vestea cu surprindere și cu durere. Referitor la acest caz, sunt instituții îndreptățite să-și facă treaba. Pentru noi, urmează un Mondial important”, a spus Alexandru Dedu, în cadrul conferinței de presă de azi. 

„Oficialii de la Corona au spus că procedura s-a făcut pentru că nu e nici pe departe vorba de doping. Mai multe detalii nu știu pe această temă. N-am aprofundat această chestie, nu știu ce riscă cei de la Corona Brașov. M-am concentrat pe echipa națională în aceste zile. Echipa națională a ajuns bine în Japonia, asta mă interesează acum. Vom avea timp pentru toate” - Alexandru Dedu, președinte FRH

„Dacă va exista cea mai mică șansă ca vreuna dintre jucătoare să ajungă în Japonia, va ajunge în Japonia! Aici mă refer la ridicarea oricărei suspiciuni pe acest subiect. Îmi pare rău de echipa din Brașov pentru că acolo s-au adunat jucătoare de mare calitate, care practică un handbal frumos” - Alexandru Dedu, președinte FRH. 

Cazurile de dopaj în handbal nu există. Cred că s-a făcut o greșeală majoră, care afectează însă grav echipa națională” - Alexandru Dedu, președinte FRH

„Nu cred că s-ar fi gândit vreodată să trișeze”

Despre scandalul care a zguduit din temelii handbalul românesc, chiar înaintea Mondialului din Japonia, a vorbit și fosta jucătoare Cristina Vărzaru (39 de ani), actualmente secretar general la Federația Română de Handbal:

„Nu e vorba de o problemă medicală a jucătoarelor. E o situație care s-a descoperit la nivelul unei echipe de club, nu la nivelul echipei naționale. Aceste jucătoare mi-au fost colege, nu cred că s-ar fi gândit vreodată să trișeze, după cum le cunosc.  

Eu am refuzat în carieră să iau vitamine. Am fost 7 ani în Danemarca, dar n-am luat nicio pastilă”, a declarat fosta jucătoare a naționalei. 

„Ni s-a cântat de multe ori prohodul, dar am refuzat de fiecare dată să murim. Echipa națională a ieșit bine din atâtea încercări, sunt optimistă și cred în calitatea umană și sportivă a tuturor jucătoarelor prezente în Japonia. Am încredere că aceste jucătoare se pot înscrie în obiectiv, chiar și în aceste momente grele” - Cristina Vărzaru

Prezentare » Kumamoto, orașul de 650.000 de locuitori în care se desfășoară turneul final

Scandal înainte de Mondial

Agenția Națională Antidoping a notificat 3 jucătoare de la Corona Brașov, dintre care două componente și ale naționalei de handbal feminin a României, pe care le suspectează că au apelat, ca și restul componentelor de sub Tâmpa, la terapia cu laser intravenos, interzisă de regulamentul WADA. E vorba de Cristina Laslo (23 de ani), Bianca Bazaliu (22 de ani) și Daciana Hosu (21 de ani). 

Vezi și: 

VIDEO EXCLUSIV Ce au făcut handbalistele de la Corona acuzate de dopaj? Iată pas cu pas procedura interzisă de agenția antidoping

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
mihaipetre1990
mihaipetre1990  •  23 Noiembrie 2019, 20:23

Eliza Buceschi a plecat la 23 de ani de acasa, domnule Dedu, ea nu a fost la centrul de la Valcea. Altele au plecat la 12-14 ani de acasa la Valcea, ati fost prost informat.

teddyw
teddyw  •  21 Noiembrie 2019, 19:17

oare chiar nu e nici o legatura intre ura pe care o poarta Dedu Marianei Tirca de la Brasov? oare cine o fi pus pozele pe internet chiar inainte de plecarea in Japonia? (considerind ca acest "tratament" nu se decopera prin analize)... sint cam multe atze rosii aici...

ceaiuri
ceaiuri  •  21 Noiembrie 2019, 18:21

dedu sigur o sa fie demis(nu se remarca prin absolut nimic...)"aceasta procedura nu poate fi dovedita" dar e interzisa,postarile pe instagram si denuntul(exista unul din cercul clubului..ce se pare a fost decisiv)..ingroapa un club si stigmatizeaza o nationala...perdanta

Vezi toate comentariile (6)
Comentează