SPORTURI  »  INVESTIGATII EXTRASPORT  »  #MERGEMDUPASISTEM

Dosarul bebelușilor morți din cauza infecției la Suceava. Nimeni din spital nu a fost audiat în trei ani!

Articol de GSP - Publicat luni, 25 februarie 2019 07:00

Noi detalii incredibile despre dosarul bebelușilor morți cu infecție la Suceava acum trei ani: nu doar că Parchetul n-are încă expertiza medico-legală, ci nici n-a audiat pe nimeni de la spital. Mai mult, o familie a pierdut procesul pentru tergiversarea cauzei.

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Au trecut trei ani și cazul bebelușilor morți la Suceava continuă să revolte. Nu doar că decesele celor trei nou-născuți, toți stinși de sepsis la același Spital Județean Suceava, n-au ajuns nici acum în instanță. Însă:

– la precedentul răspuns al Parchetului, acesta a menționat că nu s-a făcut încă expertiza medico-legală;

– deși a punctat că s-au făcut audieri, Parchetul a omis să spună și câte persoane au fost audiate. Doar părinții copiilor și un angajat DSP!

Respectiv, părinții a trei copii morți, bebeluși care au trăit între o zi și 10 zile:

  • Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore)
  • Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile)
  • Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile)

„Nu există declarațiile la dosar”

Detaliul a ieșit la iveală după ce una dintre familii, Ovidiu și Ana Maria Manea, a dat în judecată Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava pentru tergiversarea cauzei. Cu toate acestea, familia Manea a pierdut procesul, iar cei doi părinți ai micuțului Alexandru Teodor, decedat în martie 2016, au fost obligați să plătească 50 de lei fiecare.

„Judecătorul Cristian Pînzariu de la Judecătoria Suceava a respins cererea de urgentare a anchetei. Mai mult, procuroarea a mințit în şedință publică. A spus că toți doctorii fuseseră audiați. Fals, nu existau declarațiile la dosar”, a punctat Cristian Băcanu, avocatul familiei Manea.

„Nu s-a făcut nimic”

Practic, nimeni din spital nu a fost audiat la dosar. „Nu s-au administrat toate probele, nu avem expertiză, nu au fost audiați medicii. Iar din dosar rezultă că bacteria fusese descoperită în instalația de apă pe 3 februarie 2016, cu doar câteva săptămâni înainte ca aceşti copii să se nască şi să moară secerați. Nu s-a făcut nimic”, a conchis Cristian Băcanu.

Vasile Emilian Haidamac, Alexandru Teodor Manea și Lucas Paparuș au murit, în 2016, după ce au contractat infecții nosocomiale în Spitalul Județean Suceava, unde se născuseră de câteva zile. În analizele tuturor s-a găsit bacilul piocianic.

Părinții au fost mințiți, atunci, că infecția a fost adusă fie de acasă, fie nu exista.

Deși Avocatul Poporului și Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava s-au sesizat după articolele apărute în GSP și presa suceveană, dosarul stagnează de aproape trei ani.

Până la acest moment procesual s-a procedat la audierea tuturor persoanelor de interes în cauză răspunsul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru Libertatea, 28.01.2019 

Citește și:

Citește și episoadele investigației publicate, în septembrie 2016, pe tolo.ro:

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează