SPORTURI  »  TENIS  »  REMEMBER

50 de ani de la succesul istoric al lui „Nasty” » Parisul lui Ilie: „Eram agitat, voiam să ajung la arene cât mai repede”

Ilie Năstase arătându-și numele pe lista învingătorilor de la Paris Foto Cristian Geambașu
Ilie Năstase arătându-și numele pe lista învingătorilor de la Paris Foto Cristian Geambașu

Articol de - Publicat luni, 05 iunie 2023 12:09 / Actualizat luni, 05 iunie 2023 13:05

Primul român învingător la Roland Garros la simplu a fost Ilie Năstase, în 1973. Se împlinesc 50 de ani de la o realizare primordială și unică în felul ei, care a presupus talent, muncă și emoție

Zgura de la Porte d’Auteuil e un teritoriu în care Ilie Năstase a fost un locuitor privilegiat vreme de mulți ani. Într-un fel, continuă să fie. Prezent an de an la Paris în mai, la întâlnirea cu freamătul Roland Garros-ului, continuă să atragă atenția și celor vârstnici, dar și mai tinerilor amatori de privit tenis în format de Mare Șlem.

A fost campion aici în 1973, realizare somptuoasă de la care se împlinesc azi cinci decenii, și asta îi dă o aură vizibilă și o acreditare specială. Pentru că, dincolo de aplecarea spre o suprafață sau alta, rămâne viu și important aerul european, eleganța uneori simandicoasă a Bătrânului Continent, aroma de cafe au lait și dâra de Chanel lăsată de eșarfa pusă pe spătarul unui scaun.

Ilie Năstase, 16 participări la Roland Garros

Dintre toate turneele de Grand Slam, cel de la Paris a fost cel mai mult accesat de primul lider ATP din istorie: 16 participări. A debutat în turnee majore pe suprafața roșie din capitala Franței, în 1966, la 19 ani, și a jucat ultima dată în 1984, la 38.

2 titluride Mare Șlem are Ilie Năstase în palmares, US Open 1972 și Roland Garros 1973, el disputând alte trei finale, Roland Garros 1971, Wimbledon 1972 și 1976

A și lipsit în trei rânduri, 1976, 1978 și 1980, altfel amprenta sa ar fi fost și mai apăsată. Încoronat în 1973, după ce disputase prima finală în 1971, fără să piardă set, Ilie Năstase rămâne un simbol al tenisului de la noi și de pretutindeni puternic asociat cu Parisul. Orașul în care zilele acestea se dispută Roland Garros-ul, un alt Roland Garros, modernizat, metalic pe alocuri, care însă nu-și uită trecutul și eroii. 

Am ajuns la Paris în acel an la finalul lunii mai ca favoritul principal pentru a câștiga French Open-ul. Aveam multă încredere și simțeam că pot face orice. Eram pe val, invincibil - Ilie Năstase

5 trofeela dublu a cucerit în turneele majore, Roland Garros 1970, Wimbledon 1973, US Open 1975 la dublu și Wimbledon 1970, 1972 la dublu mixt

50 de ani de la succesul istoric al lui „Nasty” » Parisul lui Ilie: „Eram agitat, voiam să ajung la arene cât mai repede”
Ilie Năstase în acțiune la Paris 1973 Foto Imago

Orangina și tablete de Dextroză

În dimineața finalei cu Niki Pilic, lucrurile nu arătau chiar atât de simplu pentru Năstase. Se juca marți, foarte târziu, după o ediție bulversată de ploi. „Abia am înghițit niște fructe, un croissant și puțin ceai. Stăteam la Sofitel St Jacques, în Montparnasse, destul de departe de arene. Eram agitat, voiam să ajung acolo cât mai repede. Pe bancheta din spate a mașinii, nu înțelegeam de ce lumea conduce atât de încet. Bineînțeles că nu era așa, eram eu grăbit. 

Mi-am petrecut timpul la restaurantul jucătorilor, bând Orangina și mestecând tablete de Dextroză, ca să-mi țin sus nivelul de energie", își amintea Ilie. S-a impus cu 6-3, 6-3, 6-0, spunând apoi că totul a părut ușor. 

Când am urcat treptele care duceau spre Terenul Central – scârțâiau, fuseseră lustruite – eram foarte stresat. Dar era un lucru bun. Trebuie să fii nervos atunci când joci, doar să ai grijă să nu dureze prea mult 
- Ilie Năstase

Cum a sărbătorit Ilie Năstase triumful parizian

După festivitatea de premiere, în cadrul căreia trofeul i-a fost înmânat de Henri Cochet, unul dintre cei patru „muschetari" ai tenisului francez, Năstase s-a reunit cu soția sa de atunci, Dominique, și familia ei în restaurantul jucătorilor. 

50 de ani de la succesul istoric al lui „Nasty” » Parisul lui Ilie: „Eram agitat, voiam să ajung la arene cât mai repede”
Ilie Năstase alături de soția sa, Dominique Grazia Foto Guliver/GettyImages

Am băut o bere, prima după foarte mult timp și, îmi amintesc până în ziua de azi, am mâncat o imensă baguette cu brânză și șuncă. Eram literalmente lihnit de foame, nu pusesem aproape nimic în gură toată ziua", a povestit Ilie în autobiografia sa. Apoi a returnat trofeul, urmând să primească o replică pentru propria vitrină. Spre seară, s-a întors la hotel cu Domnique: a doua zi la 7 dimineața aveau avion spre Roma, turneul italian disputându-se în mod excepțional în acel an după Roland Garros. 

Am fost foarte mândru la final, dar, spre deosebire de dansul victoriei de la Forest Hills din anul anterior, doar i-am strâns mâna lui Nikki și l-am bătut pe umăr. Eram aproape jenat de scorul clar cu care câștigasem 
- Ilie Năstase

64 de turnee ATPa câștigat românul, ocupând și acum un loc în Top 10 al erei open, al 9-lea, la egalitate cu americanul Pete Sampras

1144de meciuri victorioase are în toată cariera sa Ilie Năstase și doar 490 de înfrângeri, un procentaj de eficacitate de 70%

Citește și: 

Ilie ediție 1973
editorial
Ilie ediție 1973
Holger Rune crede că poate câștiga la Paris » Cât doarme zilnic și cum îl caracterizează pe Patrick Mouratoglou
ROLAND GARROS
Holger Rune crede că poate câștiga la Paris » Cât doarme zilnic și cum îl caracterizează pe Patrick Mouratoglou

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (1)
DNMODEXX
DNMODEXX  •  18 Iunie 2023, 09:27

UN SPORTIV si TENISMAN de exceptie acest ILIE NASTASE,nu va mai fi altul ca el,niciodata pe pamant romanesc,pacat de calitatea lui umana,ca om ,unde este foarte jos din cauza caracterului indoielnic,pe care il expune si il afiseaza in viata lui,pacat.!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează