SPORTURI  »  TENIS  »  ATP

VIDEO Rafael Nadal, lecții de viață după titlul de la Roland Garros » Despre recordul lui Federer, ghinioanele din carieră și depresia din 2019

Rafael Nadal, copleșit după al 12-lea titlu la Roland Garros // FOTO: Guliver/Getty Images
Rafael Nadal, copleșit după al 12-lea titlu la Roland Garros // FOTO: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat luni, 10 iunie 2019 12:06

Rafael Nadal (33 de ani, 2 ATP) a triumfat din nou la Roland Garros, ajungând la 12 titluri în 15 ani, un record inimaginabil în tenis.  Ibericul are 18 turnee de Mare Șlem și s-a apropiat, pentru prima oară în carieră, la doar două turnee de marele său rival Roger Federer, care are 20 de astfel de succese.

La conferința de presă și la interviurile de la finalul meciului cu Thiem, câștigat în patru seturi, 6-3, 5-7, 6-1, 6-1, jurnaliștii l-au „bombardat” pe Nadal cu întrebări despre recordul lui Federer. 

Cu o sinceritate debordantă, Nadal a răspuns întrebărilor cu aceeași umilință cu care a ieșit în evidență în cei 15 ani de când uimește circitul masculin:„Niciodată nu m-am gândit la acest lucru, dacă o să reușesc să-l prind din urmă pe Roger sau nu.

Să fiu onest, nu sunt prea îngrijorat pentru treaba asta, nu? Nu poți să fii frustrat tot timpul pentru că vecinul tău are o casă mai mare decât tine, un televizor mai mare decât al tău sau o grădină mai frumoasă. Nu așa e modul în care eu văd viața

Vom vedea ce se va întâmpla în viitor, dar eu o să muncesc în continuare pentru a încerca să mă bucur cât mai mult de tenis. E o motivație, dar nu o obsesie. Mă întrebi dacă mi-ar plăcea? Sigur că da. Dar nu e un obiectiv al vieții mele. Nu asta mă împinge să mă trezesc dimineața și să merg la antrenament”, spune Nadal, care-l are în spate și pe Djokovic, cu un impunător și amenințător record de 15 turnee de Mare Șlem. 

24-15e raportul meciurilor directre dintre Nadal și Federer, ibericul fiind în avantaj.  Pe zgură, scorul e zdrobitor, 14-2, în timp ce bilanțul de la Roland Garros e 6-0

„Am pierdut 15 turnee din cauza accidentărilor”

Nadal recunoaște totuși că ar fi putut avea mai multe turnee de Mare Șlem dacă nu ar fi fost incomodat de lungul șir de accidentări problematice cu care s-a confruntat în carieră:

Am pierdut, cred, în jur de 15 turnee de Mare Șlem din cauza accidentărilor. Au fost momente dificile...”, a mai spus ibericul, cel care are un bilanț de 18-8 în cele 26 de finale de Mare Șlem jucate în carieră. 

Roland Garros sub pa(Rafa) Nadal: „credeam că borg e un monstru...”

Cifrele lui Nadal de la Roland Garros sfidează însă barierele realității: 12 trofee în 15 ani, 93 de victorii și doar două înfrângeri pe zgura pariziană care i-a adus atât de multe satisfcații și care l-a regenerat de fiecare dată când trecea prin momente dificile. 

„Am crescut urmărindu-l pe Bjorn Borg, care a câștigat de șase ori la Roland Garros. M-am gândit că e un monstru, dar apoi am văzut cum nepotul meu a dublat acel record. Mi se pare incredibil”, a declarat Toni Nadal, unchiul și fostul antrenor al lui Nadal, prezent și el în loja spaniolului la finala cu Thiem de duminică.

98%e procentajul de victorii al lui Nadal la Roland Garros (93-2)

Barcelona, punct de cotitură: „Mental, nu mă mai bucuram”

Nadal a avut un 2019 complicat, în care n-a reușit să-și mai impună aceeași dominație pe zgură. A câștigat doar la Roma și Roland Garros, oprindu-se în semifinale la Monte Carlo, Barcelona și Madrid.  

Turneul de la Barcelona, pe care îl câștigase de 11 ori în trecut, l-a pus pe Nadal într-o postură cu care s-a întâlnit atât de rar de-a lungul carierei.

Rafael Nadal la Barcelona // FOTO: Guliver/Getty Images

„Mental, îmi pierdusem energia, avusesem prea multe probleme la rând. Nu mă mai bucuram, erau prea multe griji cu privire la starea de sănătate, exista mult negativism. După primul tur de la Barcelona (victorie grea cu Leonard Mayer (48 ATP, 6-7, 6-4, 6-2), am stat singur în vestiar timp de câteva ore, încercând să mă gândesc la ceea ce se întâmplă, la ceea ce am de făcut. O posibilitate ar fi fost să mă opresc pentru o perioadă pentru a-mi odhni corpul. Iar cealaltă variantă a reprezentat o schimbare drastică în atitudinea mea și în tactica mea mentală pentru următoarele săptămâni”, a povestit ibericul.

Nadal s-a oprit în semifinale la Barcelona, învins chiar de Dominic Thiem, scor 4-6, 4-6. A putut totuși să extragă foloasele acelei înfrângeri: „Chiar dacă am pierdut, a fost cel mai bun meci al meu pe zgură din acest an”, spunea Nadal, imediat după acea înfrângere. 

Poate chiar momentul dificil cu care s-a confruntat la Barcelona e explicația bucuriei emoționante de la finalul meciului cu Thiem de la Paris, când Nadal s-a prăbușit pe zgură, în lacrimi, exact ca în perioada adolescenței.

Rafael Nadal, în lacrimi după victoria cu Dominic Thiem // FOTO: Guliver/Getty Images

La 33 de ani abia împliniți, victoria din finala de la Roland Garros din acest an va rămâne cu siguranță una dintre cele mai încărcate de înțelesuri triumfuri ale sale din turneele de Mare Șlem.

Și, în mod cert, un mare boost de încredere înaintea Wimbledon, turneu pe care l-a câștigat de două ori, însă unde a avut atât de mult ghinion în semifinala cu Novak Djokovic de anul trecut, pierdută după o luptă de două zile cu întunericul, ploaia și regulamentul interpretabil de la Londra. 

REZUMATUL MECIULUI RAFAEL NADAL - DOMINIC THIEM

Vezi și: VIDEO Nadal, 12 titluri la Roland Garros! Profeția de senzație făcută acum 11 ani » Imaginile au ajuns virale

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
10209620077843239
Gheorghe Petru-Iulian  •  10 Iunie 2019, 16:54
Postat de alenb pe 10 Iunie 2019, 16:23

Nu se pune neprezentarea.

Cum sa nu se puna? Verifica h2h al lui Djokovic-Federer , este 28-25 , iar una din victoriile lui Djokovic a fost la Turneul Campionilor, cand Federer nu s-a prezentat. Ceea ce spui tu nu are logica, daca adversarul nu se prezinta la un meci, tu nu mai beneficiezi de victorie si de puncte?

alenb
alenb  •  10 Iunie 2019, 16:23
Postat de Gheorghe Petru-Iulian pe 10 Iunie 2019, 16:10

O mica corectie, head 2 head-ul lor este de 24-16 , Federer a castigat prin neprezentare anul asta la Indian Wells.

Nu se pune neprezentarea.

10209620077843239
Gheorghe Petru-Iulian  •  10 Iunie 2019, 16:10

O mica corectie, head 2 head-ul lor este de 24-16 , Federer a castigat prin neprezentare anul asta la Indian Wells.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează